top of page

Ammo Center Open 2020

Uppdaterat: 20 sep. 2020


30 000 kr på prisbordet och Sveriges bästa skyttar på plats, låter det som ett recept för grym underhållning så har du helt rätt! Men hur får man över fyrtio skyttar att ställa upp när bara en kan vinna? Ammo Center Open har ett grymt koncept som håller spänningen på topp längs hela vägen genom tävlingen.Lördagen den tolfte september avgjordes Ammo Center Open i Ulricehamn, en tävling som såväl Ammo Center som Ulricehamn PK vill arrangera för att sätta sig själva på kartan och göra ett avtryck i skyttesverige. En tävling i A precision i ett format gjort för att pressa även de skickligaste skyttarna till sitt yttersta. Förstapriset, en ny Kimber värd bortåt tjugotusen. Ett djupare reportage med arrangörerna kommer du att kunna läsa på bloggen inom en snart framtid, detta är ett reportage om själva tävlingsdagen. Mycket nöje!


Det stod klart tidigt att vädret under dagen skulle lämna lite att önska men ingen av de fyrtio två skyttarna som ställde upp lät det direkt bekomma dem. Snarare går det nog att säga att många var glada över att det inte var stekande varmt. Samtliga deltagare var på det klara med att det skulle bli en lång tävlingsdag. Formatet som jag nämnt ovan är utformat såhär.


  • Grundomgång med 10 serier. De bästa 30 skyttarna går vidare till utslagsomgång 1.

  • Utslagsomgång 1. Tidigare resultat nollställs. 5 Nya serier skjuts, de 20 bästa går vidare. Innertior används för särskiljning.

  • Utslagsomgång 2. Tidigare resultat nollställs. 3 Nya serier skjuts, de bästa 10 går vidare. Innertior används för särskiljning.

  • Utslagsomgång 3. Tidigare resultat nollställs. 1 Ny serie skjuts. De bästa 5 går vidare. Innertior används för särskiljning.

  • Final med direkteliminering. Ingen särskiljning vid träff i tia, ny finalserie skjuts för de med lika resultat.

Som du ser är det ett riktigt maraton där de skyttar som hänger med längst kommer ha skjutit nitton hela serier plus två provserier plus finalskotten. Samtidigt drar formatet ihop täten, du kan aldrig luta dig tillbaka på resultaten från den tidigare omgången. Sköt du bäst i grundomgången är din enda fördel att du gått vidare till nästa omgång, tillsammans med tjugonio andra. Den som är lite taktiskt kan här se att det finns ingen anledning att mentalt slita ut sig direkt i grundomgången, en tight balansgång.


Grundomgången


För egen del började tävlingen i andra skjutlaget för grundomgången. En smått skakig resa med flera åttor och någon enstaka sjua. I mitten av grundomgången toppade jag men när serierna bara fortsätter förbi sex, sju, åtta börjar det fresta på. Grundomgången avslutades och en härlig lunch serverades. Potatisgratäng, kycklingfilé, grönsallad och dricka. Allt ingick i startavgiften, liksom vattenflaskor och fika.


Ammo Center hade med sig rejält i utbud

Fikat är värt en eloge bara det, fantastiskt hembakat i alla möjliga former och smaker. Morgan Sandin på Ulricehamns PK var tydlig med att det är viktig att deltagarna ska känna sig välkomna och bara få njuta av att vara där. Och njöt gjorde vi verkligen. Det fanns också god möjlighet att snacka med P-O och Jenny från Ammo Center som hade sin husbil med produkter utanför klubbstugan. Det fanns mycket spännande för den nyfikne och köpsugne.Morgan och Hanna för in resultatet i listorna

Det gick att följa resultaträkningen live och underlunchen stod det ganska klart vilka som gått vidare och inte. För att ingen skulle få fördel mellan omgångarna slumpades platserna om och det var dags att ställa sig i skjuthallen. Topp tio från grundomgången innehöll flera välkända namn, däribland Fredrik Pehrson (469) som knep första platsen i Ammo Center Open 2019, Ivan Slabiak (469), som slutade trea 2019 och Marcus Nygren (476) som 2019 precis missade pallplats. Även en av arrangörerna själv, Morgan Sandin som ställt upp i år stod att finna i topp tio med 475 poäng. Själv landade jag på plats 11 och var vidare till första utslagningsrundan med 457.


Utslagsomgång 1


Med resultaten nu nollställda stod nu alla skyttar på samma grund igen och det var dags att börja leverera. Först en provserie och sedan bar det av i fem serier till. Många av deltagarna gick runt och kollade varandras tavlor och ett mycket vänskapligt påhejande av toppskyttarna vilket känns otroligt trevligt. I denna omgång började placeringarna röra på sig mer och många av toppskyttarna halkade ned väsentligt i listan. Värt att notera är dock att de helt klart levererade på en stabil nivå nog för att hålla dem kvar i tävlingen. Kjell Andersson tog förstaplatsen före Ivan Slabiak och följdes av Patrik Skotke. Pehrson och Nygren stod att finna på plats fem och sju, följd av Morgan Sandin på åtta. Själv drattade jag ned till plats tretton, men stod kvar bland topp tjugo. Däremot blev det jämnt om just plats tjugo där tre skyttar lyckats skjuta samma poäng och särskjutning om sista platsen i utslagsomgången blev aktuell. Formatet var skott för skott med direkteliminering. Samtliga i hallen stod spänt och tittade på de tre skyttar som fick skjuta dessa avgörande skott. Kampen var jämn, men till slut stod en ensam skytt kvar och tjugo skyttar skulle hitta nya platser att stå på.


Utslagsomgång 2


Tre serier, ingen provserie. Nu var det blodigt allvar och ingen möjlighet att stå och skjuta sjuor och åttor. Innertiorna började också få mycket stor betydelse för särskiljning av de som sköt lika poäng. Tjugo skyttar skulle bli tio. Marcus inledde starkt med 49, värt att nämna är att det endast sköts fyra 50 serier under hela tävlingen. Men som många andra fanns det lite svajj över de tre serierna. Stabilast gick Kjell Andersson som knep förstaplatsen i omgången med 142 poäng, en poäng före Marcus. Trea kom jag själv med 140, samma som Fredrik Pehrson, men med tre innertior mot hans enda. Ivan Slabiak och Patrik Skotke hängde men Morgan Sandin föll ur top tio.


Utslagsomgång 3


Om det var allvar i omgång två var det nu allvaret verkligen slog till. En serie. En enda, ett snett skott och tack och adjö. Det var en pausfika innan denna serie, nya platser igen och för att krydda till det lite extra hade vädret bestämt sig för uppehåll och lätt solsken. Vackert, men ljusförutsättningarna från tidigare på dagen hade nu ändrats. Skyttarna brände av sina skott och fem finalister skulle koras. Marcus Nygren, 48. Fredrik Pehrson 47. Ivan Slabiak 46. Därpå följde fem skyttar med 45. En av de lyckliga hade två innertior, sista gången de räknades. Per Kullberg, en riktig Joker som legat en bit ned under tävlingens gång var vidare till final. Kvar fanns tre skyttar med en ensam innertia och en finalplats att slåss om. En av dessa skyttar var jag själv, en rejäl mental laddning krävdes nu.


Dags för särskjutning. Innertiorna var nu lagda på hyllan, skott för skott och direkteliminiering var det som gällde. Vi fick stå kvar på våra platser, laddade, andades och fokuserade. En minut och femton sekunder var tiden att hålla. Samtliga tog sin tid och avfyrade sina viktigaste skott i tävlingen hitintills. P-O Andersson och Morgan Sandin går fram och kontrollerar träffarna. P-O vänder sig till skyttarna med ett flin och sa: "Vad jobbiga ni är!" Samtliga skyttar satte en tia. Dags att samla nerverna återigen och göra om samma procedur en gång till. Skotten går, träffarna kontrolleras och det blir klart. En tia, en nia och en åtta. Jag satte min träff rakt på åttan kl nio. Tack och adjö final, men samtidigt fick jag ju uppleva en del av just den där pressen, att tvingas prestera skott för skott! Finalplatsen gick till Kjell Andersson som nu fick en chans att tävla om en ny pistol tillsammans med fyra andra.


Final


En skyttefinal är alltid spännande, men ofta är den nästan redan avgjord när skyttarna ställer sig på sina skjutplatser. Här står nu fem skyttar, deras resultat nollade och de har ett skott på sig. Det går inte att överdriva vikten av att ha kontroll på avfyrning, ställning och framförallt nerver. Skyttarna intar sina platser och laddar. Utanför hallen står övriga deltagare och väntar spänt på vad som ska ske. Tiden, en och femton, inga innertior räknas. ELD! Ropade skjutledaren. Det tar en god stund innan det smäller men fem ljudliga smällar ekar över skjutbanan. Två tior och tre nior. Kampen om en ny pistol värd nära tjugo tusen står nu mellan Marcus Nygren och Ivan Slabiak. Tvåan går inte hem tomhänt, ammunition värt flera tusen väntar.Först ska dock trean koras, en placering som även den ger ammunition för några tusen. De tre skyttarna tar plats i hallen och skotten går. Utslaget kommer direkt, Fredrik Pehrson är den enda skytten som skjuter en tia och tar således tredjeplatsen i tävlingen.


Ivan och Marcus går in i finalduell

Så dags för Marcus och Ivan att kliva in i skjuthallen. De skakar loss axlarna lite och intar sina platser. LADDA! Det blir knäpptyst i skjuthallen, spänd väntan råder. ELD! Ingen av skyttarna lyfter sina vapen. De väntar.


Marcus står och blundar, ser ut som friden själv. Ivan lyfter sin pistol efter en stund, klockan tickar. Han riktar, men tar ned. Marcus står kvar och blundar men hans skott går till slut iväg iväg, liksom Ivans. Båda skyttarna känner sig säkra på hur deras resultat kommer att vara, en skytt är nöjd med skottet, den andra inte. Tavlorna kontrolleras av P-O och Morgan och de ropar ut till skyttarna och publiken att Ivans skott ligger i sjuan och Marcus klipper en tia. Tävlingen är avslutad och de två finalisterna är vid gott mod båda två. Hela resultatlistan hittar du här.


Så blir det slutligen dags för prisutdelning. För de tävlande som haft tid och ork att stanna kvar väntar ytterligare belöning. Det är endast tre priser på prisbordet som har en bestämd mottagare. Övriga priser lottas ut bland samtliga skyttar som finns kvar på plats. Rungande applåder ges till finalisterna i tävlingen, priser mottas och lottningen drar igång. Jag hade förmånen att vara en av de lyckliga och kunde plocka ett pris från bordet som gott och väl täckte anmälningsavgiften. Även skyttar som åkte ut redan i grundomgången blev dragna och fick dra pris från bordet. En mycket väl genomtänkt lösning och något som arrangörerna ska ha ett stort plus i kanten för!Topptrion. Från vänster. Fredrik Pehrson, 3a. Marcus Nygren 1a och Ivan Slabiak 2a. Väl kämpat och väl förtjänta pallplatser!

Marcus kammade hem denna pistol. "Den ska nog användas till PPC" var Marcus dom under gårdagskvällen.


Så blev det slutligen dags att runda av. Lite fotografering innan alla drog sig hemåt.

Jag hann växla några ord med Marcus innan det var dags att ge sig av.


Du pratade innan tävlingen om att du inte skulle satsa stenhårt i början, blev det så?


Marcus: "Jag kände att jag tog det lugnt, jag höll inte för länge utan jag lät skotten gå. Blev det en perfekt avfyrning vältajmat ja men då satt den där, blev det inte perfekt och det blev en nia var det helt okej. Jag behövde hålla 46-47 i snitt i grundomgången. Sedan nästa steg, växla upp lite grann, steg för steg."P-O Andersson från Ammo Center med segraren.

I utslagsomgång två hade du en dipp. Hur kändes det?


Marcus:"Skitskumt för skotten kändes bra men uppföljningen var kass, men jag hämta från det. Men någon dipp får man räkna med. Den var vältajmad för den kom när det inte var avgörande. Det hade varit skitjobbigt att få den i nästa omgång för då hade jag inte kommit till final."


Förra året kom du precis utanför pallplats, skönt med en revansch?


Marcus:"Jag klarade av att leverera i den svåraste delen av tävlingen. Förra året sköt jag för snabbt, jag hann inte gå ned i det där lugnet jag sköt idag. Jag ville bara bli av med skottet förra året. Vi har tränat finalen, det där första skottet, det som bara måste sitta. Vi har tränat många olika discipliner och hållit många bollar i luften. Det känns skönt att kunna leverera trots att det varit mycket. Det känns fantastiskt komma till en sån här rolig tävling, klara pressen och att komma och tävla bland riktigt bra vänner."


Stort tack Ammo Center och Ulricehamns Pistolklubb för en fantastisk tävling!


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan

298 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

IWA 2024

댓글


bottom of page