top of page

1911 - Same but different

Uppdaterat: 13 nov. 2022Det är lätt att tro att en 1911 är en annan lik, inte så. En närmre titt på tre olika märken avslöjar lite approach och tankar kring den ikoniska 1911an. På bordet hittar vi två stycken 9mm. BUL Target 6, Colt Gold Cup Trophy, och en Ruger 1911 i kaliber .45. Hur de skiljer sig vad gäller kaliber kan vi lämna för stunden. Värt att säga att Colten är den enda som är helt i standardutförande. Kanske ska vi leka "spot the difference" som det heter på engelska, för fel tror jag inte någon tycker det är.


När vi lägger pistolerna åt detta hållet är det faktiskt lätt att missa att en är mycket längre än de andra.

Vänster sida av manteln så ser vi några skillnader utöver märkningen. BUL har valt att vara väldigt nedtonade och modelltexten Target 6 är nästan omöjlig att läsa. Colt spänner bågen högt och Ruger talar om var de kommer ifrån. Liten skillnad är den lilla urfräsning som du ska lägga i linje för att plocka isär pistolen. Coltens ligger mycket längre bak än på övriga två.


Sett bakifrån har vi mycket information på en bild. Vi kan se att korn och sikten skiljer sig åt. Mer om kornen längre ned. Bakre sikten är ställbara på BUL och Colt, men ej på denna modell av Ruger som istället har ett mer fasat korn som inte ska fastna i varken hölster eller kläder. Hammaren är väldigt lättad på BUL, ganska lättad på Ruger och minst på Colt. Manteln på BULpistolen är flat medan de andra två är välvda, men samtliga har matt finish. Utöver detta kan det nämnas att BUL och Ruger har också nedskalade beavertails.

BUL har i detta utförande ambidextrös säkring, det är BULs egen men är ett tillval. Standardmodellen mer i stil och storlek som de övriga två pistolerna. Siktskåran är något djupare på BUL än på Colt. Bredast är Rugern med råge, som också har vita prickar bak. Det är också tydligt att just den pistolen inte har manteln utfräst för att få ned bakre siktbladet, vilket inte är nödvändigt då det inte är ställbart.


Här har BUL pressat toleranserna ganska hårt och fräst ned för det bakre siktbladet riktigt långt för att få siktet att ligga lågt ovanpå manteln. Det ligger faktiskt helt i linje med manteln medan Colts ligger ett litet steg ovanför.

Kornen skiljer sig åt. Rugern har minst korn och vit prick. Colten har rött fiberkorn och BUL har ett svart korn med en liten håla som kanske normalt skulle fyllts med vit färg. Svårt att få med på en jämförande bild såhär. Det går också att se att BUL har serrations fram på manteln.


Förlängd magasinbrunn på BUL och COLT. På en Gold Cup Trophy är detta standard medan den som sitter på BUL är extra och i detta fall tillverkad av Smith & Alexander. Den har stippling hela vägen ned till botten av kolven. Då magasinbrunnarna lägger till material nedanför kolven använder man fördelaktigt kolvplattor plattor som inte är utskurna i hörnet eller avfasade i nederkant vilket annars är normalt. Det är dock rent estetiskt och betyder att på BUL är det det bytt medan Colten följar det med. Rugern är här den som är mest i orginal vad gäller magasinbrunn.


Magasinbrunnen på BUL och Colt gör det lättare att snabbare få in ett nytt magasin om man jämför med den jämförelsevis smala öppningen på Rugern. En fördel med kolvplattorna som sitter på Rugern är att det är något snabbare att montera isär. Det går också att se att main spring housing sitter ihop med magasinbrunnen. Du knackar ur den lilla sprinten som sitter i kolven på rugern och för ut den svarta lilla lådan. Motsvarande gör du på BUL och Colt men i dessa fall täcks sprinten av kolvplattorna som måste monteras bort.


Grepp skiljer sig åt. Colten är helt orginal och bra grepp men inte så aggressiv som BUL. Den pistolen har i sin tur precis samma typ av kolvplattor som orginal, men skurna för att passa magasinbrunnen. Rugern är här utrustad med kolvplattor av ormskinn. Kolvsidorna på Colten upplevs ett uns tjockare än BUL och Rugern med sina ormskinn är den som är minst i greppet.


Vidare har vi stippling fram på kolven på BUL och Colt. Stipplingen går något längre ned på BUL men börjar också i gengäld inte lika långt upp. Båda är lika välskurna och känns stabila i handen. Rugermodellen saknar detta.

Knepigt ljus gör att vi kanske lurar oss att tro att magasinspärren är svart på Colten här, men den är grå. Något mer bearbetade TROX skruvhuvuden på BUL, flatmejslad på Colt och Insex på Ruger. Rugern är något mjukare i sina linjer, framförallt runt magasinspärren och vi Tumgreppet på Coltens kolvplattor är något bredare utskurna än BUL som har sin skåra mer framflyttad. Rugern saknar helt utskruet tumgrepp med dessa kolvplattor.

Presenterade från höger sida kan vi se en BUL och Ruger Logga på manteln. Colten har sin logga på kolven och nöjer sig med en text på manteln. Här är det lätt att se att BUL pistolen har en längre pipa 6 tum jämfört med 5 tum på de andra. Syftet med den längre pipan är bland annat att få en längre visirlinje.

Vänster sida avslöjar inte mycket nytt som inte redan tidigare nämnts. Men värt att lyfta upp är rekylhanteringen på BUL pistolen. Manteln är längre och därmed också tyngre än på Colten och rekylhanteringen blir något jobbigare då mer massa far fram och tillbaka vid avfyrning. BUL väger 1254g med magasin, Colt 1200g och Ruger 1106g.


I uppspänt läge går det att se att BUL Target 6 modellen har en lång rekylstång. Detta medför lite extra pill när man plockar isär vapnet. Rekylfjädern i Ruger 45an är rejält mycket tyngre än de andra två, men skjuter också en grövre kaliber.


Hur känns de att skjuta? Liknande men ej samma. De små detaljerna skiljer och självklart smäller en .45a mer. Hantverksmässigt känns samtliga vapen gedigna men inpassningen något bättre på Colt och BUL. Prislapparna?


BUL Target 6 9mm


Utgångspris: 18750

Tillval:

+Smith & Alexander Magwell 1750 kr

+Anpassade kolvplattor 800 kr

+BUL säkring 750


Totalt 22150 + kostnad för inpassning av säkring och magasinbrunn


Colt Gold Cup Trophy 9mm


Utgångspris 26900

Tillval: Inga


Ruger 1911 .45

Utgångspris: 12900

Tillval:

+ Kolvplattor ca 2000


Totalt 14900


Reflektion pris


BUL och Colt är bra mycket dyrare än Rugern. Du får en del bearbetning på köpet så som en mer bearbetad stomme och en annan nivå av inpassning. Ställbart bakre sikte petar också upp prislappen. Rugers targetmodell med ställbart riktmedel går dock bara på en tusenlapp till och då får du även dubbelsidig säkring. Colten går att få i .45 och är då genast tre tusen kronor billigare. BUL går att få i 5 tum i en version som liknar Colts Gold Cup Trophy för 21850.


Slutsats


Priset för en 1911 kan variera ganska kraftigt och det är långt ifrån den dyraste 1911an som står att köpa som ligger på detta bord. Det är också tydligt att det går att köpa en 1911 som är anpassad efter dina egna önskemål, mer eller mindre färdigt från fabrik och vill du göra ytterligare justeringar finns det mängder med möjligheter för tillval och anpassningar. Det handlar mycket om justeringar på marginalen då stomme och avtryckare följer samma mönster sedan mer än 100 år tillbaka./

Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje! För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon.


Stefan

813 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page