top of page

Vilket vapen ska jag köpa? (Grovkalibrigt)

Uppdaterat: 29 jan. 2023

Grovkalibriga vapen har ett mycket större utbud än de finkalibriga, men det gör att det kanske blir än svårare att välja. I första hand vänder den här artikeln sig till dig som är ny på det här med skytte och ännu inte har ett grovkalibrigt vapen. Jag vill ge dig några saker att ta ställning till när det är dags att se över vilket vapen du ska köpa. I denna artikel kommer det dock inte finnas några rekommendationer eller avrådanden från specifika modeller eller vapen.

CZ Shadow 1, steel frame med SA trycke TV. TH Grand Power X-Calibur polymer stomme DA/SA..

Vad gäller grovkalibriga vapen så ska man ha klart för sig att det finns en otrolig uppsjö av olika typer och ändamål. Det mest populära vapnet behöver inte vara det bästa och framförallt kanske inte bäst för just dig. När det gäller grovkalibrigt skytte så ska du vara medveten om att det är väsentligt mycket svårare än .22 skytte till att börja med. Det finns ett flertal faktorer som bidrar till detta. Några av dem kommer här nedan. Därefter följer lite grundläggande skillnader i olika typer av grovkalibriga vapen.


Skillnader mellan finkalibrigt och grovkalibrigt

Shadow SP01 med kolvsidor av aluminium och extra grepptejp.

På väldigt många .22 vapen sitter magasinet framför kolven. Det gör att du kan utforma greppet på väldigt många sätt, samt göra en relativt behändig kolv. På ett grovkalibrigt vapen sitter magasinet i kolven och skjuter du exempelvis i vapengrupp A i nationellt skytte får inte heller ha en anatomisk kolv om du nu skulle få på en sådan. Det gör att greppet på ett specifikt vapen kommer ha en utformning som inte passar alla skyttar. En del pistoler har relativt smala grepp, andra har lite grövre. Vissa är branta, andra inte, en del kolvar är väldigt kantiga, rundade. Vad de har gemensamt är att de inte ger handen så mycket stöd. Den utformning som passar en skytt bra kan vara helt kontraproduktiv för en annan. Ett exempel för min del är Pardini GT45 som har en ganska fyrkantigt utformad kolv. För mig träffar dessa kanter helt fel ställen i mitt tumveck och att avfyra den pistolen är för mig direkt smärtsam, men det finns andra skyttar som inte alls har detta problem. Vad gäller grepp kan man också tala om aggressiva grepp där stippling eller gummi gör att handen sitter som limmad på plats när du väl satt handen runt kolven. Detta är att föredra. Undvik blanka kolvar om möjligt om du nu inte av någon outgrundlig anledning skulle få bättre grepp med en sådan.



Många inställningsmöjligheter för tryck på en .22a.

På den absoluta majoriteten av de grovkalibriga vapnen ligger pipan mycket högre på ett grovt vapen än på en kaliber .22 vilket påverkar rekylupptag mm. Vad gäller avtryckare så är krav-vikten inom pistolskytteförbundet något högre på pistoler i A med 1360g mot 1000g i C, men det innebär inte att tillverkaren av vapnet ligger nära gränsen. Vissa vapen kan ligga långt över detta och avtryckarnas konstruktion, detta ofta beroende på lagstiftning i exempelvis USA som ställer vissa krav. Utöver det är inställningsmöjligheterna för avtrycket i regel mycket begränsade, men det kan finnas alternativa delar att byta till för att justera detta, mer om detta längre ned. Ställbara sikten är kraftigt modellberoende och långt ifrån standard. Till en del vapen kan du köpa till exempelvis LPA sikten till medan det på andra inte går att fästa nya sikten eller siktblad över huvud taget. Siktbladen som sådana är i regel smalare och det kan upplevas ganska litet i förhållande till ett .22 vapen.


Kaliber? .32, 9mm, .45 ACP?

User Paularized on en.wikipedia / CC BY-SA

A skytte går att skjuta i många olika kalibrar, allt från .30 till .45 men 9mm och .45 ACP är i min erfarenhet de allra vanligaste. Några enkla skillnader är att det blir större hål i pappen med .45 ACP, det är lite mer rekyl att hantera samt att ammunitionen är väsentligt dyrare. 9mm har den fördelen att den är tämligen billig då den tillverkas och köps in stora partier. Det går att hitta 9mm för ca 2kr styck om du letar på rätt ställe. Självklart ska du försöka hitta en ammunition som ditt vapen trivs med och priset kan pinna iväg fort om du vill ha någon obskyr typ av kula. Priset på en patron i .45 ACP börjar runt fyra kronor så med en snabb jämförelse blir det närpå dubbelt så dyrt att skjuta. Du kommer troligen känna dig mer bekväm med att skjuta upp en ask för 100 kr än en som kostar 200 kr. Tanken är ju att du ska träna och skjuta med dina vapen, och med det i åtanke blir det lite tråkigt om kostnaden för ammunitionen kommer att hindra dig. Beroende på hur mycket du skjuter på en träning och per säsong kan det handla om flera tusenlappar i skillnad. Detta gör att många som skjuter dyrare ammuntion också själva laddar sin egen ammunition för att spara lite på pengarna. Det går att komma ned rätt rejält i pris om du laddar själv. Att handladda kräver dock tid, lite utrustning och en del kunnande och därmed inget som alla kanske är så pigga på. Valet av kaliber kan därmed avgöras av plånboken eller din tillgängliga tid,  snarare än ballistiska egenskaper.


En viktig skillnad

Den här rubriken är inte bara en dålig ordvits, den har faktiskt relevans. Vill du ha ett vapen med stål eller polymerstomme? Som vanligt kommer de med avvägningar och det är bra om du som köpare är medveten om dessa.

Grand Power X-Calibur har polymerstomme

Polymerstomme är ett relativt modernt påfund och slog igenom på den breda marknaden med Glock 17 år 1983. Svenska försvarsmakten använder denna pistol och där går den under beteckningen pistol m/88. Polymerpistoler är sjävklart inte helt i plast, även om det gick sådana rykten och myten spreds i många filmer under nittiotalet. Mantel, pipa, slutstycke med mera är fortfarande i metall. Utbudet av polymerpistoler har mer eller mindre exploderat därefter, och idag har de flesta stora tillverkarna någon modell med sådan stomme, främst kanske riktat till den amerikanska marknaden för home defence eller concealed carry.

Manteln är rejält bearbetad för att minska vikt och maximera grepp.

Den uppenbara vinsten i förhållande till stål är att vikten blir låg. Betraktar vi detta ur ett tjänsteperspektiv eller concealed carry i USA är detta fullkomligt logiskt. Du vill inte gå omkring och släpa på ett tungt vapen hela dagarna. Att vikten är låg gör också att du som skytt kan vara ganska snabb med vapnet. Samtidigt blir det snabbt en av baksidorna med polymerstomme. Det finns mindre vikt som kan hjälpa till att fånga upp rekylen, vilket ställer något högre krav på skyttens teknik om den vill skjuta snabbt med precision. Stålstomme å andra sidan gör vapnet tungt och beroende på hur viktfördelningen ser ut så kommer vapnet inte resa lika mycket på sig när du avlossar skott. Ska du skjuta snabbt finns det med andra ord en fördel att använda ett vapen med mer vikt i som hjälper till att hålla kornet på målet. I långsamma grenar som precision kommer en tyngre pistol vara något mer stabil i finriktningen, samtidigt är det ansträngande att länge hålla upp ett tyngre vapen då musklerna kommer att få arbeta mer. Avslutningsvis kan vi konstatera att prisbilden är något lägre för vapen med polymer stomme än de med stålstomme och att de flesta av de dyrare kvalitetsvapnen använder stålstomme. Vad du väljer bör sålunda baseras på vilket ändamål du ska använda vapnet till och vad du har för arm- och ryggstyrka.


Strikerfire eller hammare?

Striker fire har några tänkbara fördelar mot hammare, men det kan också betraktas som individuellt och situationellt. En fördel som ofta lyfts fram är att det är samma känsla på avtrycket varje avfyrning. Inget hopp mellan DA/SA som på en pistol med hammare. Ofta har strikerfirepistoler relativt kort reset på avtryckaren vilket gör att det går fort att skjuta uppföljande skott vilket kan vara bra för snabba grenar. Polymerstomme är vanligt på striker fire vapen, vilket gör dem relativt lätta.


Pris

Rent generellt får du ofta vad du betalar för även om det finns undantag. Samtidigt måste en dyr pistol inte självklart vara en bra pistol. Precis som med andra saker kan man betala mycket för märke eller för funktioner men att det inte är säkert att du kommer skjuta bättre med dem för det, i vissa fall kan andrahandsvärdet vara osäkert. Å andra sidan köper du en billig pistol så kommer du förmodligen få ett ganska svampigt och svårarbetat tryck. Rent generellt skulle jag inte rekommendera att köpa det billigaste du kan, utan att du hellre ska satsa på att köpa ett vapen med ett bra tryck. Att göra annat är att lägga onödiga hinder i vägen för sig själv. En svampig, tung och otydlig avtryckare gör det mycket svårare att skjuta och du kanske tröttnar, vilket är onödigt om det beror på att du valt fel vapen. Än så länge har jag inte skrivit något om pris, men det är svårt att säga något meningsfullt. En CZ Shadow 2 är att betrakta som prisvärd och och kostar runt 12 000 kronor ny eller runt 8 000 begagnad. Om du istället vill satsa på tyska precisionsmaskiner så går en SIG SAUER P210 på över 30 000 . Risken är då att du blir missnöjd över resultaten och i värsta fall slutar.


Reflektioner

Wikimedia: Askild Antonsen / CC BY

En ytterst vanlig pistolmodell på marknaden är varianter på Colt 1911, vars utseende är känt för de flesta, skytt eller ej. Det är en väldigt stabil grund och det finns mängder av vapen som bygger just på denna konstruktion. Tanfoglio, Ruger, Sig Sauer, STI har alla varianter av 1911. Värt att tänka på med just 1911or är att det även finns gott om dyra boutique tillverkare eller modeller som ibland kan lägga mer pengar på är mer design än funktionalitet. Se till att lägga pengarna på rätt sak.


Slutsatser

Utbudet av grovkalibriga pistoler är mycket stort och det är lite av en djungel. Prisbilden varierar ganska kraftigt men det finns något för alla här. Min rekommendation blir att hålla sig i möjligaste mån till vapen med ett bra SA tryck (+DA om du behöver det) och metallstomme. Slutgiltigt tips blir sålunda: Prova så många olika vapen som möjligt, hitta ett som passar din hand och skjutstil. Köp ett som är så bra som du har råd med och en vanlig kaliber så att det är lätt att hitta relativt billig ammunition.


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Jag använder patreon, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Stefan

2 994 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

bottom of page