top of page

Torrträning - den mest tillgängliga träningen


Det är inte alla skyttar som har tillgång till en skjutbana utan restriktioner fem minuter från hemmet, det betyder inte att det inte går att träna skytte. Att träna torrt kan vara ett tacksamt och tidseffektivt alternativ. Nästan oavsett hur man har det kan man torrträna tjugo minuter flera gånger i veckan. Nedan följer tankar och tips på träningsmetoder.


Vi tar ett avstamp i föregående artikel där Mikael Nilsson berättar att han torrtränar ganska mycket just nu. Vad är då ganska mycket?


Bild från Mikael Nilsson

Det är ju fyra, fyra och en halv timme i veckan. Jag tränar på lunchen. Jag börjar jobba en tidigare och jobbar lite på frukostrasten. Sedan går jag och torrtränar minst en halvtimme till fyrtiofem minuter på lunchen när jag käkat. På fem dagar får jag ihop två och en halv timme träning. På en halvtimme hinner jag köra jättemycket olika övningar. Säger Mikael.


Utöver vanliga övningar som lyft och riktning och avfyrning kan man också variera förutsättningarna. Mikael beskriver:

Jag gör en del övningar där jag står på balansplatta och torrtränar. På ett ben eller med fötterna ihop.


En sådan balansakt verkar gå mot själva idén med att träna in att göra exakt likadant varje gång. Men självklart finns det ett tanke bakom.


Nuförtiden bygger allt mitt skytte på skottplaner, att jag har en detaljerad plan som jag ska följa varje gång jag skjuter. All träning går ut på att jag ska bli så bra som möjligt på att fullfölja skottplanen. Så även om jag står med fötterna ihop så ska jag utföra skottet som om jag följer min skottplan. Då blir det ju olika, det är ju mycket svårare att stå still om fötterna är ihop eller om man står på en balansplatta. Det gör att jag tränar kroppens förmåga att balansera och att jag får iväg skottet trots att det vinglar lite.


Du har säkert varit på olika skjutbanor och konstaterat att underlagen varierar. Ibland är det hård betong under fötterna medan andra har gummimattor. Ibland är det grus som du sjunker ned lite lätt i och ytterligare andra kan ha trädgårdsplattor som kan vara ojämna eller ha skarvar precis där du står. Att lägga fokuset på skottplanens genomförande istället för att ha exakt samma förutsättning gör att du är bättre förberedd för när förutsättningarna varierar.


Ett pass som Mikael kan köra under lunchen kan se ut såhär:Idag körde jag såhär, jag blundande och körde intervaller. Trettio intervaller med femton sekunder lyft och femton sekunder vila. Jag genomför min skottplan men har bara de här femton sekunderna på mig, jag kan inte stå och slöa. Jag håller även uppe i alla femton sekunder, så det blir en form av styrketräning. Sedan vilar man i femton sekunder. Bra att tänka på är att trettio gånger femton sekunder är ganska mycket. Risken är att man sliter ut axeln och ryggmuskulaturen om man inte är van. Då kan man börja med färre intervaller, kanske femton eller tjugo. Självklart går det också att variera lyften.


Mikael ger exempel på fem intervaller med tjugo sekunder lyft och tjugo sekunder vila. Mellan de olika övningarna gör han motlyft där han lyfter med fel hand. Det handlar inte bara om att träna själva skottplanen. Det handlar också om att träna individuella moment i skottet. Mikael fortsätter.


En övning som är mycket bra för att träna fokus är att När jag körde 20x20 så höll jag fokus på kornet mot vit bakgrund. Jag stod och lyfte ungefär tjugo centimeter från en vit vägg. Då skulle jag hålla fokus på kornet i alla tjugo sekunderna, även efter jag avfyrat, det ganska utmanande träning.


Jag har en intervalltimer i telefonen som jag kör med. Jag har som mål att jag inte ska stå och tänka på andra saker samtidigt som jag torrtränar, men det är ju väldigt svårt att låta bli. *skrattar* Tanken är ju att man ska vara så fokuserad som möjligt. Målet är ju att träningen ska vara lika viktig som tävling. Att man ska lägga samma arbete när jag torrtränar som när jag står och skjuter på en tävling. Det ska inte skilja någonting. Det kan ju vara svårt ibland när man kör mycket.


Anledning till att byter så mycket olika är ju för att det inte ska bli för tråkigt! säger Mikael och skrattar. Däri ligger troligen en stor del av hemligheten med återkommande träning. Det måste vara något som du vill göra men som inte tråkar ut dig. Försök bygga upp en bas med grundövningar som du kan variera med. Skyttet måste vara roligt för att du ska kunna motivera dig att fortsätta.


Skickar avslutningsvis med några tips på träningar du kan genomföra i hemmet.


LYFT. Du kan öva på lyftet, att komma till rätt plats i tavlan. Det här är en övning som ofta förekommer som tips men som kanske underutnyttjas. Oavsett vilken din favoritställning är när du står och skjuter kan du träna på att komma till rätt punkt i målet.


Ställ dig mot en vägg med ett tänkt mål på väggen. Blunda och lyft därefter vapnet. Öppna ögonen. Riktar du vapnet mot den tänkta punkten eller vid sidan om? Är siktbilden korrekt? Om du inte riktar vapnet mot målet ska du nu inte korrigera med armen. Justera istället genom att flytta fötterna. Upprepa och börja gärna om genom att lämna skjutplatsen. Tanken med övningen är att lyftet ska hamna rätt direkt och naturligt så att du inte sveper i sidled.


AVFYRNING SIKTBILD. Hur rör sig siktbilden när du avfyrar? Självklart är det skillnad mellan att skjuta torrt och skarpt. Men kan du inte avfyra ett vapen med bibehållen siktbild när du avfyrar torrt, kommer det sannolikt inte vara bättre med ett laddat vapen. Detta är något som ytterligare försvåras av släpiga eller otydliga avtryck som kan återfinnas på en hel del vapen i grövre kalibrar.


Rikta mot ett tänkt mål. Fokus på kornet och genomför en avfyrning. Håll noga koll på siktbilden. Rör den sig något minsta lilla? I så fall behöver du försöka identifiera vad du gör. Prova runt med olika variabler i ditt grepp. Det kan handla om att du trycker eller drar avtryckaren i sidled. En annan variant är att du trycker med tummen eller med botten av handflatan. Ytterligare en är att du kramar till med alla fingrar samtidigt. Träna på grundprinciperna och se till att försöka hålla kornet helt still genom hela avfyrningen.Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan1 353 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Variera mera

Commentaires


bottom of page