top of page

Inför säsong 2021 - intervju med tre skyttar


Nu är det snart dags att starta säsong 2021, oavsett hur den nu ser ut. Det kan ju då vara läget att kolla lite hur andra gör när de tränar för att få lite inspiration. Jag har haft möjlighet att intervjua tre skyttar med stora målsättningar. Den första är skytten som går under namnet Snow på forumet robsoft. Där är han väldigt aktiv och lägger ofta ut bilder på träning och resonerar en hel del kring upplägget kring sin egen träning. Den andre skytten är Mikael Nilsson, en mycket meriterad skytt med över mängder med SM medaljer i ryggsäcken som väldigt gärna delar med sig av sina kunskaper. Skytt nummer tre är en mycket skicklig och kunnig skytt. Han är känd av många, men går i denna artikel under namnet Skåningen från Torna Hällestad. Alla tre har stora mål för säsongen och har tagit sig tid att svara på ett antal frågor om hur de förbereder sig för säsongen. Stort tack för att ni ställt upp på intervju!
Presentera dig själv och dina främsta grenar


SNOW

Foto från Snow

Jag började skjuta pistol 2002 och hade lite fallenhet så jag blev duktig ganska snabbt, behövde inte stå och harva månad efter månad för att få mina guldserier. Jag blev peppad och körde SM 2005 i Luleå och 2006 i Bollnäs. Hade svårt att skjuta samma resultat i tävling som på träning, jag sköt ju elitnivå på träning. Sedan tog jag tio års paus, sköt lite klubbtävlingar för att hålla igång licenserna och var ute på någon enstaka tävling. 2010 började resultaten bli bra, men jag blev sjuk och säsongerna 2010, 2011 och 2012 försvann. Sedan kom jag på för två och halvt år sedan att jag kanske skulle börja skjuta igen. Nu vill jag se hur bra jag kan bli och jag vet att jag kan bli riktigt duktig i snabbgrenarna. Milsnabben är rolig och den växer. Jag kan även vara med i sportskytteförbundet nu som veteran och skjuta sportpistol.


MIKAEL


Foto från Mikael Nilsson

Jag är ju fältskytt från början. Ingen vidare duktig skytt från början men hade sedan ganska stora framgångar i fältskytte. Det var lite framgångar i kretsen och sedan landslagsuttagning i fältskytte. Jag träffade mycket folk och mycket bra skyttar. De tog med mig på sportskyttetävlingar och kom jag med i B landslaget bara efter några månader. Detta var 2008, samma år som jag var med i fältskyttelandslaget första gången. Jag tränade inte så mycket och inte så strukturerat på den tiden, men jag åkte på så mycket tävlingar jag kunde och tränade två till tre gånger i veckan. Jag hade möjlighet att träna en del hemma på 25 meter. Det där växte och jag fick möjlighet att åka på lite läger och bli tränad av andra duktiga ledare och tränare. Sedan har har det vuxit därifrån. Jag har ju fått en väldig förmån att kunna träffa så mycket tränare och ledare och andra skyttar som kan så mycket. Jag har ju lärt mig grunderna och teknik och sånt där på senare år. Hade jag vetat allt det jag vet nu för femton år sedan, då hade det ju varit mycket bättre. *skrattar*. Resten handlar ju bara om vilja och att kunna träna och planera.


Jag tror jag har tagit 35-40 SM medaljer i egentligen alla grenar. Det är fält C, milsnabb C, milsnabb B, sportpistol, standardpistol, fripistol och jag tror att jag har någon lagmedalj i snabbpistol.


SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


Skåning som tävlar för Torna Hällestads Pistolskytteklubb. 47 år gammal och har skjutit pistol sedan tonåren. Skjuter och har skjutit de flesta grenar med enhandsvapen, både nationella grenar och sportskytte. Skjuter främst PPC och precision i nuläget, men även fältskytte, luftpistol, IPSC och en del gevärsfält på senare tid.


Hur förbereder du dig inför en ny säsong?


SNOW


Jag kör året runt. Jag har oförskämt bra tillgång till inomhushall, såväl på klubben som på jobbet. Jag försöker skjuta tre fyra gånger i veckan, gärna även fem eller sex. Kanske inte så länge varje gång, men ofta. Jag är sämre på att torrklicka hemma. Det går i perioder, de blir glesare och glesare, även om jag vet att det är väldigt bra träning. När säsongen drar igång får vi väl se, det blir kanske mer strukturerad träning då i så fall. Det ska ju vara kul att skjuta, annars kommer man ju tröttna. Det jag funderade på i år var att fokusera på milsnabb och då får jag fält, sport och grovpistol på köpet.


MIKAEL


Jag gör ju så att jag lägger upp huvudmål och ett antal delmål. När huvudmålen kommer på året ska jag vara som bäst. På vägen kan det vara delmål, jättemånga sådana. Då får man bestämma vad man satsar på och lägga upp planeringen efter det.


Säg att säsongen börjar i april, då börjar jag träna några månader in på hösten. Vill jag ändra något i tekniken så gör jag det då. Det är väldigt mycket tung träning. Kanske inte så mycket skytte, men mycket fys och tyngre träning.Jag delar upp träningen i flera olika perioder med olika träningsmetoder. Ibland kan det vara att bara stå och blunda och torrklicka. Just nu är det mycket att bygga en uthållighet i kroppen och musklerna och sätta tekniken. Sedan är det mycket torrträning just nu.


Sedan är det också en uthållighetsgrej. Att man orkar genomföra planen trots att det är väldigt ansträngande över lång tid. När man haft en tävling som mål i ett helt år och väl står där så känns det ju. Då gäller det ju att hålla sig till planen. Jag har lagt ett helt års träning på detta och då ska det inte falera på någon skitsak.


SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


Det är bara de senaste åren som det blivit mer säsongsbetonat för egen del. Tidigare har de olika grenarna hela tiden avlöst varandra. Är det inte den ena grenen så är det den andra och träning/tävling i de olika grenarna bara rullar på över hela året. På senare år så har PPC skyttet tagit över mycket av mitt intresse. Eftersom det blir så otroligt intensivt från april till september så har det funnits mer behov av att ta paus efter de lite större tävlingarna i slutet på säsongen. Då kan man säga att det blir återhämtning och förberedelser inför kommande säsong. Det handlar oftast om att gå igenom och uppgradera utrustning och förbereda så att det finns laddkomponenter eller annat som behövs i tillräcklig omfattning. Det kan också vara att gå igenom de träningsmetoder eller träningsscheman man använt och se om de funkat bra och kommer hålla inför nästa säsong. Att planera vilken tid man avser avsätta och när olika typer av träning ska ske, beroende på när tävlingarna är.
Vilken träningsmetod föredrar du?


SNOW


Jag har ett mål vid varje träning. Då tränar jag bara det och har övningar för det. Kanske kör jag milsnabb och då lämnar jag precisionen hemma så att säga. Att träna bara det ena eller andra och sedan sätta ihop det tycker jag är svårt. I så fall kanske träna vissa få moment och sedan snabbt sätta ihop det i så fall. Jag har kört enstaka pass på vit tavla bara för att träna avfyrning och riktmedel, men alldeles för lite förmodligen. Jag skulle tjäna på att köra torrklick mot vit vägg hemma.


Sportpistol är väldigt bra sätt att träna på, för man tränar både på det snabba skyttet och precisionen. Nu tränar jag ofta sex serier precision, följt av sex serier duell. Sedan kör jag en eller två milsnabbrundor. Där jag skjuter fyra serier på varje tidsintervall. Jag sätter upp två tavlor och skjuter många serier utan att markera för att spara tid. En del tycker det är dumt, för att man ska träna som man tävlar. Men då hinner man inte träna lika mycket så jag brukar röra mig vid bänken mellan varven istället.


Milsnabbövningar kan vara enkelskott på två sekunder, dubbelskott på tre sekunder. Både med revolver och 22an men även med A pangen. Sex sekunder med A vapen är ju inte lätt alltså. Man måste hämta inspiration från IPSC med greppet för att hämta rekylen snabbt. Det är kul att träna men det går åt mängder med ammo. Den bästa förberedelsen är en laddapparat.


MIKAEL


Foto från Mikael Nilsson

Det beror på vilket stadie man är i karriären. Egentligen ska man ju köra sådan träning som jag kör nu med att man går igenom säsongens delar. Det finns olika typer av träning grundträning, teknikträning och tävlingsträning. När man kör tävlingsträning så kör man att det är så likt en tävling som möjligt. Då kan man även lägga in att en tävling är en träning. Jag kan ju också köra hela matcher på träning och sedan en hel match till efteråt.


Själv tycker jag att när man kör hela matcher på träning så ska man man inte sätta massa poäng. Då är det lätt att tro att de poäng man sätter på träning gör man på tävling. Egentligen ska man ju skjuta bättre på tävling än på träning och det kräver lite mer än att man bara står och tränar. De som gör det de har ju en helt annan grund bakom. De har gjort all den tråkiga träningen och sina matcher. När jag tidigare stod hemma och sköt hela matcher så kunde jag känna att det här är ju skitbra, jag är ju världsmästare. Sedan kommer man till tävlingen och har resultaten i bakhuvudet men ingen riktig kunskap om hur och varför saker händer. Vad händer när man spänner sig lite, man följer inte sin skottplan, eller inte ens har en skottplan. När det då börjar strula tappar man kontrollen och har inget att falla tillbaka på.


En skottplan är en plan för hur genomförandet av skottet ska gå till, att man ska kunna göra likadant varje gång. Skottplanen är bäst att skriva själv med egna ord, så att du själv förstår alla delar. Lite generellt kan skottplanen börja från olika delar i skottet. Skottplanen kan börja från ladda eller att man redan har laddat. I den kan det stå att man tar grepp om kolven, hur man lyfter, att man ska titta på kornet. Det kan också stå att vara aggressiv på avtryckaren, hur länge man ska stanna någonstans, ovanför eller under. Det är individuellt för alla och några behöver kanske inte behöver ha så mycket nedskrivet, andra behöver mer.


SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


Måste jag välja något så blir det tävling. Att träna på tävling. Det är dock så mycket olika sorters träning som behövs så det går egentligen inte att välja något före det andra. Men helt klart är att om man inte skjuter tävlingar så får man inte samma känsla för att göra bra genomföranden när det väl gäller och när du får en ökad anspänning. Sen är jag som typ en person som kan nöta på ganska ordentligt och träna många timmar på enskilda moment av ett genomförande tills jag gjort den delen så många gånger att jag tror på och bevisat för mig själv att jag gör rätt.


Vad upplever du är den mest underskattade träningen?


SNOW


Duellskytte skulle jag säga. Det kräver att du har koll på riktmedel. Kräver koll på att du gör en bra avfyrning snabbt och kräver att du övar spårning, att du kommer upp rätt i målet. Du har igen mycket av det i fält och milsnabb, avfyrningen har du nytta av i precision. Jag står ofta och siktar för länge, men där är duellen bra träning.


Standardpistol är också bra för reptilhjärnan. Precisionstavlan och en skjuttid på 2 minuter och 30 sekunder, så det är som nationell precision fast på halva tiden. Sedan är det fyra stycken precisionserier på 20 sekunder följt av fyra precisionsserier på tio sekunder. Där behöver du göra ett bra lyft och fina avfyrningar. Har du tränat mycket duell och spårning så sitter det där, ryggmärgen lyfter och skjuter. När man kan koppla bort hjärnan så blir det bra. Hjärnan är det största hindret om man ska bemästra den här sporten.


MIKAEL


Torrträningen. För pistolskyttar ger det väldigt mycket tekniskt. Oavsett hur man har det kan man nästan alltid torrträna femton till tjugo minuter flera gånger i veckan. Jag brukar börja jobba tidigare så att jag kan träna minst en halvtimme på lunchen.

Mindfulnessträning är också bra, man ska i så stor utsträckning som möjligt vara koncentrerad på det man ska göra. Ju mer man tränar mindfulness desto lättare är det att fokusera. Jag har varit på en del stora träningar och det märks även på de allra bästa att kroppen reagerar med massa förväntningar. Det är det man ska försöka jobba med. att jobbar med tekniken och skottplan.


Det är väldigt bra att åka på mycket tävlingar, man blir lite nervös. Det är bra att kunna genomföra skottplanen även om man är skitnervös. Även om skotten inte blir lika bra som hemma. Att inte stå och räkna på poäng och kolla resultattavlor och hispa upp sig är viktigt. Det jag försöker jobba med. Men vi har ju en sådan idrott att jag vet att om jag gör de här poängen så tar jag medalj. Man får lära sig att stå ut med det. Men mitt mål är att genomföra mitt skytte så likt min skottplan som möjligt. Det tycker jag underlättar.


SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD

Tänk igenom det du gör och repetera processer. Bilden från Pistolskytten och tagen i annat sammanhang.

Att se genomförandet av ett moment, en serie eller ett skott som steg i en process, bryta ner denna och träna på de olika delarna enskilt. Träna att hålla still. Träna krama av skott. Träna byte av skjutställning eller rörelse. Träna magasinsbyte. Träna på när du ska andas och blinka. Alla delarna tränas enskilt för att få fokus på att träna just en del av hela genomförandet. Några enstaka gånger på ett helt år skjuter jag en match på träning men det är nog väldigt sällan. Jag för inga anteckningar av resultat av något slag alls.


Repetera processer i hur du genomför något. Många har nog aldrig skrivit en skott- eller matchplan och de som inte har det borde göra det. När du gnetat igenom olika moment och verifierat att din plan funkar (eller fått hjälp med det) så går det att träna genomförande genom att repetera sin plan. Sen är det nog så att många inte tränar. De åker till skjutbanan och skjuter. Det är ju skoj det med och det viktiga är ju att man genomför skyttet på ett sätt som är tillfredsställande för en själv. Men många som vill lite mer än att bara lossa skott skulle förmodligen ha som störst glädje av att bestämma sig för vad det är de ska träna på just den dagen och sen träna på bara det och därefter åka hem och utvärdera om det var en bra träning.


Vilken utrustning använder du? Varför har du valt just den?


SNOW

Väl använd Nojja. Foto från Snow.

Jag är lite så att när jag tävlar ska jag ha prylar som jag aldrig kan skylla på.


Till 22 har jag en AW93 och när jag köpte den 2002 var jag nästan ensam om att ha den på skjutbanorna. När jag började skjuta i föreningen var det en unique 69U jag hade, den är också handtagsladdad så jag var van vid att skjuta en pang som har den balansen. Jag har provat Walther och Benelli men det är med AWn jag känner mig hemma.


Jag skjuter också med en Nojja, när jag skjuter precision är det 7.65 som gäller och den är väldigt känslig för ammunition om du ska skjuta innertior. Därför har jag också lagt ned mycket tid på att hitta en ammunition som är anpassad för den. Det är ju världens bästa tryck, det är ju inget att snacka om. Vapnen är ju sextio år gamla men håller tian med rätt ammunition, det är ju rätt sjukt. Många säger att det finns andra pangar som är lika bra men det skulle jag vilja se. Trycket är fantastiskt.


Revolver skjuter jag en gammal .357 S&W modell 27 som jag skjuter med 38or. Trimmat trycket på den och med rätt ammunition skjuter den riktigt tätt. Den går bra i milsnabb och fält.


MIKAEL


Jag skjuter med Pardini till allt. Luftpistol, fripistol, 22, 32. När jag åkte på europacup hade nästan alla Pardini, så då blev det det. Det underlättar för service och sådant också att ha samma till allt. Laddar lite själv men lägger inte mycket tid på det. Använder till 95% Lapua fabriksammo i 32.


SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


För respektive gren avsett vapen eller tillbehör som behövs. Går inte in på detaljer om val av fabrikat men alla vapen som används är på något sätt testade för hitta rätt i hur de presterar som bäst med mig bakom ratten. Det gäller i huvudsak att hitta driftsäker och bra ammunition, men även att experimentera med val av sikten/korn, inställningar på trycke och grepp, vikt etc. Jag känner bara en som skjutit fler skott i skottstol än vad jag själv har gjort.


Vilka är dina mål för årets säsong? Om det går att ha några?SNOW


Målet är att gå till topp tio i SM i någon gren i någon vapengrupp. A och R ligger väl nära till hands. Vi har bokat i Östersund och sedan fält i Dalarna med helt olika datum. Det är väl bra ur pandemitänket, blir inte den ena av så kanske den andra blir det. Min plan är att åka på båda och dominera *skrattar* men mest för att ha kul!


MIKAEL


Jag har ju en massa mål, kortsiktiga och långsiktiga. En del vill jag inte säga här, men ett huvudmål är Försvarsmakt Nordiska. Vi tävlar med Finland Norge och Danmark, då är det grovpistol milsnabb och fält. Det brukar vara en hel vecka. Vi kör två starter grovpistol, två starter milsnabb. Sedan hade jag som mål att vara med på EM i krut, men som det ser ut nu är det oklart om det ens blir någon uttagning.


SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


Svårt att säga i nuläget med anledning av de begränsningar som finns. Men helt klart är att deltaga på mästerskapen om det blir några. Målet med varje säsong är att någon eller några gånger hitta det där tillfället där man är helt inne i bubblan att genomföra matchen och att man gör det på ett kontrollerat och fokuserat sätt. Då kommer utdelningen förhoppningsvis att vara höga poäng och då blir man ju dubbelt nöjd. Det hade varit kul att skjuta 1500 poäng på en tävling i PPC.Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan
798 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page