top of page

Tillverkar du metallskrot på träningen?

2022-03-31


Nu är vi i startgroparna på säsong 2022 och fler börjar trotsa det lynniga vårvädret för att ställa sig på banan och träna. Men vad menas med träning egentligen? Räcker det med att man ställer sig på skjutbanan och skjuter tio serier och sedan åker hem? Hur ser din träning ut och utvecklar den verkligen ditt skytte? Jag tar tillfället i akt och aktualiserar en äldre artikel och kompletterar med en intervju med Morgan Sandin från Ulricehamns Pistolklubb, en skytt med både ambition och systematik sin träning. Han säger såhär om premissen för artikeln:


"Det jag spontant tänker är att det finns extremt mycket skyttar i Sverige som skjuter riktigt mycket, men det finns extremt få skyttar som verkligen tränar skytte."


Vi återkommer till det här citatet längre ned. Värt att nämna så här inledningsvis är att erfarenheterna skiljer sig här från klubb till klubb och även mellan olika förbund. Många som skjuter i nationellt skytte känner sig dock ofta lite lämnade ensamma efter nybörjarkursen, det är med det i åtanke jag lyfter upp detta igen.


Träning


Träning definieras ofta som en planerad, strukturerad målmedveten aktivitet med mycket repetition. Syftet är att förhöja sin kapacitet och bli bättre på det man utövar.


Så långt är nog inget egentligen oklart, men beroende på vilken klubb du deltar i finns det lite olika förutsättningar för en sådan strukturerad träning. Det är inte alls säkert att det i din skytteklubbs regi faktiskt finns någon som håller i en sådan träning. Det är inte heller säkert att alla tycker att träning ska gå till på det viset, utan de vill gärna stå och skjuta för sig själva. Ibland kommer tips och trix från andra mer erfarna medlemmar som vill hjälpa till, men kanske inte med systematik eller långsiktig utvärdering. Om du ännu inte har en egen licens, fråga och be om hjälp. Be någon titta på hur du gör och följer dig genom några serier. Omvänt om du själv har licens och ser någon som har det tufft och inte lyckas med sina guldserier, erbjud din erfarenhet och stå över några serier. Det kostar ganska lite i det långa loppet.


Om du står och stampar utan att komma vidare eller känner att utvecklingen är låg, kolla om fler är intresserade av att utvecklas vidare. Antingen kan ni starta en grupp inom föreningens ramar och ha dedikerade träningar eller så drar ni ihop ett gäng och skjuter på tider som inte är schemalagda för träning. Respektera såklart begränsningarna vad gäller skjuttider! I en grupp med samma mål och drivkraft kan det vara lättare att hålla uppe motivationen och nöta på detaljerna. Morgan Sandin har följande att säga om träning:


"Jag är inte den som förespråkar att man ska stå och skjuta till tomhylsorna står till knäna. Pratar man precisionsskytte så är det en repetition det handlar om. Du ska utföra en kombination av rörelser till perfektion och du ska kunna göra det om och om igen. Självklart handlar det om att göra den rörelsen många gånger för att få någon form av muskelminne. det finns fördelar med det. Men man kan uppnå det på flera sätt. Jag är ganska förundrad över att det är så många som skjuter men ingen som tränar."


Vad menar du med att många skjuter men ingen tränar?


"Jag tänker att om jag frågar någon hur det gick på träningen så kan jag få följande svar "det gick skitbra, jag sköt 47,6 i snitt!" men det är ju aldrig någon som säger att "jo, jag har ju känt att jag stått och väntat för länge på mina skott så nu har jag tränat på timingen idag och jag känner att jag kommer snabbare till avfyrning nu, så det känns bättre!" Så är det aldrig någon som säger. Hade de sett mig när jag stod på skjutbanan idag och sköt fem hundra skott så hade jag inte ens en tavla i. Jag stod och tränade på att få alla andra grejer rätt, att få timingen rätt att det smäller när jag vill. "


"Träning är att bryta ned det perfekta skottet i sina delar och faktorer. Militären använder ofta begreppet SARA, ställning andning riktning och avfyrning. Det är en enkel grund att börja med. Har du ingen vettig ställning så behöver du inte ens bry dig om andningen. Bygg upp steg för steg. Det är helt meningslöst att avfyra om du själv inte tror att det blir att bra skott. Om du ska bara ska träna är det ju bättre att du gör en bra avfyrning på fem minuter än att du gör fem dåliga."


Planera för att kunna analysera


Många av de duktiga skyttarna har en skottplan som de använder sig av, en planering av hur skottet ska gå till. Exakt hur en skottplan ser ut skiljer sig mellan olika skyttar och kan involvera få eller många olika moment. Här handlar det om att identifiera dina egna nyckelpunkter för att kunna komma vidare. När du har brutit ned ditt skott kan du lättare laborera med delar av det för att hitta något som passar dig. För att skapa en skottplan kan man börja med att bryta ned ett skott i dess beståndsdelar.


Identifiera skottets delar


Det finns säkerligen mängder av ytterligare delar du kan bryta ned ett skott i men jag har gjort ett försök utifrån min egen horisont här nedan, skriven i ett försök att göra det kronologiskt.

  • Greppa vapnet

  • Skjutställning

  • Andning

  • Lyft

  • Avtryckarfingrets placering

  • Grovriktning

  • Siktbild, fokus på kornet

  • Finriktning

  • Avfyrning

  • Rekylhantering

  • Hålla kvar

  • Ta ned vapnet

  • Vila

Hur ska man träna?


Välj ut enstaka moment


Välj ut moment av skottets beståndsdelar och träna på dessa innan delarna sammanfogas till en helhet i en skottplan. Ett exempel är att försöka säkerställa att du faktiskt får samma grepp varje gång du lyfter vapnet. Ligger det på precis samma ställe? Träna på att få ned tiden som behöver läggas på att finrikta vapnet. Se till att du säkert kommer upp till rätt plats i målet.


Torrklicka hemma

Går inte nog att understryka hur viktig den här träningen är. För det första kostar det inget, du kan göra det i lugn och ro så ofta du vill. Dessutom kan du se vad som händer när du avfyrar, drar du iväg vapnet åt något håll. Du ser om kornet rör sig.


Fysträning hjälper skyttet

Morgan sammanfattar konkreta tips som hjälper skyttet som inte är skytte. "Du måste ha bra kondition, annars orkar du inte hålla koncentrationen uppe en hel match. Vettig fysik, bålstabilitet och balans för att kunna hålla den där hanteln vi kallar pistol still längst ute på armen.Samtidigt som du gör det ska du göra en fin avfyrningsrörelse."


Träna på det som är din svaghet

Det är bra att mängdträna och träna på det du är bra på, men försök träna på det som du är dålig på för att bättra just det. Morgan tipsar om ett sätt att sätta press på sig själv. "Tänk att du använder en kikare och har skjutit fyra skott som är jättebra för dig. För en nybörjare kan det vara att fyra sitter i svart och målet är att få den femte dit också. Om jag står och tränar och det inte är tävling så använder jag ofta kikare. Har jag då skjutit fyra tior så ställer jag mig och väntar till alla är färdiga. Då säger jag "kolla här nu, nu har jag fyra tior, nu sätter jag den femte!"då pressar jag mig själv för att efterlikna hur det är på tävling. Mitt mål är ju att stå i SM final och då måste jag ha övat för den pressen".


Prova något nytt

Prova att träna på ett annat sätt än alla andra. bara är på precisionstavlor. Morgan igen: "Om jag gör som alla andra gör, så är det ganska troligt att jag som längst kan komma till deras nivå. Vill jag bli bättre än de andra måste jag våga göra något annorlunda."


Målbild

Skapa en tydlig målbild för träningen. Vad är det som ska uppnås idag, nästa vecka, denna månad och denna säsong? Att sätta upp ett mål kräver dock lite eftertanke. För att ett mål ska gå att utvärdera måste det vara specifikt, det ska vara vara så konkret att du vet exakt vad du ska göra för att uppnå målet.


Målet ska vara mätbart så att du vet om du har uppnått målet eller ej. Det ska också vara realistiskt att genomföra inom avsatt tid, och därmed att sluttiden är bestämd. Tänk på att bara för att ett mål är enkelt att mäta betyder det inte att det är det som faktiskt ska mätas. Ett exempel: "Högst 10% av träff på tavlan ska vara utanför 9an innan kretstävlingen". Det här är väldigt mätbart, men det säger inte så mycket om hur det ska gå till för att nå detta mål. Vad var det som skulle utvecklas, göras bättre och utvärderas som gjorde att målet kunde uppfyllas?


Skjut inte


Skjut inte mer än nödvändigt. Det låter nästan så kontraproduktivt att man ryggar tillbaka. Men faktum är att skottet bara är ett steg i en hel serie av andra färdigheter, alla vilka påverkar hur skottet verkligen går. Om de andra delarna inte sitter så spelar själva skottet mindre roll. Då står du där på skjutbanan och tillverkar hylsor. Öva på att hitta rätt skjutställning, andning, lyfta och hitta rätt till målet. Träna fingerrörelser och bara röra avtryckarfingret och då på ett korrekt sätt. Det finns mängder med saker som går att träna på som har med skyttet att göra, men som inte går ut på att faktiskt avfyra ett vapen.


Endast gruppen är intressant


Räkna inte poäng. Träffbilden är det primära, bygg träningar kring att hålla en god träffbild och minimera felavfyrningar. Självklart finns det dock tillfällen då poängen är det relevanta men det är inte det primära. En liten grupp som ligger vid sidan om centrum går justera in antingen genom att skruva lite eller hitta en annan riktpunkt. Vänd gärna tavlan och skjut på vit spegel för att koppla loss hjärnan från poängen. Alternativt skjut på en figur utan poäng eller skjut sex eller varför inte två skott per serie istället för fem, eller trettio och låt bli och markera. Då får du se helhetsbilden och vilka träffar som ligger utanför. Då kan du börja försöka angripa fel som känns konsekventa. Vad är det som orsakar detta?

Morgan igen:


"Många lägger så mycket tid vid hur mycket poäng det blir. Men poängen säger ingenting om hur själva avfyrningen blev. Jag kan ju vara ute i femman och göra en dålig avfyrning och träffa tian. De flesta vill bara skjuta "pang" och sedan snabbt kolla i kikaren vad det blev. Det är en viktig tröskel att ta sig över. Att du skjuter och sedan tittar i kikaren eller framme vid tavlan och konstaterar att "ah det var en sjua klockan ett. Det är viktigt att komma över den där tröskeln och istället komma till den punkten att när du avfyrat kunna säga att "Ah, det var en sjua klockan ett, SEN kolla kikaren och se att ja, det stämde". Där behöver du ju göra ett antal tusen avfyrningar innan man är vid den punkten."


Kompensera inte


Framförallt precisionsskytte handlar om att göra samma sak på samma sätt hela tiden. Om du lyckas med att göra exakt samma sak gång på gång, kommer skotten att träffa på samma ställe på tavlan. Ett vanligt fel, som även undertecknad gör sig skyldig till är att börja kompensera när konstigheter uppstår.


Låt oss anta att första skottet i en skytts tredje serie för dagen drar iväg nedåt, långt utanför sin normala grupp. Att då vara medveten om att det kan finnas mängder med felkällor till just detta är viktigt. Bland tänkbara orsaker hittar vi; kornet var inte struket vid avfyrningsögonblicket, annat grepp på vapnet än vanligt, annan position för huvudet än normalt, muskelryckning, just den patronen i asken var defekt. Risken är att skytten väljer 'fel' felkälla och börjar kompensera för den. Här kan vi tänka oss att skytten flyttar upp sina riktmedel högre i tavlan för att kompensera. Det betyder att skytten nu bryter mot sin vanliga rutin och riktar på en ny plats i tavlan den inte brukar, vilket i sig introducerar problem. Vad blir då analysen om nästa skott träffar lågt, högt eller mitt i? Till och med träff mitt i blir problematiskt, då skytten kan tro att det är den nya riktpunkten som gäller nu, när det likaväl kan vara ett av de andra felen igen.


Ett bättre sätt att ta sig an problemet är att starta om från början med grepp, skjutställning och andning. Görs detta till rutin kommer det bli lättare att identifiera vilket fel som görs och vad som kan uteslutas.


Mängdträning


Gör allt ovanstående så ofta du kan. Fördelen är att det går att göra en hel del övningar hemma, och vissa flera går alldeles utmärkt att göra helt utan vapen. Morgan sammanfattar det klokt: "Det finns ett lika-med-tecken mellan nedlagda träningstimmar och resultat. Ska du bli bäst måste du göra jobbet för att nå dit."


Skottplanen


Skottplan då, hur kan den se ut? Ett förslag är att börja med SARA som presenterades ovan. Du kan sedan bygga ut och lägga till till den detaljnivå som du tycker passar dig. Såhär tänker jag i varje genomförande för precisionsskytte. Det är inte rätt för alla, men det är rätt för mig.


  1. Kontrollera skjutställning och grepp om vapnet.

  2. Räknar långsamt till tio. Delvis för att hitta rätt rytm i andningen och sänka pulsen. Delvis för att det är viktigt för mig att vila armen mellan lyft så att musklerna får vila och syresättas.

  3. I samma tempo som räkningen skett göra följande, precis som en klocka, vrida huvudet mot målet, lyfta, rikta.

  4. I samma tempo som räkningen skett tänka "korn, korn, korn ..." samtidigt som avtryckaren kramas. Har inte skottet gått ganska snart är det läge att ta ned. Jag räknar inte utan upprepar ordet korn då jag inte vill träna in mig på att "avfyra på tre".

  5. När skottet gått tar jag långsamt ned armen. Upprepar därefter från steg 2.

När hela processen är klar har det i snitt gått 45 sekunder. Eftersom jag har en plan för skyttet känner jag att det är lättare att avbryta skottet mycket tidigare i processen om någon del inte känns rätt, och då börja om. Jag har också en känsla för hur länge jag ska stå, det blir mycket färre tillfällen där jag kramar iväg skottet bara för att. Mitt mål nu är att komma snabbare till skott och få ned snitt-tiden till ca 40 sekunder, utan att göra de andra stegen snabbare. Detta för att få skapa lite extra utrymme för att kunna hinna starta om om det behövs.


Ett jättetack till Morgan Sandin som ställt upp på intervju och jag vill även rikta ett stort och varmt tack till alla forumskribenter på robsoft som inspirerade mig att återigen ta upp detta ämne.


/

Stötta bloggen du också! För att kunna hålla bloggen uppe och utvecklas vidare krävs stöd från läsarna. Det är frivilligt att bidra, men bidra gärna till pistolskyttens patreon.


Stefan





884 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Variera mera

bottom of page