top of page

Skytteskor - vad är det?


Jag har sedan en ganska lång tid haft skor på mig speciellt för att skjuta i och framförallt när det handlat om precisionsskytte. Det har inte varit några speciella skytteskor, utan skor som jag på relativt lösa grunder ansett vara lämpliga för skytte. En sula som flexar relativt lite och är platt. Under våren var det så dags igen att skaffa nya nya skor och jag hittade ett par som jag tyckte skulle passa alldeles utmärkt. Det var ett par Reebok Lifter PR som jag hittade på rea för 600kr.


Men det fick mig också att börja fundera. Vad är egentligen skytteskor och gör det någon skillnad? Under säsongen har jag haft ett antal samtal där denna fråga lyfts upp till slut kunde jag inte låta bli att försöka ta reda på vad som avses med skytteskor och vilka fördelar som finns med dem. Jag ville undvika säljargumenten och istället vända mig till personer som jag upplever kunde belysa ämnet från ett utövarperspektiv. Till min hjälp har jag därför tagit Jonas Fyrpihl, förbundskapten för pistolsektionen av skyttelandslaget. Jag tar också hjälp av Thomas Svensson, rutinerad PPC skytt.Vad är poängen med skytteskor?


Thomas Svensson

Poängen är att du kan känna din kropps balanspunkt när du skjuter. Oavsett gren, oavsett skytteposition. När du står måste du känna var du är i rummet, var har jag balansen när jag skjuter. Marken förmedlas genom skorna. Vill du ha en stabil plattform och stå i och känna var du är i rymden då behöver du skor som förmedlar det.


Jonas Fyrpihl

Poängen med skor är att du ska ha något stabilt att stå på, du ska inte stå på något mjukt. I slutet av dagen, så handlar det om balans, du ska bibehålla balansen. Olika människor har olika lätt för olika saker, vanligast är att man svajjar framåt bakåt. Får man en rörelse framåt vill man inte ha något mjukt, för då kommer det att förstärka rörelsen.


Vad utmärker en sådan sko?


Jonas Fyrpihl

Det finns de som vill ha vanliga lågskor och tycker de är bra. Fitnesskor med väldigt platt sula som ser ut mer som en träningssko, är lite styv men är oftast lite ledad i framänden för att ha rörligheten i framänden. Sulan ska kunna svikta där, men sulan är inte rund. Det är någonting som kommit mycket på senare år och jag måste erkänna att jag rekommenderar det. Om inte annat för att du kan gå in på nätet och köpa ett par för 800 kr kontra 3000 kr. Du får med många av de positiva effekterna fortfarande. Jag skulle vilja påstå att från min horisont är det inte sämre än en skyttesko, det är inte bättre men billigare vilket gör det tillgängligt för flera.


Ett par Reebok lifter och ett par skor från Corami (felsnörda)

Det är också stor skillnad på märken, Sauer och Corami är väldigt hårda. Men det beror ju på skytte och var man är. Ofta skjuter man inne på elektroniska tavlor eller så markerar funktionärerna. Så skytteskor är därmed inte gjorda för att gå i eftersom skytten inte går själv.


Däremot är det bra att gå i dem så att man nöter in dem, de får inte vara för hårda. Nya skor sviktar inte tillräckligt och klarar då inte utrustningskontrollen inom sportskyttet.


Man ska också komma ihåg att när man är på skjutbana som har grus som underlag, då kanske inte skytteskon är sådär jätteperfekt. Då kan det ju funka bättre med ett par walkingskor med lite styvare sula. Skytteskor är gjorda för att använda på en hård platta.


Hur hårt ska en sko sitta?


Jag tycker inte det ska sitta så hårt, den ska snarare sitta skönt. Det är snarare viktigt att den är platt mot marken. I skon ska hela foten ha kontakt med skon så att du ska få så mycket känsel från foten som möjligt som kan hjälpa dig med balansen. Dålig passform undertill är inte bra. Det ska ju inte vara mjukt, vi vill ha det hårt. Det sköna ska komma utav att passformen är bra och då kan man ju tänka sig att varken lyftarskor eller skytteskor är optimala. Om man skulle göra det här riktigt bra skulle man ju gå och gjuta en innersula för då har du ju en perfekt passform på undersidan av foten i skon, men det vet jag ingen som gör. Sedan kostar ju det några tusenlappar och frågan är ju hur stor skillnad det gör i slutänden.


Vänder man på det så kan man ju då veta att på den här fronten har jag gjort allt jag kan, jag kan släppa det. Minska sannolikheten att göra dåliga skott.


Thomas Svensson

Det beror på grenar. För precisionsskytte på 25m då vill jag ha det så att det känns lite som att jag sätter ned två ben i ett par betongklumpar. Det ska vara ganska stadigt. Jag vill känna att jag har kontakt med främre fotbladet, jag vill känna valvet under. Men skon ska vara stadig, framför allt i hälen. Jag vill kunna flytta vikten fram och tillbaka i den. Därför valde jag lyftarskor. Med dessa kan jag fortfarande gå i och stå stadigt.


Vad menar du med en lyftarsko? (bilder på Thomas skor)


Det är en sko som du kan snöra åt ganska hårt. Den har en platt sula som är av ordentligt gummi, rågummi och ganska hård i sulan. Den tål belastning ner i skon. Inte lätta trainers utan en rejäl sko som har bra uppbyggd. De behöver inte nödvändigtvis ha en uppbyggd häl. Skon ska gå fri från fotknölar och sådant. Hälkappan kan vara ordentlig men inte vara obehaglig. De ska sitta som ett par riktigt rejäla skinnskor. Du ska kunna belasta sulan ordentligt utan att den sjunker ned.


När du skjuter PPC då?

Då har jag ett par skor som är grövre i sulan men fortfarande uppbyggda runt hälen och sånt så man kan snöra åt. Man kan välja att snöra åt bak eller fram men man ska kunna känna sin balanspunkt. När det går lite fortare måste du kunna vara lite mer framåt för att kunna möta upp rekylen. Då behöver du ett par skor som ger ett bra grepp där. Det får inte vara för lätta skor utan gärna något med tyngd i. Ungefär som ett par rejäla arbetsskor eller ett par approach skor för att vandra eller bestiga berg med. Lite grövre. Men inte ett par skor som är uppsvängda som en båt. Sulan ska lyfta lite grann därframme när man går men inte mycket. Jag har ett par Garmont approachskor som är ganska slitna nu. Det går att snöra åt runt hälen med ett band. Sedan har jag ett par Scarpa, ungefär som en halvklätterdojja till PPC.


Skjuter du något mer?

IPSC med revolver, men då använder jag mina PPC skor, om det inte är väldigt kletigt. Då använder jag ett par trailskor. Ett par Merrell med dobb i som är väldigt stadiga. Ett par orienteringsskor om du vet vad jag menar. Stadigt fäste och kunna känna kontakt med marken.


Om jag skjuter fält har jag ett par kängor från Crispi, de har jag även när jag jagar. Det är inga jaktkängor utan snarare en halvtaktisk känga i läder utan något sånt där gore-tex tjafs i. Sådant går sönder och då läcker det som ett såll. Eller så blir det helt tätt och då svettas man som två fontäner om fötterna. Då blir det obehagligt.


Kan en sko en ge mer stöd?


Skon tar ju upp ojämnheterna i marken än vad du får barfota. En bra sko hjälper skyttet så att du hittar din balanspunkt och din referenspunkt i rymden. Du vågar trycka på och sjunka ner och luta in i rekylen. Med bra skor får du det enklare att lita på signalerna som kommer.


Hur stor skillnad gör ett par skytteskor?Thomas Svensson

Om jag tar till mig själv så har jag provat olika skor i olika situationer. Om vi tar precisionen som exempel så lyfte jag två poäng per serie med lyftarskorna, just för att jag kunde vara så avslappnad man ska vara. Men samtidigt kunna lita på att jag har balanspunkten då skorna förmedlar detta. Det gjorde inte de genuina skytteskorna jag provade. De satt som ett par skridskor, trånga och hårda och det var mest en känsla av obehag.


Jonas Fyrpihl


Hur mycket nytta gör det... en poäng var femte match? Det kan ju vara det som avgör om du kommer med i final eller ej men det handlar inte om någon jätteskillnad i poäng. Står du däremot jättedåligt så kommer det såklart påverka negativt. Men jämför du en okej sko mot en skyttesko så kommer du inte ha någon jätteeffekt. Frågan är om du kommer märka den över huvud taget. Men sannolikt kommer du tjäna någon poäng, någon gång och då kanske det är värt det.


Lyftarskorna kommer med olika hälhöjder 10mm 15 mm osv för att komma åt den funktionen om man upplever att man får bättre balans av det. Jag hävdar fortfarande att vi är ute efter balans. Det är nog mer individuellt och hur hög sula du har, men återigen, då är vi inne och pratar finlir med något som inte gör så enorm skillnad, du kommer inte tjäna tio poäng på att byta till ett par skytteskor.


Sen är det också så att man kan se det som en del av mentala förberedelser. Du har din skytteutrustning och när du tar på dig den då är det ”game on”. En del i rutinen och då blir det en trygghet.


Jag bollar över frågan om skyttesko som en ritual till Thomas.


Thomas Svensson


Det blir som en klicker, nu går vi in i tävlingsmode och då har vi på oss de här skorna. Nu är vi på fritiden, då har vi de här andra skorna. Jag har ett par andra Merrell som jag kan träna i som är lite mer slafsiga. Garmotten är väldigt varma så åker jag till varma länder så tar jag Scarpan istället. Men skorna måste verkligen förmedla var är du i rymden. Jag har provat att skjuta i strumpor och det går faktiskt också jättebra. Det blir väldigt god balans i din skyttestil men det är hopplöst att gå.


Sliter du ut skor?


I PPC sliter du skorna fort, så där gäller det att ha slitstarka skor. Haglöfs hade ett par fantastiska approachskor som var suveräna men slitstyrkan var noll. Jag gjorde slut på två par under en säsong och då pratar vi inte om halvslut och kunna reparera utan helslut. Sulan gick från fem millimeter tjock till ingenting. Ger man 1800 paret förväntar man sig lite bättre, men i övrigt var det helt fantastiska skor.


Skor är nyckeln till att hitta sin balans i skyttepositionen. Därför har jag inte valt ett par hårda kängor i fält för att jag vill kunna känna underlaget.


Jag låter Jonas Fyrpihl få de avslutande orden


Jonas Fyrpihl


Jag skulle alltid rekommendera att man skaffar ett par bra skor och jag anser att man ska ha en skyttesko i den bemärkelsen att jag har en sko jag skjuter i, inte de jag råkar ha på mig för stunden. Skorna är sannolikt inte det första man ska ge sig an att lösa för att det ger kanske inte så stor effekt. Samtidigt så är det en lätt sak att ordna och sedan kan man släppa det. Jag har en bra sko, då vet jag det, punkt. Då behöver jag inte fundera.Stort tack för att du har läst denna artikel, artikel 100! Hoppas att den har varit givande! På tal om givande, bloggen är finansierad av frivilliga donationer till pistolskyttens Patreon. Var gärna med och stötta så kan sidan finnas kvar uppe och fler tester kan göras!


MVH


Stefan634 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarze


bottom of page