top of page
Skribentens bildPistolskytten

Höj din lägstanivå



Ett bra och egentligen ganska självklart sätt att höja sitt resultat och prestera bättre är att bättra på de sämsta träffarna. Detta gäller i princip alla skyttegrenar. Även i exempelvis fältskytte där det i huvudsak är träff eller miss som är relevant vill de flesta skyttar helst hålla sina grupper små och konsekventa för att undvika skott som missar figuren. Samtidigt är det lätt att glömma dessa grunder och istället bygga förväntningar topp-prestationen.


Exemplen nedan utgår från skytte mot en poängtavla men det spelar egentligen relativt liten roll. De högre poängcirklarna kan ändå förmedla att gruppen som skytten skjutit är tightare än den med låga poäng.


Intuitivt vet de flesta egentligen att det är svårare att krympa träffbilden från nio till tio poäng än vad det är att krympa den från sju till åtta. Tian har en fjärdedel av träffytan inom nians ring, medan nians ring inklusive tian är hälften av åttans. Självklart blir man väldigt glad över att få den där tian, men det som kunde varit en sjua och nu är en åtta får inte riktigt samma stuns trots att det är lika mycket poäng.


På ett sätt går det att betrakta träningen lite som att arbeta för att plocka de lägst hängande frukterna. Att sluta skjuta 6 or och 7or och i stället höja dem två poäng kommer göra skillnad väldigt fort. Samtidigt är det viktigt att bibehålla nivån på de övriga träffarna.





Kanske känns det lättare sagt än gjort men att försöka att lägga samma fokus på alla skott är en god grund. Att inte ge vissa avfyrningar en orimligt stor kaka av uppmärksamheten medan andra kanske slängs iväg. Speciellt precisionsskyttet kan lida när skytten tänker att skottet ”bara måste gå iväg” även om armen vid detta lag har börjat skaka. Bättre att ta ned och börja om än att skjuta ett skott som man redan på förhand egentligen vet kommer att vara sämre än de andra. När det kommer till snabbare grenar finns sällan samma möjlighet att börja om. I fältskytte kan det vara bättre att få till fem säkra träffar än sex avfyrningar där tre faktiskt missar figurerna. Självklart ska skytten vara medveten om att det troligen inte är möjligt att vinna när man skjuter på det sättet. Å andra sidan kan det stärka självkänslan att träffa nästan alla skott man skjuter istället för att skjuta alla men missa hälften. Träning ger färdighet och efter ett tag kommer det vara möjligt att öka tempot. Bygg upp och träna upp grunderna, när dessa sitter går det att öka tempot. Ta två helt personer aldrig bakat en kaka och som ska baka fem kakor lika fort som bagaren. Den ena bakar fem kakor lika fort men ingen av dem går att sälja i butiken och den andra bakar två kakor som är fina nog att säljas. Den senare kommer ha lättare att förstå vad det är den gör effektivt och bra än den första och därmed ha lättare att skala upp över tid.


För att faktiskt se vad det är som händer under träning kan det vara bra att logga träningarna. Men det som eftersöks ska inte vara enskilda skott eller serier utan trender. Inte heller ska de bästa serierna vara de som tittas på utan snarare att hålla koll på vad som händer med de sämsta serierna eller kanske ännu hellre hela träningarna. Nedanstående diagram visar påhittade träningar över tid. Ingen av träningarna har egentligen någon större förändring i toppresultaten men trenden på de sämsta träningarna är uppåtgående.



Det går att logga på andra sätt också. En gång i tiden skapade jag ett kalkylark som automatiskt färgkodade serierna så att jag snabbt visuellt kunde få koll på vad det är som händer. Det jag ville eftersträva var att få bort de gula träffarna rutorna. Gränsen för grön färg var 46.



Eftersom jag på den tiden också loggade enskilda skott kunde jag också få lite statistik på bra respektive dåliga träffar i tavlan. Även om just själva träffbilden inte var med. Målet här var att få bort sexor och sjuor. Jag hade även någon form av mål för acceptabel nivå av åttor.





Ett annat sätt att hantera det är att titta på träffbilderna. Spara speglar eller fota speglar eller använda en app för att dokumentera. Det finns flera. Med hjälp av dessa går det också att se trender över tid. Ta gärna en ny spegel för varje träning och titta på hur gruppen ser ut på baksidan av spegeln när träningen är klar. Skriv datum på spegeln och spara den så går det att sortera dem kronologiskt och se förändring över tid.




Används en ny spegel går det att vända på den efter träningen går det också att se vilka vanliga fel som begås och på så vis kunna arbeta för att hantera dem. I grund och botten är det kanske viktigare att träna på att göra rätt och samma sak hela tiden än att ägna tid åt att korrigera enskilda fel.



I en snabb gren som militär snabbmatch eller fält kan det vara värt att lägga en extra halv sekund på att göra ett stabilt lyft till exempel. Kostar mer tid i början av genomförandet men uppföljningen blir bättre och de resterande avfyrningarna kommer vara bättre. Ett annat exempel är att skott drar i sidled, detta kan lösas genom att man blir mer medveten om att dra avtryckaren rakt bakåt, eller eventuellt justera avtryckarens position. Rent krasst betyder det också att man inte ska kasta bort ett genomförande om det börjat dåligt. Varje genomförande är lika viktigt oavsett hur det går i början. Släpp inte taget helt enkelt.

 



Håll lite span på hur träffbilden utvecklas under en träning. Det är inte helt ovanligt att träffbilden faktiskt vandrar lite. Personligen upplever jag att min träffbild gärna vandrar någon centimeter mot vänster under exempelvis en tävling. Andra skyttar har jag upplevt börjat exempelvis träningen med att skjuta relativt mycket i centrum med enstaka flyers ned till vänster (högerskyttar). Allt eftersom träningen fortskrider ökar andelen träffar nere till vänster men de kompletteras av träffar uppe till höger ungefär klockan halv två. Träffar som inte hände alls i början av träningen. Det kan bero på trötthet eller att skytten börjar kompensera för sina träffar nere till vänster medvetet eller omedvetet.


Det här blir också en övning i att hitta rätt inställning, mindset. Ofta tittar vi på de höga resultaten och använder de som någon form av märke för vad vi kan prestera och bygger förväntningar därefter. Men prestationen styrs ju lika mycket av de sämsta resultaten. Om det mentala fokuset ligger på att förbättra helheten är det utan tvekan lättare att bli glad. Att förvänta sig att alla serier eller genomföranden under ett träningspass eller tävling för den delen ska ligga på den egna toppnivån är ett sätt att garanterat bli besviken. Att istället kunna se att träffbilden faktiskt krymper och att tydliga grupper börjar utkristallisera sig kommer att vara mycket mer givande.



Tack för att du finns och läser detta! Jag tycker det är väldigt roligt när jag får frågor, stöd, tips och hjälp till artiklar. Också stort tack till mina läsare som hjälper till med korrläsning! En del dyker upp ur samtal under träningar, andra kommer från tips från er läsare. Sidan skrivs på min fritid och jag försöker hålla en stadig utgivningstakt. Vill du stödja sidan ekonomiskt finns det flera olika sätt. Läs mer om hur genom att klicka här eller klicka på knappen stöd. Pengarna går till drift och överskott går till produkttester av olika former.


Stefan

341 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Σχόλιο


wassman69
för 2 dagar sedan

Hejsan. Finns det någon vedertaget bra träningsmetod för att minska träffbilden. Jag brukar träna avfyrningar genom att skjuta en match på en spegel utan markering eller kikare. Det ger mig hygglig bild över hur träffbilden ligger och pressen för poäng är borta. Saknar dock teknikträning för att minska "självsvävgningen" i fin riktningsmomentet. Tips?

Μου αρέσει
bottom of page