top of page
Skribentens bildPistolskytten

Begagnat äldre 22lr vapen



Begagnade vapen är ett ämne som dyker upp titt som tätt. Många vill göra ett klipp och köpa något billigt för att komma igång, särskilt när nypriserna har stigit kraftigt de senaste åren. Det som artikeln avser är äldre vapen från 60, 70 och 80talet. Det kan handla om Hämmerli SP20, Sako Tri Ace, Walther GSP eller Unique. Jag har hört mig för hos flera olika handlare som både säljer och reparerar vapen för att få en bild av hur de ser på saken.



Det korta svaret är att allt varierar från vapen till vapen. Allt från vilken vapenmodell det handlar om och hur tidigare ägare har skött vapnet. Samtidigt är saker som rengöring och underhåll mindre viktigt än vad det skulle vara på en pistol i grövre kaliber där ägaren kan ha skjutit både det ena och det andra och laddat själv. Ingen laddar .22lr själv. Med det sagt är det helt klart bäst om slitagedelar bytts ut med jämna intervall.


Under mina samtal med de olika butikerna har en kompletterande bild trätt fram. Pistoler som är tillverkade som sportskyttevapen och tävlingspistoler håller rent generellt en högre standard. De är byggda för att hålla länge och gör det bättre än de vapen som mer kan betraktas som plinkpistoler eller motsvarande. Många av tävlingspistolerna är fortfarande mycket fina vapen och det mesta går faktiskt fortfarande att fixa.


Överlag har jag fått bilden av att de flesta sportskyttevapen även av äldre modell går att fixa och att de är relativt driftsäkra. De delar som pekas ut som behöver bytas ut eller går sönder är rent generellt rekylfjädrar och slagstift. Beroende på modell kan det vara aktuellt att lägga till utdragare, utkastare samt utdragarfjädrar till den listan. Det mesta av detta går att få tag på till många modeller. Det som i regel är svårare att lösa är delar som är större eller komplexa att tillverka så som slutstycken eller magasin. Det finns helt enkelt inte ekonomi i att nytillverka dessa på grund av ställkostnader med mera.



Till vissa vapen finns reservdelar liggande på lager. Om inte i vapenbutik eller reservdelsshop så hos en tillverkare eller motsvarande. Men för vissa vapen kan det vara lite mer utmaning att få tag i delar. Först kan delen behöva hittas, vilket kan ta tid. Det är inte säkert att en sådan del ens finns tillgänglig i Sverige. När den väl är hittad kan den med andra ord också behöva fraktas ibland ganska långväga ifrån på ett pålitligt sätt. Kostnaden för detta arbete kommer oundvikligen att betalas av kunden. En annan variant är att kontakta en vapensmed som skulle kunna tillverka den del som är trasig. Samtidigt är detta inte helt enkelt och sällan billigt då mått, legering, hårdhet med mera kan vara okänt och beroende på vilken del som ska ersättas.


Det kan därför vara bra att fundera över vad som är rimligt att lägga på en pistol modell äldre om problem skulle uppstå. Det går att hamna i en situation där kostnaden för reparation kan bli högre än vad vapnet är värt. För de som sitter på en livstidslicens och det är ett vapen de älskar mer än allt annat så är det kanske rimligt att lägga stora pengar på en reparation. För en ny skytt som kanske har en tight budget och femårslicens kan kalkylen se något annorlunda ut. Som nämnt ovan handlar det inte enbart om kostnad utan också ibland om tid. Ett vapen som rasar strax före en större tävling och reservdelar som är svåra att få tag på är inte en helt rolig situation.


Att köpa begagnat är alltid att ta en risk och för den som har tänkt att skjuta fyra askar i veckan året runt skulle jag nog rekommendera att titta på något nyare. Men överlag får jag intrycket av att det i dagsläget fortfarande är en ganska god affär att köpa ett begagnat vapen. Man bör vara medveten om att det kan finnas brist på delar men att det går att lösa så länge det finns tid och plånbok. Vapenhandlarna har i regel kontakt med varandra och det är inte säkert att du behöver åka över halva Sverige för att kunna få tag på rätt del.


Lite mer vapenspecifik information nedan. Detta är en sammanställning jag gjort baserat på kontakt med vapenhandlarna själva när jag har frågat.


Unique


Slitagedelar är inget större bekymmer och en del av dessa nytillverkas. Exempelvis kan det handla om rekylfjädrar. Utdragare är en annan detalj som också är nytillverkad så att det går att ersätta vid behov. Slagstift är också en sådan detalj som dyker upp som behöver ersättas och som går att få tag på. Delar som sällan går sönder och är mer komplexa finns det väldigt lite ekonomi i att tillverka så där kan det vara svårare.


Walther


Walther GSP. Även om pistolen idag är väldigt gammal så finns i princip alla reservdelar att tillgå, men inte första generationen (innan serienummer 67 000).


Den mer moderna Walther SSP är kanske att betrakta som lite för ny på denna lista men är inte längre i produktion så den får vara med även den. Även till denna pistol finns det gott om reservdelar men en köpare bör vara uppmärksam på att buffer finns på plats.


Sako Tri Ace


Är en utmaning idag då den inte tillverkats på väldigt lång tid och delar slutade tillverkas för 20 år sedan. Med det sagt så har Reservdelslådan mycket delar till Sako och fler än vad som framgår på hemsidan. Kontakta butiken om du har frågor. Reservdelslådan har en stor marknad och försörjer stora delar av Europa men även USA och Australien med reservdelar till Sako. Vissa delar kan ta lite extra tid att få tag på. Vad gäller Sako Tri Ace gäller att .32an och .22lr pistolen i mångt och mycket har samma delar. Delar som är återkommande på reservdelslistan är fjädern till avtryckarstången (metkroken/fiskekroken) samt gummibuffer.


Hämmerli SP20


Går inte att få tag på nya reservdelar längre. Ett känt problem med de tidiga SP20 är att slutstycket spricker. Råkar man ut för detta är det med andra ord ett svårt problem att lösa. Även här gäller som ovan, reservdelar går att få tag på men vissa delar kan vara svåra, ta tid eller bli dyra.

Sammanfattningsvis



För den som har en tight budget eller gillar old-school är det ett relativt säkert kort att satsa på även de äldre pistolerna. Många delar går att fixa till de flesta vapen men det kan ibland kosta eller ta tid. Nygamla säkra kort kan då vara exempelvis Benelli, Pardini, AW93 som fortfarande tillverkas men har funnits på marknaden länge. Vissa uppdateringar har skett över tid men generellt sett går det att fixa det mesta. Har du någon erfarenhet du vill dela med dig av om köp av vapen modell äldre, hör gärna av dig!

Hej! Kul att du läst artikeln. Den finns tillgänglig för dig att läsa tack vare frivilliga som donerat pengar till bloggen. Det är tack vare dem sidan är gratis och fri från reklam. Så vill jag gärna fortsätta kunna ha det. Är du nyfiken på att stödja själv? Klicka på knappen stöd för att läsa mer eller klicka på texten här. Stort tack till alla månadsstödjare på Patreon, ni är guld värda!

Stefan

417 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page