top of page

Använd vintern

Uppdaterat: 9 nov. 2023Det finns de som redan använder hösten och vintern till att åka runt på fältskyttetävlingar runt om i vårt vackra land. Andra flyttar in från skjutbanorna när temperaturen sjunker ned mot noll. Några av dessa använder denna tid att skjuta luftpistol andra lägger vapnen i skåpet till våren. Alla är vi olika men jag skulle vilja slå ett slag för att hålla igång träningen i någon form.


Jag har tidigare intervjuat skyttar inför säsongen 2021 som alla tre använde vintern till någon form av skytteträning. Det är läge att plocka fram delar av tankarna som framfördes där. Oavsett den nivå du ämnar ha på ditt skytte kan flera eller delar av nedanstående vara värt att att tänka på när minusgraderna kommer krypande.


Teknik och träning


"Säg att säsongen börjar i april, då börjar jag träna några månader in på hösten. Vill jag ändra något i tekniken så gör jag det då. Det är väldigt mycket tung träning. Kanske inte så mycket skytte, men mycket fys och tyngre träning. Jag delar upp träningen i flera olika perioder med olika träningsmetoder. Ibland kan det vara att bara stå och blunda och torrklicka."

- MIKAEL NILSSON


Det går alldeles utmärkt att träna en hel del teknik även under vintern hemma. Det spelar inte så stor roll vilken skytteform det handlar om för det finns delar som går att träna på i alla skytteformer. En av de stora anledningarna till att träna under vintern är att vara mer på tå när den ordinarie skyttesäsongen väl drar igång. Du kommer snabbare igång och kan fortare se resultat. Det är lite motigt att starta om flera snäpp under din normala förmåga, framförallt när exempelvis hemortens banor precision ligger så pass tidigt av säsongen.


Fysik


Mikael lyfter fram ren fysträning som viktig och handen på hjärtat så är detta en av mina egna svaga punkter. Jag har till slut hittat en form för fysträningen som är genomförbar och återkommande. Fysträningen bygger uthållighet och är ett stöd oavsett vilken typ av skytte du håller på med. Det handlar inte bara om den fysiska uthålligheten utan också om mental uthållighet.


Jag kommer att träna en hel del med min luftpistol hemma i källaren. Inte nog med att jag får skytteträning, jag får ett gympass på köpet för det är en ganska tung pjäs. 22an känns som en välbalanserad fjäder i förhållande när jag tar ut den på skjutbanan.


Teknik


Vilken del av din teknik som kan tränas på är helt beroende på vad du skjuter. Det kan handla om omladdningar, drag från hölster, lyft, avfyrning och så vidare. Det går dock att generalisera att säga att det går att träna på grunderna.


En ofta underskattad träningsteknik är att torrklicka så den vill jag självklart lyfta fram. Sedan är det ju självklart så att det kanske inte är så spännande att stå och torrklicka i vardagsrummet.


Kloka alternativ kan ju då vara att antingen skaffa sig ett luftvapen om du har möjlighet att skjuta det hemma. Ytterligare ett alternativ är att skaffa ett lasersystem så som mantis laser academy. Med ett mantissystem eller motsvarande kan du dessutom få mycket intressant feedback och färdiga övningar att göra. Det viktiga är att träningen blir av så välj en form som du har förutsättning att göra med regelbundenhet. Men allt detta snack om prylar för oss naturligt till nästa punkt.


Utrustning


"Eftersom det blir så otroligt intensivt från april till september så finns det behov av att ta paus efter de lite större tävlingarna i slutet på säsongen. Det handlar oftast om att gå igenom och uppgradera utrustning och förbereda så att det finns laddkomponenter eller annat som behövs i tillräcklig omfattning."

- SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


Passa på att göra förändringar i din utrustning under vintern. Det kan handla om exempelvis en ny kolv till pistolen, nya riktmedel, skytteskor med mera. Om inköpen görs i god tid och du tar till vara på träningen så har du tid att lära känna in dig i hur de nya prylarna påverkar dina genomföranden.


Planera


"Det kan också vara att gå igenom de träningsmetoder eller träningsscheman man använt och se om de funkat bra och kommer hålla inför nästa säsong. Att planera vilken tid man avser avsätta och när olika typer av träning ska ske, beroende på när tävlingarna är."

- SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


Ta en funderare över vad du kände fungerade bra under säsongen och hur flytet var. För egen del har det ibland känts som att jag försöker göra allt för mycket på en gång. Skjuta med vapen X för få in träningar för att förnya licensen, sedan med vapen Y i kretstävlingen. Sedan tillbaka till X i klubbtävlingen för att sedan skjuta med vapen Z i tredje tävling. Det har blivit ganska hattigt och plattformarna har skiljt sig så pass väsentligt åt att det varit svårt att ibland ha tid att ställa om mentalt. Att i förväg sitta och tänka igenom säsongen något hade underlättat för att välja ut vad som ska skjutas när så att mer sammanhängande träning kan ske. Det tar jag definitivt med mig själv till 2023.


"Många har nog aldrig skrivit en skott- eller matchplan och de som inte har det borde göra det."

- SKÅNINGEN FRÅN TORNA HÄLLESTAD


Det här är nog det tips jag verkligen tog med mig från 2021. Flera av de jag pratat med under det året lyfte fram vikten av just en skottplan eller genomförandeplan. Det var första gången jag själv hörde talas om det eller åtminstone tog det till mig. Jag formulerade och skrev en plan och ägnade vintern under 2021-2022 med att få den att sitta. Orden från Mikael Nilsson satt djupt inpräntade i mitt huvud:


"När jag tidigare stod hemma och sköt hela matcher så kunde jag känna att det här är ju skitbra, jag är ju världsmästare. Sedan kommer man till tävlingen och har resultaten i bakhuvudet men ingen riktig kunskap om hur och varför saker händer. Man spänner sig lite, man följer inte sin skottplan, eller inte ens har en skottplan. När det då börjar strula tappar man kontrollen och har inget att falla tillbaka på."

- MIKAEL NILSSON


Under tävlingsåret 2022 har jag använt mig av en skottplan och det har varit en tillgång, framförallt när det kommit till att skjuta final. Att ha en plan att fokusera på när pulsen pumpar i öronen och handen darrar har varit otroligt befriande. Att veta att om jag bara följer planen så kommer det att fungera. Även om det inte alltid blev perfekta avfyrningar har det varit skönt att låta tankarna gå till planen och genomförandet av den, istället för att desperat försöka hitta sätt att lugna ned sig.


Håll lågan igång


Jag håller på med skytte som hobby, det ska inte vara ett jobb. Jag vill att det ska vara roligt. Att träna är jobbigt och inte alltid särdeles roligt. Därför kan det vara viktigt att bryta av och ha roligt med skyttet emellanåt. Själv har jag insett att jag har en tävlingspistol och när jag använder den är det nästan som ett jobb. Jag tycker om att skjuta med den men samtidigt går jag in i ett fokusläge snarare än mental avkoppling när jag skjuter med den. Denna vinter kommer jag därför att bredda mig. Skaffa utrustning för att skjuta för att ha roligt och passa på att göra det så mycket jag har möjlighet till. Träningen ska finnas kvar men det måste också finnas utrymme att njuta och ha roligt! Vill du läsa mer om träning har jag en hel sektion om just det här.


Stort tack till dig som läst. Jag hoppas att det givit dig någon form av tanke eller inspiration. Jag vill skänka ett världens största tack till mina patreons som stöttar denna blogg. Det gör verkligen stor skillnad och ger möjlighet för fler tester och att hålla siten uppe!/ Stefan

395 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Variera mera

Comments


bottom of page