top of page

Vilken .22:a ska jag köpa? (del 2 av 2) - Ny eller begagnad?

Uppdaterat: 2 sep. 2020

2019-12-28


Nytt eller begagnat?

Det finns fördelar med både nytt och begagnat. I korthet gäller som vanligt att begagnat kostar dig mindre, men att ett nytt vapen ger dig vissa garantier. Om du inte redan gjort det, läs del 1 i denna serie för att få lite mer kött på benen.


Nytt vapen


Stort utbud

Det finns gott om olika märken och modeller att välja på samt vilka tillbehör som önskas. Garantier följer med nya vapen och tillgång till nödvändiga reservdelar är goda. Det kan också vara möjligt att göra vissa anpassningar av ditt vapen med en gång ex. byta korn och siktblad. En stor fördel är att det är möjligt att testa klämma och känna på nya vapen hos vapenhandlaren i god tid innan. Letar du begagnat kan du känna dig tvungen att slå till med en gång för att inte gå miste om något.


Service

Nog för att många vapenhandlare kan tänka sig serva ditt vapen oavsett var du köpt det, men du kan ha förtur om du köpt vapnet hos dem.


Pris

Prisbilden kan vara ganska hög, och du kommer garanterat att ha en viss värdeminskning på vapnet. Räkna med att det kostar från 10.000 kr och uppåt för en relativt enkel .22a. Många av de större märkena som Pardini, Benelli, Morini, Feinwerkbau mfl börjar på över 20.000 kr.

Begagnat vapen


Priserna är ofta bra mycket lägre än med nya vapen, vilket givetvis är en fördel när du köper då du har pengar över till annan utrustning.


Utbudet

Utbudet begränsas av vilka vapen som finns till salu för stunden. Därmed är det långt ifrån säkert att den modell du vill ha finns tillgänglig hos någon handlare då du vill köpa. Har man is i magen går det dock att hitta ganska mycket då det finns många vapenhandlare i Sverige. Givetvis går det också att köpa privat och det finns faktiskt en hel del vapen som säljs via exempelvis blocket eller pistolskytteförbundets hemsida.

Skador

Vapen med skador ska man tänka sig för innan man köper. Framförallt sprickor är viktigt att hålla utkik efter. Är du osäker på vad du ska leta efter så ta med dig någon mer erfaren. Kontrollera att pipan är fin. Värt att tänka på är att smuts i sig är inte farligt, men det kan dölja skador, så det är därmed rimligt att du får se vapnet i ett rent skick för att bäst kunna avgöra om det finns problem. Med andra ord bör du aldrig köpa ett vapen utan att själv ha sett det först. Säljaren kanske inte medvetet säljer på dig ett undermåligt vapen, men den kan ha missat att se skador själv. I bästa fall kan skador gå att laga och i värsta fall leda till att vapnet är direkt farligt att använda. Att laga kan dock i vissa fall snabbt bli orimligt dyrt så det är bra att veta vilka delar som är lätta att laga och vilka som är svårare på det aktuella vapnet.


Vanliga fel

Vapen kan precis som bilar ha vanliga fel även om listan ofta är mycket kortare och billigare.

Men det kan vara värt att hålla ett öga på. Om den vapenmodell du är intresserad av har någon form av vanliga fel, har det då blivit åtgärdat på det vapen du tittar på?


Trimning

Det är inte ovanligt att skyttar trimmar sina vapen (oftast i grövre kalibrar). Ta reda på vilka eventuella modifieringar som är gjorda på vapnet. Trimning kan, beroende på typ, förändra hur du ska använda vapnet.


Det kan bli mer känsligt för vilken ammunition som används, eller behöva tätare serviceintervall. Ta reda på hur det vapen du ska köpa har använts. Inom nationellt skytte krävs ett avtryck på 1360 gram för A vapen. Se till att det vapen du tänker köpa klarar sådana restriktioner utan problem. 


I vissa fall är det trimningen som gör priset då det är gjort av ett specifikt ändamål, och av ett proffs. Att trimma en revolver hos de exceptionella vapensmederna kostar lätt fem tusen kronor eller mer.

Reservdelar

Beroende på vapnets ålder kan det bli svårt att få tag på till en del gamla vapen. Ett välskött vapen kan hålla väldigt länge, en första .22a kan lätt vara 40 år gammal. Det behöver inte betyda att den är dålig, eller bra heller för den delen. Vad som däremot är säkert är att den inte är helt enkel att fixa reservdelar till. Förr eller senare kommer ett större underhåll behövas göras på alla vapen. Det kan vara trist att lägga 2.500 kr på ett vapen bara för att konstatera att det behövs läggas ytterligare 4.000 kr strax efter köp, när du ändå inte kommer får mer än 2.500kr när du sedan vill sälja pistolen. Olika tillverkare lovar olika saker och det kan vara bra att undersöka vad olika tillverkare har för tankar om att hålla för reservdelslager.


Prisbild

Denna varierar helt klart med vilket vapen du tänkt att köpa, men det går utmärkt att köpa en fullt acceptabel .22 pistol för 1.000 kr. Exempel på någon övre gräns är svårare att ge. För vapen med grövre kaliber är spelrummet också väldigt stort, det beror helt på märke, modell och slitage. Rent generellt går det dock att säga att begagnat är en bättre affär. Välskötta vapen håller väldigt länge, men gör dig själv en tjänst och köp ett vapen som ger dig så goda förutsättningar som möjligt, och låt bli de billigaste vapnen.


Slutord

Det finns mängder med aspekter att ta hänsyn till vid köp av ett första vapen. Generellt vill jag ställa mig bakom åsikten att köpa ett så bra vapen som man har råd till. Kom ihåg att det tillkommer lite utrustning för skötsel och saker som vapenskåp. Men spara hellre ihop till något av lite mer kvalitet än att köpa första bästa billigaste. Värdet står sig gott nog ändå om du köper begagnat och sköter vapnet. Det är däremot inte speciellt roligt att köpa ett vapen som är slitet eller inte går att ställa in som du vill eller har andra problem du måste arbeta runt. Licenshanteringen går ganska långsamt i många delar av Sverige och det kan bli en rejäl tröskel för att byta vapen i onödan.


/


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Jag använder patreon, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Stefan

1 228 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

bottom of page