top of page

Vilken .22:a ska jag köpa?

Uppdaterat: 1 dec. 2021

2019-12-11 (Uppdaterad 2020-03-16)


När man står inför köpet av sitt första .22 vapen kan man känna sig lite vilsen. Det finns mängder av vapen att välja på ute på marknaden och de har alla sina egenheter. Ibland blir det första vapnet samma modell man har lånat av klubben, ibland blir det första bästa som blir tillgängligt. Men det finns aspekter som kan vara värda att fundera över när det blir dags att köpa sig ett .22 vapen.


Vilken modell ska jag ha?

Kanske är detta den första frågan som man ställer sig men det är att angripa problemet från fel håll. Vad du ska köpa är väldigt individuellt, och i den här guiden blir det mer eller mindre omöjligt att ge annat än generella tips. Samtidigt är dessa tips grundläggande för den som ska köpa ett vapen, även om den kanske inte medvetet tänker på alla dessa aspekter. Det finns gott om märken och modeller att välja bland. De flesta vapen idag skjuter bättre än skytten som använder dem, så precisionen är inte ett problem. Däremot passar inte alla vapen alla vapen alla skyttar. Ett av de bästa tipsen som går att ge och få är därför: testa dig fram. Ta tillfälle i akt och hör dig för, prova många olika vapen, så många du kan och har möjlighet till. Var inte dumsnål, vänta hellre med att köpa till du hittar något som känns rätt än att chansa och behöva byta igen längre fram.


Nedan följer några tänkbara aspekter att väga in när du funderar över vilken modell som passar just dig.


Viktiga faktorer vid val av vapen


Underhåll

Feinwerkbau Aw93 är ett vapen som är enkelt att demontera. Det är också relativt få ytor som blir skitiga och rengöringen blir enkel.

Hur lätt är det att underhålla vapnet? Vissa vapen är väldigt enkla att plocka isär och sätta ihop och kräver inga verktyg för detta, medan andra kan kräva både verktyg och gott tålamod. På vissa vapen är det gott om svåråtkomliga skrymslen och vrår som får mycket skit i sig vilket gör rengöringen mer tidskrävande. Är du den inte typen som gillar att pilla och skruva kan det vara läge att undersöka vilka vapen som ger dig relativt lite eller enkelt efterarbete.


Vikt och balans


Ett tyngre vapen ger mer stabilitet och bättre rekylupptag. Det kommer dock vara tyngre att lyfta och trögare att förflytta mellan målgrupper om du skjuter fält. Här uppstår sålunda en kompromiss över hur tungt vapen du vill ha och på sikt kan det vara läge att fundera på om du ska ha olika vapen till olika discipliner. En del vapen känns framtunga och en del baktunga. Det är delvis en vanesak men det kan vara skönt att ha ett vapen som känns rätt i handen för just dig.


Kolv


Kolven är här påbyggd för att ge lite bättre passform.

Anatomisk kolv är att rekommendera när du skjuter ett C vapen, men inte ett krav. Det finns dock tydliga fördelar med en sådan kolv, speciellt om den är anpassad efter just din hand. Du minimerar möjligheterna för dig att greppa pistolen på olika sätt och för att få riktigt god precision är mycket viktigt att du håller pistolen på samma sätt varje gång. Här hjälper en anatomisk kolv till väldigt mycket, men glöm inte bort att även den bör ytterligare anpassas för just dina händer. En anatomisk kolv ger också ett bra stöd och ser till att alla fingrar är på rätt ställe. Saknas anatomisk kolv går det i regel att köpa en sådan, om inte så går det bra men du bör då tänka på att träna mycket på ditt grepp. Stora tillverkare av anatomiska kolvar är NillGriffe och Rink. Du får räkna med att en ny anatomisk kolv går på över 2000 kr.


Kolvvinkel


Vanliga modellers placering av magasin och kolvvinkel.

Vinkeln på kolven är väldigt viktig, när du lyfter handen ska vinkeln kännas naturlig. När du lyfter vapnet ska det varken peka uppåt eller nedåt utan att du behöver korrigera med handleden. Vad som är bäst är dock individuellt. Några föredrar brant kolvvinkel, medan andra föredrar en flackare. Värt att notera är att detta också samspelar med vapnets vikt och balans. Ett vapen med brantare kolvvinkel kan hamna rätt i siktbilden ändå, om vikten kompenserar för det.


Magasinets placering


Magasinet kan placeras i kolven eller framför kolven. Det kan också vara matat från botten av vapnet eller toppen. Placeras magasinet framför kolven kommer patronläget också hamna längre fram, med kortare piplängd som följd. Detta har dock ingen praktiskt påverkan på vapnets precision. Istället är det snarare så att det påverkar greppet. Placeras magasinet i kolven kommer det påverka kolvens minsta mått, vilket i sin tur gör att kolven blir tjockare och svårare att nå runt för små eller rent av mellanstora händer. Justeringsmöjligheter - sikte

En AW93 med siktblad du kan ställa genom att enkelt skruva med fingrarna. Går dessutom att ställa bredden på siktskåran om man vill ha den bredare eller smalare. Dock kräver det senare en mejsel.

Vissa vapen möjliggör hög grad av justering medan andra knappt har några. Att kunna justera höjd och sidled på siktet är ett måste om du köper ett C vapen. Vissa vapen ger dig också möjlighet att ställa bredden på siktskåran och även pipvikter (se punkten vikt för detta). En del vapen kräver att man använder skruvmejsel för att justera siktet, andra går att enkelt göra för hand. Rekommendationen är att du hittar ett vapen som är enkelt att justera. Framförallt i sid och höjdled då detta är något du kommer behöva justera löpande utefter ljusförutsättningar eller om du ska skjuta både fält och precision.Justeringsmöjligheter - avtrycket


Många skruvar finns det. 4 stycken på rälsen ovan som styr olika typer av vikt och karaktär. Skruv nummer 5 låter skytten flytta avtryckaren framåt och bakåt.

Vanligt på många vapen är att kunna justera avtrycket på flera olika vis. Detta är inget skytten ägnar sig åt stup i kvarten, utan snarare att hitta den avtryckskaraktär som passar just den individen. Alla har olika långa fingrar och hur vi håller varierar. För att hitta en bekväm och konsekvent position för avtryckarfingret är det därför viktigt att kunna justera just detta. Vanliga saker att justera är: Längd på förtryck, släp efter avtryck, avtryckarvikt och avtryckarens position. Det finns även vissa vapen som har elektronisk avtryckare. 


Service

Vad kostar det årliga underhållet av ditt vapen? Delar slits och saker som rekylfjädrar är lämpligt att byta varje år för att garantera att vapnet håller så länge som möjligt. Var har du närmsta vapenhandlare som kan serva just ditt vapen? Ibland kan den krassa verkligheten se ut så att det blir att du väljer vapen utifrån den handlare som är närmst snarare än någon annan faktor.


I nästa del kommer vi titta dyka lite djupare in i frågan om begagnat eller nytt.


/


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Jag använder patreon, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Stefan1 074 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

Comments


bottom of page