top of page

Jag är ny, vad ska jag tänka på?

Uppdaterat: 13 juni 2021Att börja med skytte om du inte hållit på med det förut kan ibland kännas lite svårt att greppa. Det går att gräva sig ganska djupt i förklaringar om alla del olika delarna här, men låt oss hålla det kort och koncist för tydlighetens skull.


Ha tålamod

Tålamod kommer i många olika former. Steg ett är att vara konsekvent. Byt inte grepp och teknik var och varannan serie. Identifiera ett sätt du känner bra att utgå från och håll fast vid detta. Ska du sedan genomföra förändring, förändra inte allt på en gång, du vill veta vad varje förändring har för effekt. Se även till att du arbetar in den noga under en längre tid. Bättre resultat kommer inte magiskt att dyka upp i nästa serie utan det kan ta tid. Låt den nya tekniken sätta sig ordentligt innan du utvärderar den.


Utvärdera faktisk prestation

Bygg inte din analys utifrån poäng eller vad du tror att du skjutit. Det är förvånansvärt lätt att såväl under som övervärdera hur bra vi skjuter. Dokumentera gärna exempelvis genom att spara tavlor eller med foton på träffbilder över en hel träning. På detta vis kommer du kunna se mönster som du sedan kan analysera.


Tänk dock på att tavlan inte nödvändigtvis talar om vad du gör fel. Träffen sitter i tavlan, vilken del av din avfyrning, ställning, andning, grepp gjorde du rätt och vad gjorde du fel? Det är svårt att se på tavlan. Det finns dock diagram som kan ge dig en fingervisning vad felet är så länge det sitter i själva själva avfyrningen.


Räkna inte poäng

Att jaga poäng för att skjuta guldserierna är inte det viktigaste du ska börja med när du börjar skjuta. Självklart är målet att du ska kunna ta en egen licens, men det du ska fokusera på när du börjar är få till en god teknik. Vänd gärna tavlan eller sätt upp en annan figur att rikta mot. Du vill tydligt se hur en större mängd skott sitter i tavlan för att hitta mönster. När du väl identifierat ett problem och det är ett mönster över många serier, då kan du börja fundera över hur du ska åtgärda just det felet. När grupperna börjar krympa är det mer relevant att gå vidare och räkna poäng.


Lyssna gärna på tips från andra...

... men var strukturerad. Ibland kommer dina klubbkamrater och överöser dig av nya tips för att det är kul med en nybörjare. Återigen, byt inte teknik fram och tillbaka fem gånger under en träning för att se vad som fungerar bäst. Du kommer inte ha underlag nog att känna in och utvärdera vad du gör rätt och fel om du växlar för fort mellan olika grepp, ställningar eller tekniker.

... men var beredd på att fråga själv. Det är tyvärr vanligt att många nya lämnas ensamma för att hanka sig fram på egen hand väldigt fort. Våga fråga och ta för dig. Hur gör de andra? Vad tycker de att du ska tänka på? Kanske kan någon annan kolla hur du gör en serie eller två emellanåt och ge dig feedback. Stå på dig!


Skaffa dig egen utrustning

Hörselkåpor, öronproppar, skyddsglasögon. Klubben lånar kanske ut, men var och en bör ha sin egen utrustning. Det kan också vara lönt att skaffa sig något enkelt redskap att träna hemma med. Det kan handla om någon rudimentär luftpistol eller liknande. Tanken är såklart att kunna träna på grunderna så att du har bättre förutsättningar när du kommer till banan. Ett konkret enkelt exempel att arbeta med hemma är att försöka göra rena avfyrningar där riktmedlen ligger kvar på rätt ställe såväl i målen som i förhållande till varandra. Detta går alldeles utmärkt att öva även med en ganska enkel luftpistol.


Låt inte kikaren lura dig

När du börjar kanske du känner väldigt fort att en kikare kommer vara väldigt bra och hjälpa dig att hitta dina fel. Det är möjligt, men långt ifrån säkert. En kikare är bra att ha när du behöver veta om du ska flytta din träffbild fem centimeter uppåt eller åt höger. Om du inte känner varför ett skott sitter i nian och ett annat i femman kommer kikaren inte hjälpa dig. Du kan istället behöva träna på själva avfyrningsmomentet och lära känna vapnet först. Som nybörjare ska du fokusera på själva genomförandet, inte resultatet. När du förstår vad det är du gör kommer du lättare kunna påverka hur träffarna sitter i tavlan och då blir kikaren mer relevant. I värsta fall är kikaren bara ett hinder. Du kanske ser att du skjutit en tia och tre nior och bara behöver en tia eller nia för att få den där efterlängtade guldserien. Men ack, du blir nervös och skottet landar i sexan. Hade du inte börjat titta och istället fokuserat på avfyrningen istället för på ditt tänkta resultat hade det kunnat bli annorlunda.


Tävla

Var med och tävla, gärna mer än bara i klubbtävlingar. Att tävla kommer få dig att fokusera på ditt skytte på ett helt annat sätt och det behöver inte kosta mycket. Att tävla utanför klubben är ett fenomenalt sätt att träffa andra skyttar och många delar gärna med sig av erfarenheter. Du kommer träffa såväl nya som rutinerade skyttar när du är iväg.


Det kan ta tid

Det kan kännas frustrerande när resultaten uteblir, men ha tålamod och arbeta med tekniken och grunderna. Titta inte på hur bra det går för andra, utan fokusera på din egen träning och de moment du behöver arbeta med. Speciellt frustrerande kan det vara om du börjar tillsammans med en kompis som visar sig ha lättare för skytte än du. Då börjar du titta på vad han eller hon gör och irritera dig själv istället för att slappna av. Ditt skytte kommer garanterat lida och du faller än lägre bak. Låt det ta den tid det tar, alla har sin egen resa att göra.


... och mer...

Såklart finns det mer att säga om vad du ska tänka på. Men jag vill inte att listan ska bli för lång, det blir omöjligt att hålla något sådant i huvudet. Ta det lugnt, träna på grunderna och låt det ta den tid det tar. Lycka till!


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon, alternativt en donation via paypal. Sidan finns uppe endast tack vare att det finns stödjare som är villiga att täcka delar av kostnaden för att hålla sidan uppe och material till artiklar.


Stefan


660 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page