top of page

Vad gör man när det inte blir som man vill?

Uppdaterat: 20 sep. 2020

Du känner säkert igen dig. Du på en tävling, stor som liten och resultaten har gjort dig besviken. Resultaten på hemmaplan brukar ju vara så mycket bättre. Eller det kanske handlar om en träning och du verkar vara ur form. Kanske undrar du varför du köpte den där dyra pistolen, eller varför du satt i en bil och åkte två timmar enkel väg för att komma långt ned i resultatlistan.


Skytte handlar otroligt mycket om psykologi och mental träning, det är väl knappast en överraskning vid det här laget. Samtidigt är det också många skyttar som upplever problem med fokus och upplever motgångar som fruktansvärt frustrerande.


Hur mycket tid ägnar du åt mental träning i förhållande till teknikträning?


Mycket handlar om att hitta rätt känsla och de rätta associationerna. Det gäller också att inse att man inte alltid kan prestera på topp men att alla övningstillfällen är lärtillfällen. När tror du att du lär dig mest? När du gör fel eller när du gör rätt? När du gör rätt handlar det om en lång kedja av faktorer som faller precis rätt, många som du kanske inte ens visste att du gjorde. När du gör fel kommer du med träning kunna identifiera vilken del av denna kedja som bröts. Plötsligt har du nu identifierat något som ska åtgärdas, något som ska slipas och poleras. Vissa saker kan du göra själv andra kan du behöva hjälp med.


Nästa gång det skiter sig och du helst vill gå in i en skrubb och undrar varför du ens håller på skytte, ta då istället ett steg tillbaka. Det sättet att tänka leder bara till frustration och ger dig inte verktyg att hantera de problem som uppstod. Försök istället att starta om. Hjärnan är en fantastisk apparat och är precis som en muskel, de tankar och nervbanor du använder ofta förstärks och blir invanda. Om du vid varje motgång svarar med frustration, kommer hjärnan också tränas på just det. Resultatet blir inte helt oväntat hjärnan kommer att leverera frustration när du stöter på motgång, och skyttet slutar vara roligt. Om du istället svarar med en nyfikenhet eller en vilja att ta lärdom av det som hände, kommer du att vara i ett mycket bättre utgångsläge när träffarna hamnar halvvägs ut på tavlan. Du skapar förutsättningar för dig själv att bygga vidare, skapa nya mål och utvecklas. 



Försök skapa verktyg för att hantera motgångar och välj dessa verktyg istället för frustrationen. Men var beredd på att det tar tid, kanske har du tränat din hjärna på att vara frustrerad vid dåliga resultat under en väldigt lång tid. Vid ett dåligt skott, låt inte det frustrera dig, kasta inte bort resten av serien. Börja istället om från start, skjutställning, grepp, lyft och andning. Handlar det om något snabbt skytte snarare än precision så har du kanske inte tid att backa bandet och ta om greppet, men genomför serien så gott går. Backa tillbaka och ta ett djupt andetag och kör nästa serie eller station som vanligt, kasta inte bort den. Försök inte heller stressa fram känslan av att “nu måste jag ta igen!”. Träna på att vara metodisk och kunna starta om från början. Du kan också försöka vända irritation och frustration till något positivt. Istället för att tänka att “nu tappade jag ett skott, tusan! Nu tappar jag på killen före mig!” Använd den energin istället på att verkligen känna in att du gör alla dina egna moment rätt. Du kan inte påverka de skott som du redan skjutit, de är som de är. Du kan fokusera på att göra de kommande skotten rätt.



Efter att skjutningen är avslutad och om resultatet inte var bra, inget stämde, backa bandet igen. Försök att ändå identifiera och isolera enskilda saker som du upplever var problem. Använd det dåliga resultatet som ett sätt att identifiera vad du ska ägna nästa träning åt och se till att fokusera på att träna bort just den grejen. Istället för att frustrerat säga “varför hamnar jag här ute?” kan du ställa dig frågan “vad är det jag gör som producerar det där felet? Det kan kännas lockande att gå direkt till ett diagram som visar vanliga avfyrningsfel. Dessa diagram kan ge dig en fingervisning om vad som kan vara fel. Samtidigt är det långt ifrån säkert att det är just detta som orsakat felet. Det blir lite som Patrick Henry på aegis academy skriver: att försöka avgöra vad felet var genom att titta på tavlan och inte på skytten själv, är som att titta på var golfbollen landar för att se vilket fel spelaren gjorde i sitt slag. Det är klart det hänger ihop, men det är så många olika system som hänger samman. Det kan ge dig en fingervisning, men är långt ifrån hela sanningen och är inte sällan individuellt. Tittar vi på bilden ovan så ser det ut som om det handlar om för mycket avtryckarfinger, enligt diagrammen. Men det kan lika gärna vara att skytten inte gör avtrycket korrekt utan drar avtryckaren i sidled. Eller att skytten vridit till axeln precis i avfyrningsögonblicket. Du har säkert känt det någon gång, det där ofrivilliga nervrycket. Ta dig tid och när du skjuter, försök uppmärksamma vad din kropp gör. Ännu bättre, be en erfaren skytt titta på vad du gör.


Är det tävlingsnerverna som är värst kan jag rekommendera att du försöker mentalt komma in i tankesättet att det är som en träning, bara med andra människor på plats. Du kan inte påverka de övriga skyttarnas resultat och låt inte deras resultat mentalt påverka ditt fokus och din egen prestation. Den enda du tävlar mot är dig själv. Nästa tips är att helt enkelt åka på fler tävlingar. Träna på att tävla, det är ett bra sätt att bygga upp erfarenheter och känsla. Kroppen reagerar på oväntade sätt under tävling och ibland kan nerverna börja spöka även i små tävlingar för väldigt erfarna skyttar. Det är i princip omöjligt att träna på hur du upplever en tävling när du står själv på banan eller på en klubbträning. Det måste upplevas på plats.


Så vad gör man då, när det inte blir som man vill?


Backa bandet, se det inte som ett nederlag utan som ett lärtillfälle. Du lär dig i princip ingenting när du gör allt rätt om du inte vet exakt vad du gjorde för att göra allt rätt. Se varje tillfälle som en träning för att bli bättre och utvecklas. Identifiera utvecklingsområden och var tekniken behöver förbättras, förfinas. Det kommer inte ändra resultatet i tävlingen eller träningen du just skjutit, men det kan hjälpa dig göra nästa bättre. Lycka till!


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan





655 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Variera mera

bottom of page