top of page

Tävlingar - en del av pistolskyttet

2022-06-21


Detta är en omarbetad artikel från den jag publicerade 2020. Jag tycker dock att frågan är väldigt aktuell. Jag har under försommaren passat på att delta på ett antal tävlingar och hört med andra som varit ute och tävlat. En sak har slagit mig. Var är alla skyttar? Det kanske varierar över landet, men deltagandet i mina trakter är lite skralt. Så varför tycker jag tävlingar så bra då?


Bara ordet tävling gör en del nervösa och innan jag går in på hur en tävling går till vill jag ta mig an denna fråga, för jag upplever mig ofta höra att många är rädda för att åka på tävling. Det är klart du ska åka, och det finns flera anledningar till detta.


“Men jag är inte bra nog.”
Gå in i din bubbla. Ignorera störmomenten.

Faktum kvarstår att under en tävling finns det endast en vinnare, oavsett hur många som är med. Spridningen i skicklighet på de skyttar som ställer upp i en tävling är ganska stor, det finns utan problem plats även för dig. Dessutom tävlar du med andra skyttar i din egen klass. Vidare är det så att skytte i första hand en individuell sport och handlar om dig själv och din egen förmåga. Din enda motståndare är du själv och ditt främsta mål är att aspirera att bli bättre än du var tidigare. Det är ju så din träning fungerar, eller hur? En tävling ger detta ett strukturerat och jämförbart format. På en träning hemma kan du alltid skjuta fler serier eller hitta på andra kreativa sätt att trimma till dagens resultat. På en tävling får du en ärlig bild av hur du presterar, förvisso under en viss press.


Men låt bli att tävla mot andra, du kan inte styra hur bra eller dåliga de är. De kanske har sin bästa dag i sin karriär, eller sin sämsta, och det är inget du kan göra åt det. Om de skjuter en bra serie eller en dålig serie kommer det inte påverka ditt vapen, din tavla eller väder och vind just där du står. Däremot riskerar det att påverka ditt psyke, om du tillåter det. Därför ska du sluta tävla mot andra, slå dina egna rekord och gör det på tävling.


Måste man tävla?

Nej, men jag skulle vilja nyansera det svaret lite. Tävlandet är själva en viktig komponent av existensberättigandet av skyttesporten.


Som verkligheten ser ut så har myndigheterna svårt att se att det finns anledning till att ha medborgare med handeldvapen hemma om de inte har ett tydligt och försvarligt skäl till detta. Självklart är träning ett av skälen, men vad tränar du då till om du aldrig tänkt att tävla kan vän av ordning då fråga. Tävlandet är en del av skyttesporten, och pistolskytteförbundet skriver rakt upp och ned i skjuthandboken s 453 att "föreningarna i första hand ska befrämja tävlingsverksamhet, i andra hand träningsverksamhet".


Sett ur detta perspektiv så blir det så att ju fler som är med och tävlar i de tävlingar som anordnas runtom i landet, desto större existensberättigande har föreningarna och därmed förbunden. Med tanke på detta vill jag uppmuntra till tävlande, men självklart ska du också känna att du vill vara med och tävla. Varför ska man tävla då?.


"Jag lär mig något varje gång jag är iväg på en tävling."

Kretskamrater springer ihop med varandra på SM 2019

Tävlingar kan ses som en social tillställning där du har möjlighet att lära av andra skyttar, såväl inom som utanför klubben.


Med största sannolikhet deltar du tillsammans med skyttar du inte brukar prata med, kanske samåker du till tävlingen och har tid att prata i bilen på väg dit. Samtalen kan handla om allt från utrustning, teknik, regler, grenar som du inte testat, vad ska man tänka på, vad ska man akta sig för. Nya upplägg för tävlingar på klubben, sätt att styra upp klubbträningen, vad man kan göra med skjutbanan, hur en riktigt spännande fältstation kan se ut. Det råder inte brist på samtalsämnen, kanske hittar du någon ny infallsvinkel på din egen träning eller rent av kan bekräfta att du gör rätt saker?


Några får chans att se nya vapen för första gången då de kanske kommer från mindre klubbar, eller att alla i klubben har samma typ av vapen. Det är ett bra tillfälle att höra lite hur de erfarna ock skickliga skyttarna i andra klubbar resonerar kring det vapen du funderat på att köpa. Du skaffar dig en bredare erfarenhet av hur skytte organiseras.


Tävlingar är också ett gyllene tillfälle att få träffa likasinnade och se att skyttet är fullt av människor med stor erfarenhet och spännande saker att berätta. Vi lär oss tillsammans. Det har händer att jag varit på tävlingar där några av funktionärerna genomför sin första tävling och därmed är något osäkra på olika moment. Mer erfarna skyttar, inklusive tävlande, har då vänligt hjälpt till att stötta och förklara hur moment kan förbättras, utan att trampa någon på tårna. Gemenskapskänslan är god, även när det handlar om tävling. 


Det enda sättet att bli bättre på att tävla är just att tävla, träna på att tävla kan man säga. Det går inte att återskapa känslan av tävling utanför tävling. Nerverna är igång och man upplever en sorts mental press som inte går att framkalla på annat sätt.


"Jag vill inte bara kasta bort pengar på att någon annan ska vinna."
Medaljbordet på SM 2019

Ta det lugnt, ingen blir särskilt rik på skytte, åtminstone inte i Sverige i Nationellt skytte. Självklart är det så att de som placerar sig längst upp i en tävling kommer att kunna vinna lite tillbaka, men det handlar sällan om stora summor. I regel handlar det om att man täcker in startavgiften, förbrukad ammunition, kostnad för fikat man köpte.


Att tävla kostar pengar, det går inte att komma ifrån, man ska resa, skjuta och betala anmälningsavgift. Det finns självklart de som väljer om de ska vara med på tävling utifrån hur prisbordet ser ut, men jag skulle nog ändå påstå att detta inte bör vara din främsta drivkraft för att åka på tävling, det blir då lite för lätt att åka hem besviken. Som förening tycker jag det är viktigt att stötta tävlandet. Sponsra de nya skyttarna när de åker ut på tävling utanför klubben eller kretsen. Bjud på startavgiften för att uppmuntra skyttarna att komma iväg. Tävlandet är en central punkt inom skyttet, Våra föreningar behöver bli duktiga på att få ut de som är nya så att de kommer ut på tävling och får prova på hur det känns.


"Jag vill inte hålla på att åka runt en massa."
Folk från när och fjärran. Arvidsjaur, Älvkarleby, Ekjsö och mera.

Med största sannolikhet finns det tävlingar som ligger nära dig, din egen klubb kanske anordnar något i kretsen. Börja där. Åk på någon enstaka kretstävling och lär känna de som tävlar där. Bara det är är en rolig grej och behöver inte betyda att man åker mängder med timmar i bil enkel resa (självklart lite beroende på hur nära grannklubben är givetvis). Men börja lokalt och se om det är något som du skulle gilla.


Sprid ordet, ut och tävla, berätta för de andra på klubben hur det var. Det gynnar hela kretsen och stärker hela kretsens skytte. I förlängningen stärker det svenskt pistolskytte och dess existensberättigande. Genom att du visar att du vågar, visar du för andra att det går bra att vara med, oavsett din skicklighetsnivå. Ta en titt i din krets för att se vilka tävlingar som anordnas där!


/


Tack för att du läst denna artikel! Sidan överlever på donationer från läsare. Jag använder patreon som plattform, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Stefan

412 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page