top of page
Pistolskytten liten.png

Tävla i nationellt skytte - Hur går det till?

Uppdaterat: 14 juni 2021



Pistolskytteförbundet har slagt fast att från 2021-06-01 får tävlingar av mindre omfattning (med färre deltagare än normalt) genomföras. Då kan det vara bra att plocka upp en översikt för dig som är ny skytt och ska ut och tävla. Det finns mängder med saker man kan ta upp i en guide som denna men här kommer några saker du bör tänka på. Det här är artikel två om tävlingar och skulle publicerats våren 2020. Läs del 1 här - det är klart du ska ut och tävla!


Inbjudan

Inför varje tävling kommer det ut någon form av inbjudan där det står tid och plats och all annan relevant information. Se till att kontrollera informationen noga, det kan finnas saker på inbjudan som är viktig att tänka på t.ex. om du måste betala startavgiften i förväg, eller om de som ordnar tävlingen endast tar kontant betalning eller liknande.



Utrustning

Tävlingsdagen kan vara ganska nervös, såväl för erfarna som för nya deltagare. Stress och tävling blir inte en angenäm upplevelse, så se till att vara förberedd. Packa gärna så mycket du kan i din väska dagen innan så slipper du stressa med det på morgonen om du ska skjuta samma dag som du åker.

  • Vapen, ammunition och hörselskydd.

  • Extra hörselskydd, mer om det nedan.

  • Grenspecifik utrustning som hölster, keps, smidig ammunitionsförpackning, kikare med stativ, tidtagarur, skytteglasögon, diopter och täcklapp.

  • Varma kläder. Tänk på att det kan vara kallt i en skjuthall. Tag med extra tröja eller liknande för att hålla värmen uppe. Lager på lager principen är väldigt applicerbar.

  • Regnkläder eller paraply. Även om du står i en skjuthall och skjuter kommer du att vilja vara med och markera dina tavlor. Är det blött ute, kommer du garanterat bli blöt.

  • Skytteskor. Se till att du har bra skor att skjuta i och som följer relevant reglemente. Vad gäller fältskytte så se till att du har skor som inte blir blöta i gräset, morgondagg är. Även om solen skiner kan det vara gott om dagg i gräs eller du kanske hamnar vid ett sumphål vid någon station.

  • Pistolskyttekort och licenser. Givetvis ska du ta med dig licenser samt kunna visa upp att du är innehavare av pistolskyttekortet när du ska delta på tävling.

  • Handvärmare: Inte en nödvändighet, men tidigt eller sent på året är det kallt ute och det är inte fel att kunna lägga händerna om något varmt som hjälper till att hålla rörligheten i fingrarna god.

  • Något enkelt att tugga på. Ofta går det att köpa något fika hos den arrangerande klubben, men det kan ibland vara skönt att ha lite extra stöd-banan och vattenflaska med sig.

Resa

Res i god tid, gärna så att du har en möjlighet till paus om det är en längre resa. Skjutbanor ligger inte alltid där du tänkt dig och det händer att man kör fel när man ska till skjutbanor som man inte varit på tidigare eller bara enstaka gång. Så ta även höjd för att ni kör fel. Självklart kan det också ha hänt något på vägen som gör att restiden blir längre, så se till att det finns goda marginaler för att undvika stress.


Är det riktigt lång så kan det vara rimligt att kanske boka hotell eller ordna med annan övernattning. Det viktiga är att du känner dig utvilad när du kommer till din tävlingsstart. Därmed kan det vara rimligt att samåka tillsammans med andra i föreningen, inte bara på grund av ekonomin, utan för att man kan turas om att köra.


Registrering

Väl på plats är det dags att registrera sig och se till att du är anmäld i rätt klass och se till att man erhåller någon form av starttid om du inte redan har fått det via ex onlinebokning. Lite beroende på tävlingens storlek och organisation kan detta skilja sig åt.


Vapenkontroll

För att se till att alla tävlar med samma förutsättningar görs i nationellt skytte en vapenkontroll. Nu såhär med Covid-19 så är vapenkontrollen inställd, men det är bra att känna till hur det i normalfallet fungerar. Kontrollen handlar om att kontrollera att vikten på avtrycket klarar de minimikraven som är ställda för den vapengrupp du anmält dig till. Enkel kontroll av att vapnet fungerar görs genom blindavfyrning. Formellt innefattar kontrollen även vapnets vikt, visirlinjens längd, kolvens utformning och att vapnet går ned i “lådan”. En enklare översyn av vapnets skick kan också göras för att upptäcka eventuella skador eller andra faktorer som kan göra vapnet olämpligt att använda. Det senare är dock inte kontrollens huvudfunktion. Det är du som vapenägare förväntas att god kännedom om vapnets skick och att det är säkert.


Starttid och väntan

Räkna med att det kan bli en del väntan utanför skjuthall eller i klubbstuga.

Vid en större tävling är det i regel svårt att låta alla skjuta vid samma tillfälle. Sålunda är det inte otänkbart att du blir du hänvisad till ett visst skjutlag med en viss starttid. Är ni många från samma förening som åker och många olika starttider se då till att ha det ordentligt nedskrivet när du ska starta. Inte helt oväntat uppstår det därmed en del väntan under en tävling, gott om tid att sitta och fika och samtala med andra eller kanske se sig om i klubbstugan man besöker. Om du vill skjuta på topp kan det dock vara värt att tänka på hur mycket kaffe och socker du stoppar i dig.


Skjutplats

Vad vet du om platsen du ska till? Ska du skjuta fältskytte så är det kläder efter väder. Om du ska till en skjuthall kan det vara bra att skaffa sig en bild av hur skjuthallen ser ut. På vissa banor är skjuthallen väldigt ljuddämpad, på andra inte alls. På vissa skjutbanor kan det faktiskt krävas både hörselpropp och hörselskydd för att det inte ska upplevas väldigt obekvämt i öronen, framförallt vid grovt skytte. Skjutbänken kan vara olika djup, ibland får du gott om plats att ställa ett kikarstativ där, ibland inte. Är skjuthallen ljus eller mörk? Kommer du stå på grus asfalt eller gjuten betongplatta? Var finns det plats att lägga dina saker? Allt detta kan du inte veta innan du åker till en skjutbana, men när du kommer till banan, gå in i skjuthallen i god tid för att inspektera och skaffa dig en bild över dina förutsättningar. I bästa fall har du även fått reda på numret till din skjutplats och kan mentalt förbereda dig för var du ska placera din utrustning.


Uppvärmning

Innan det är dags att skjuta är det bra om kroppen är uppvärmd så att du har god rörlighet och god blodcirkulation. Värm gärna upp ordentligt som förberedelse innan du ställer dig på skjutplatsen.


Provserie

I precision och militär snabbmatch skjuts en provserie för att kontrollera att träffbilden och att se om någon större injustering av vapnet måste göras. Använd de fem skotten du skjuter väl. I fälttävlan är förekommer det ingen provserie så du bör ha ställt din pistol för fältskytte och provskjutit innan du åker till tävling.


Genomförande

Under en tävling finns det gott om egen mental press. Här är det viktigt att inse att den enda tävlanden på plats som du kan påverka är dig själv. Det är värt att säga att det finns skyttar som kan säga saker som får dig att börja fundera på de mest grundläggande saker och gör att du blir osäker. En liten oväsentlig fråga som “Skjuter du på inandningen eller utandningen?”, och sedan kan du inte koncentrera dig resten av tävlingen.


Under genomförandet är det sålunda viktigt att kunna gå in i sin lilla bubbla. Det kommer finnas de som pratar i närheten av dig, inte alltid, men det kommer hända. Någon kommer att avfyra sin pistol på skjutplatsen precis bredvid dig lagom till att du väger som mest på tryckpunkten. Skugga kan vandra över tavlan och en kastvind kan greppa din spegel eller din hand. Allt kan hända, det viktiga är att du snabbt kan återgå till din egen bubbla och stänga ute distraktioner. Om ett skott är dåligt finns det ingen ursäkt att kasta bort resten av den serien för att “den ändå är körd”. Skjut varje skott med samma fokus som de andra. ge dem samma värde, det är slutsumman när alla serier är klara som räknas.


Protest

Det kan uppstå tillfälle då du anser att en träff är inne och funktionären anser att den är ute. Första steget är ju att använda en tolk vilket bör avhjälpa problemet ganska fort. Det kan hända att funktionären bedömer något som inne, som du trodde var ute, så låt funktionärerna säga sitt först. Rent principiellt arbetar många funktionärer efter principen att om skottet inte går att döma ut, är det inne.


Skulle det vara så att ni ändå är oense kan du lägga in en protest och en jury ska då titta på spegeln. Självklart finns det de som väldigt gärna skulle vilja lämna in en protest för minsta lilla, men i större tävlingar finns det ett ganska enkelt botemedel mot detta. Varje protest kostar en slant. SM Precision 2019 var protestavgiften 150kr. Dessa pengar får du tillbaka om protesten går igenom och om den inte gör det tillfaller den arrangören. Detta gör att du som skytt behöver vara väldigt på det klara att du har rätt om du inte är sugen på att förlora pengar.


Resultat

Vissa tävlingar är snabba med delgivning av resultatet men för att veta sin placering måste alla skyttar ha skjutit klart. Det kan handla om flera skjutlag och eller flera olika vapengrupper på en och samma dag. För en del lockar det inte att skjuta på morgonen, och sedan vänta resten av dagen för resultat, utan åker helt sonika hem. Det kan dock finnas anledning att stanna kvar...


Priser och prisutdelning

Prisbordet på Ammo Center Open 2020 tillhör kanske undantagen när det kommer till prisbord i Sverige. Gott om spännande saker på bordet!

På större tävlingar finns det i regel ett prisbord, finansierat av startavgifterna. Ibland utgår endast medalj eller plakett. Tävlingar där du skjuter i olika klasser gör att även om du inte kommer högst i resultatlistan ändå kan vara bäst i din klass, och därmed få en del av prisbordet. Jag har deltagit på flera tävlingar där skyttar har valt att åka hem tidigt efter sina skjutna serier, och därefter inte hämtat ut sitt pris, vilket ex kan vara presentkort i olika vapenbutiker. Icke uthämtade priser brukar tillfalla arrangören. Priserna delas traditionellt sett ut i slutet av dagen och självklart är det trevligt att så många som möjligt deltar i prisutdelningen, även om man kanske inte vunnit något själv. Återigen en del av den sociala aspekten av skyttet. Prispengarna är trevliga självklart, men det är sällan att det handlar om stora summor. Det kan handla om att du får pengar tillbaka som motsvarar det du fått lägga för tävlingen.


Och du

Det är kul att tävla, oavsett vilken placering man hamnar på. Det är kul att utmana sig själv och se hur man presterar under andra förhållanden. Skulle resultaten utebli så är tävlingar ett fantastiskt sätt att träffa nya spännande människor och se allt från nya banor till ny utrustning och vapen du inte sett förut. Så ut och tävla med dig! Ses därute i sommar / höst!


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon, alternativt en donation via paypal. Sidan finns uppe endast tack vare att det finns stödjare som är villiga att täcka delar av kostnaden för att hålla sidan uppe och material till artiklar.


/ Stefan




Comments


bottom of page