top of page

SkyddsglasögonHörselskydd är en naturlig del av varje skytts skyddsutrustning, men skyddsglasögon är något som inte är lika självklart. Låt oss då ägna några rader till just skyddsglasögon. Det handlar om glasögon som har till syfte att skydda din syn när du skjuter. Inom vissa grenar är det en självklarhet och en del av säkerhetsutrustningen, i andra är det inte ett krav.


Ditt behov av skyddsglasögon och typ av glasögon kan bero delvis på vilken typ av vapen du skjuter, vilken gren och hur skjutplatsen ser ut. Jag tänker här ta en ganska bred ansats och utgår i resten av texten att det alltid är rimligt att använda sig av skydd för ögonen. Låt mig först möta några tänkbara motargument.


 • Skalmarna gör att hörselkåporna passar sämre. Självklart gäller det att hitta skyddsglasögon som fungerar ihop med hörselkåporna. Det går också att komplettera med proppar i öronen.

 • De gör siktbilden sämre. Välj ett par skyddsglasögon av god kvalité, gärna färgade glas. Detta kan snarare underlätta och framhäva kontraster. Glasen får gärna vara optiskt korrigerade.

 • Vanliga glasögon passar inte under. Utan tvekan ett bekymmer, förslag på lösningar på detta kommer längre ned i artikeln.

 • Man upplever inte ett behov. Grejen med skyddsutrustning är lite som att betala försäkring. Så länge inget händer behövs det inte, men det går inte att skaffa en försäkring på ett föremål efter skadan uppstått.

 • Det ser töntigt ut. Låt inte coolhetsfaktorn riskera din syn.


Syftet med skyddsglasögon är självklart att skydda just ögonen från farliga föremål. Det är dock inte alltid så uppenbart var farliga föremål kan komma från. Vissa vapen stänker mer krut och partiklar än andra. Skador på vapnet uppstå, exempelvis kan stommar spricka och pipor sprängas. En semiautomatisk .22a kommer troligen inte vara den största skurken vid normalt skytte. Vapenfel kan dock självklart alltid uppstå och är då att betrakta som en risk. När fel uppstår på vapen med grövre kalibrar kommer det vara än högre risk.


Det är dock inte endast det egna vapnet som kan ställa till det för dig. Det är möjligt att du själv har en god rutin att se över din utrustning, men hur är det med skytten bredvid? Självklart ska även denne skytt ha bra koll på sitt underhåll, men händer något så kanske du till och med drabbas mer än skytten själv. I en öppen miljö som i fältskjutning kommer det vara mer påtagligt än på en bana med avskärmade bås.


Omslutande skyddsglasögon skyddar dina ögon från flera olika vinklar. Vanliga glasögon ger inte samma skydd då projektiler kan flyga in i dina ögon från sidan. Exempel på varför detta är relevant är att du till exempel kan stå nära en skytt som får ett katastrofalt vapenfel eller att en oväntad rikoschett kommer. Under en fältskjutning kanske du hamnar bredvid en skytt vars hylsor flyger rakt i ditt vänsteröga. Detta kan dock avhjälpas med hjälp av en fältskyttekeps. Detta är också en av anledningarna, förutom hållfastheten, som gör att vanliga glasögon inte är att rekommendera som ersättning för skyddsglas.
Glas i olika färger kan hjälpa till att lyfta fram kontraster eller minska ovälkommet blänk.

 • Klara glas är bra att ha vid dåliga ljusförhållanden, men hjälper inte till med förstärkta kontraster.

 • Gul färg kan vara lämpligt när ljusförhållandena är något sämre. Ger bra kontrast på svartvita tavlor.

 • Brun färg är lite som vanliga solglasögon och hjälper till att dämpa bländande ljus från en vägg av vita precisionstavlor t.ex.


Har redan vanliga glasögon?

Som tidigare nämnt ger vanliga glasögon sämre skydd än omslutande glasögon. De är troligen inte heller splittersäkra. Det går såklart att argumentera att det är bättre än inget, men var medveten om att de inte alls erbjuder samma skydd som skyddsglasögon. Skyddsglasögon utanpå är en lösning, ofta kan detta dock vara ganska skrymmande. Att köpa slipade splittersäkra glasögon är inte gratis, men att skydda ögonen från skador kanske också ska få kosta. En annan lösning är att använda sig av skyddsglasögon som passar utanför vanliga glasögon. Ytterligare ett alternativ är att skjuta med linser under vanliga skyddsglasögon. Linser är dock inte något som passar för alla, och det kanske inte heller är en attraktiv lösning att köpa linser endast för skyttet.


Saker att ha i åtanke när du ska välja skytteglasögon • Om du vill kunna anpassa efter ljusförhållanden välj då skyddsglas med utbytbara linser, eller flera uppsättningar av glasögon med olika färg.

 • Se till att glasögonen är reptåliga eller har en bra förvaring för att undvika skador på dem. Området som du faktiskt tittar genom är ganska litet och blir det repigt är det svårt att använda glasögonen.

 • För att maximera precisionen är optiskt korrigerade linser lämpligt. I annat fall kommer en kupad lins förskjuta informationen som når ögat beroende på betraktningsvinkel, vilket exempelvis gör det svårare att avgöra avstånd.

 • Splittersäkra skyddsglas ger bättre skydd än vanliga glas.

 • Se till att glasögonen passar bra och inte immar igen. De kommer alltid imma igen vid sämsta möjliga tidpunkt och riskerar att skapa farliga situationer.

 • Skyddsglas som följer ansiktsformen är sämre anpassade för irisbländare av clip-on modell. Irisbländaren kommer sitta i fel vinkel vilket påverkar funktionen. Har du dessutom ett vänsterdominant öga och är högerskytt får du ytterligare lager av bekymmer med en sådan lösning.


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson, Tobias Linder och flera andra och stöd mig via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan
800 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page