top of page

Sätta nya mål

2021-07-27


Plötsligt händer det, efter mycket kämpande är guldserierna är klara och licensansökan är skickad till polisen. Eller kanske är det så att du äntligen skjutit 50 poäng. Ett spännande mål är uppnått, men nu då? Det som tidigare har motiverat dig i ditt skytte är nu uppnått, vad är nästa steg för att du inte ska tappa suget och motivationen? Det här handlar såväl om dig som vill att skytte ska vara en paus som dig som vill tävla.


Vi vill ju alla ha någon form av morot som får oss att hålla på. Jag hör många som säger att de är trötta på precision och inte vill skjuta det hela tiden. Samtidigt kan det vara svårt att att hitta nya naturliga utmaningar om man inte vill expandera ut till andra grenar eller andra förbund. Jag vill här ge dig en liten hjälp i startgroparna om du känner dig lite vilsen just nu.


Vad är det du vill uppnå med ditt skytte?


Den viktigaste drivkraften kommer från dig själv. När stora mål har nåtts är det lätt att hamna på en platå och det kan vara svårt att se vad nästa steg är. Se det lite som en vision, vad vill du uppnå med ditt skytte? Något som är på lång sikt, men ambitionen kan vara såväl hög som låg. Det kan handla om att skytte ska vara något som du gör för att koppla av, nå personliga resultat eller prestera på tävlingar. När du har en generell bild av vad du vill uppnå är det lättare att hitta mål som passar just dig.


Mål


Det vara bra att ha olika typer av mål, kortsiktiga och långsiktiga, gärna fler av varje så att du inte står vilse när du väl nått ett av målen. De kortsiktiga kan handla om något som du ska försöka nå innevarande säsong. Ett mer långsiktigt mål sträcker sig över fler säsonger. Oavsett mål bör målen vara möjliga nå och även vara möjliga att checka av. Ex, tangera eller slå personbästa under säsong 2021. De kortsiktiga målen bör även ha en anknytning till dina mer långsiktiga mål. De långsiktiga målen är de som ska inspirera dig att fortsätta och hjälpa dig vidare inom skyttet.


Jag ställde frågan till följarna på facebook och fick lite olika svar. Här är ett urval:


Jag har efter en längre tids sjukdom jobbat för att hålla igång lite skytte, och försökt inspirera andra under tiden.
Börja med PPC för att förbättra mitt A-vapen skytte
Målet är att skjuta mer och fler grenar. Kanske försöka gå med i en klubb till när licensen blir klar.
Jag har under snart ett år försök att ta pistolskyttekort. Har anmält mig men på grund av pandemin är all utbildning stoppad.

Målen kan vara såväl höga som låga. Själv har jag som mål att samla ihop grupperna och försöka få bort flyers.


Formalisera


Skriv gärna ned målen, det gör det lite mer formellt och mer bindande. Om du nöjer dig med att bara tänka målen så är det lätt hänt att man känner “äh, skit samma” när motivationen tryter.


Förutsättningar


Det kan också i samband med detta vara klokt att tänka ut en plan för hur du ska nå målen. Vilka kunskaper, färdigheter eller utrustning behövs för att nå målen? Sätt en deadline så att du pressar dig själv lite. Om du nu är mer fokuserad på just avkoppling kanske en deadline känns kontraproduktiv. Men jag tror nog att du känner igen känslan av att komma till skjutbanan och ha jobbet eller annat surrande i huvudet och ha svårt att släppa taget. Ett mål kan då vara just själva känslan av avkoppling. Skriv ned en skottplan och öva på att följa den till punkt och pricka. För egen del hjälper skottplanen att trycka undan andra tankar och få fram ett lugn och fokus.


Egen drivkraft


Det är bara du själv som kan göra att du når målen. Det är lätt att skylla på såväl vapen, utrustning och ammunition. Till syvende och sist är det mycket du själv som avgör hur väl du lyckas nå målen. Självklart kan utrustning strula, men att då ta sig an att lösa problemet bör då bli ett delmål att uppnå.


FeedbackFeedback från andra är nyttigt och hjälper dig att utvecklas. Var inte rädd för att be andra skyttar i klubben eller på tävling om tips och råd hur du ska komma vidare. Sannolikt får du med dig något nytt du kanske inte tänkt på, eller tänkt på men känt dig osäker på att testa.


Reflektera över dina mål och din utveckling. Är det du gör just nu det bästa för att nå de mål du har? Hjälper de dig att vinna den där tävlingen? Hjälper det dig att skjuta guldserien? Hjälper det dig att slappna av och koppla av på skjutbanan? Handlar det om prestation så utvärdera och granska resultat i förhållande till prestation.


Praktiska tips och idéer:

  • Titta på nya grenar inom det förbund du är medlem i.

  • Undersök andra förbund.

  • Ut och tävla. Du träffar mängder med nytt folk, får nya infallsvinklar och saker att bli intresserad av, det kan ganska naturligt göra att du provar något av ovanstående.


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Jag använder patreon, läs mer här: pistolskyttens patreon.Stefan
292 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Variera mera

Comments


bottom of page