top of page

Recap 2023 och vad händer 2024?

Det är underligt hur sällan det blir som man har tänkt sig och skytteåret 2023 var inte ett undantag. Jag och resten av familjen flyttade från en ort till en annan och det medförde att jag tidigt fick ställa in alla planer på såväl SM som den maratonprecision som jag sett fram mot så länge. Det betyder också att flera (men inte alla) inbjudningar till olika skyttesammankomster och tävlingar har fått vara vilande denna säsong. Samtidigt har året bjudit på många andra spännande upplevelser som jag inte skulle vilja vara utan. Genom denna artikel kommer det som vanligt finnas gott om länkar till andra artiklar skrivna under året. Två övergripande reflektioner om året.
Något som verkligen gör mig glad är när jag springer på er läsare och lyssnare när jag besöker tävlingar och butiker. Det är fantastiskt kul att höra direkt från er vad ni gör, vad era mål är och vad ni önskar veta mer om. Jag har haft fina samtal över telefon och på panglivets discord-kanal. Det går inte nog att understryka hur glad jag blir av det och hur mycket det värmer när jag tänker på alla dessa samtal. Tack! Jag har diskuterat träningsplaner, val av första A vapen och utrustning. En mailkonversation jag haft med en läsare som precis börjat med skyttet blev så lång i såväl tid och utrymme att den skulle kunna blivit en mindre roman. Ett resultat av det har varit ett härligt utbyte och som genererat test och artiklar!


På grund av sommarens flytt har jag bytt huvudförening. Att byta förening är förenat med många frågor och oväntat mycket känslor. Jag känner att jag inte har ord nog att tacka min tidigare huvudförening för allt den varit för mig. Det handlar ju inte bara om skytte, det handlar om människorna man möter och det man upplever gemensamt. Många timmar har vi spenderat tillsammans på banan och i bilen på väg till och från tävlingar. Tack vare att klubben haft öppet sinne har det varit lätt att testa idéer och utrustning. Att ha varit aktiv i en sådan klubb och att få ha träffat så mycket härliga stöttande människor och sedan lämna känns motigt. Dessutom vet man vad man har och en ny klubb är ju alltid ett osäkert kort. Ny bana, nya regler, nya rutiner. Samtidigt känner jag att jag har blivit väl mottagen i min nya huvudförening och nya kretsen och är mycket tacksam för det. Jag är aktiv i flera föreningar och känner verkligen av hur viktig föreningen är, på många plan. Vårda din förening!


Best of 2023Två tysklandsresor till IWA och Rink Formgriffe (kolla din Nationellt pistolskytte-tidning eller vänta till den som finns som PDF på förbundets hemsida till sommaren). Att träffa de som tillverkar den utrustning som vi använder tycker jag är väldigt spännande. Thomas Rink var mycket trevlig och talför person med mycket erfarenhet i ryggen. Utöver kunskaperna i kolvtillverkning har han givit mig ett flertal tips som jag tagit med mig till årets skyttesäsong. Samma sak gäller IWA där jag fått gott om tid att sitta ned och prata med folket på Pardini, Phoenix och M-Arms för att nämna några. Det skapar möjlighet att ställa spännande frågor och få intressanta svar på frågor.

Att få träffa Sebastian från Skyttebloggen för ett gemensamt test av massor med roliga grejer var en grym upplevelse. Vädret var fantastiskt och hamburgaren som vi käkade var delikat. Det blev lite retroskytte med M16 och P08 Luger vilket var riktigt häftigt! Den dagens stora insikter har vi täckt mer i avsnitt 12 i vår gemensamma podcast Panglivet. Trots att vi hade poddat ihop i mer än ett år var det första gången vi träffades på riktigt. Det blev ett mycket intressant och spännande möte och som vanligt blir jag otroligt fascinerad över de skjutbanor vi har i landet. En del ligger mitt i skogen och en del andra i vältrafikerade friluftsområden. Ni som vet, ni vet. Den här punkten tror jag att jag måste samköra med nästa punkt...


... nämligen alla de tillfällen under året där jag har fått möjlighet att skjuta gevär, oavsett om det varit Ruger 10/22 med träkolv, retro M16 eller Diamondback DB9. Att plocka upp en helt ny vapentyp är intressant för det är lite som att börja om på nytt. Så mycket hantering och grepp som ska göras annorlunda mot pistolskyttet. Var inte oroliga ni som är här för pistolskytte, det är och kommer fortsätta vara den här sidans fokus och min egen huvudgren.


Vad gäller att lära sig saker så var jag med på ett organiserat träningspass med tempo. Såhär tycker jag att föreningsträningar bör fungera, om inte jämnt så åtminstone några gånger per år. Under detta pass upplevde jag att jag själv och många med mig fick många lärdomar om hur vi bäst skulle disponera lyft, avfyrning med mera.Den tidigare nämnda mailkonversationen ledde så småningom till ett test av luftpistolen

Steyr LP50 som gav mig en nytändning vad gäller luftskyttet och gav mig nya uppslag för vad jag ska fråga efter på IWA 2024. Framför allt fick pistolen mig att sakna den källare jag hade i gamla huset. Dags att se över hur en inomhusbana kan ordnas i nuvarande bostad.Jag rundar av med mörkerfält i Vimmerby. Det var min första tävling i mörkerfält och även här har det handlat om att lära sig göra saker på ett nytt sätt. En tydlig lärdom är att det är viktigt att hålla koll på var all utrustning är för i mörkret är det väldigt svårt att hitta den om den tappas. Det var otroligt roligt och jag längtar till nästa gång jag får chansen att skjuta.


Följande ser jag fram mot 2024


  • IWA 2024 där hoppas jag att vissa produkter eller prototyper från 2023 kan ha blivit färdigställda så att det kan inspekteras och testas lite mer i detalj. Med två mässor i ryggen börjar jag känna att det är lättare att ha en plan för vad som jag vill undersöka när jag väl är på plats. Förhoppningen är också att kunna göra någon form streaming från mässan där jag under vissa tider kan svara på frågor och visa upp vad som går att visa upp. Håller på och undersöker det tekniska och vilken plattform som funkar bäst.

  • Tävlingar! Jag vill åka på SM i Malmö i början av Juli och Sydsvenska mästerskapen i precision och fält såklart! Även maratonprecision där jag kan hitta den.

  • Jag har några vapentester redan inplanderade för nästa år och det är tack vare läsare och lyssnare som hört av sig och vill visa upp och få sina grejer testade och omskrivna. Taggad som tusan!


Vad ser du fram mot 2024 och vad vill du läsa om? Skriv en rad nedan och berätta! Eller varför inte på facebook, instagram eller discord? För den som vill stödja bloggen men har funderingar på om det finns andra sätt än patreon, såklart det går! Kolla in stödfliken. Det är dags att säga god jul och gott nytt år till er alla. Nu väntar ett uppehåll över julen, vi ses i början av nästa år!


MVH


Stefan

493 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page