top of page
Pistolskytten liten.png

Mitt nästa steg

Uppdaterat: 21 sep. 2022





Guldfordringarna är klara, licensen är klar och kanske är pistolen redan i hand. Nu vill du utvecklas vidare, men hur? Frågan har dykt upp i meddelanden och på skjutbanan och jag tänker att jag ska försöka tackla denna fråga. Det kommer att komma konkreta träningstips, men det finns även några sådana att hitta via denna artikel. Nå, lått oss komma igång.


Ut och tävla



Jag tycker nog själv att detta är ett av de bästa sätten att starta på. Det finns mängder av anledningar till det och jag kommer beröra dessa allt eftersom längre fram i artikeln. Men en sak kommer bli tydlig för dig, det finns massa andra skyttar som tänker på väldigt olika sätt.


När du står på den egna banan i den egna klubben blir det snabbt en situation där alla mer eller mindre har sin inbördes placering i klubbens resultatlista och det är inte allt för ofta skyttar rör sig uppåt eller nedåt. När en situation är stabil kommer sällan nya idéer eller metoder fram, det du vill åstadkomma är förändring. På en tävling är du i en ny miljö kommer du träffa skyttar i helt nya konstellationer vilket kan inspirera. Inte sällan kan resultaten också sporra, så länge du sätter rimliga mål för dig själv.


Att tävla är ett tillfälle att sätta press på sig själv att prestera. Det går inte att förklara bort dåliga genomföranden eller räkna bort konstiga träffar. Dessutom går det inte att träna på att tävla på annat sätt än att vara ute och tävla. Samtidigt är det viktigt att du har lagt en god teknisk grund, det är den du vilar på när du deltar i en tävling.


Träffa erfarna skyttar


För att komma vidare är det bra att fråga erfarna skyttar hur de gör och tänker. Du kanske har en sådan i din klubb skjuter fantastiskt bra, prova att fråga hur de tänker. Samtidigt är din klubb en av många, så se dig om i riket efter ställen att träffa andra erfarna. Det finns väldigt bra tillfällen att hitta dessa skyttar på är när de är samlade på ett och samma ställe, en tävling!


Nu är det ju såklart så att det kanske inte är lätt att prata när själva tävlingen genomförs, men det finns ofta tid såväl före och efter skjuttiden. Passa på under fikat eller väntan innan ditt skjutlag ska skjuta.


Är du ute på en fältrunda finns det ofta tid mellan stationerna då det finns tillfälle att prata också. Jag har några intervjuer här på bloggen som går att läsa om hur just dessa skyttar tänkte och planerade inför säsongen 2021 (som inte blev av...). Att skapa en kontakt över en fika kan göra det möjligt att ha kontakt över telefon eller nätet. Det kan vara ett sätt att bli inbjuden till tävlingar du inge kände till eller visste något om.



Passa på att kolla utrustning, vad har de andra och framförallt, hur använder de sin utrustning. Finns det något som hjälper dem att vara snabbare eller skickligare i sitt genomförande? Vilka element har de rationaliserat bort eller förenklat för att få en snabbare process?


Prova något nytt


Att prova något nytt ger ofta nya insikter som du kan ta med dig. Det kan handla om ett nytt sätt att genomföra själva skottet på. Ett nytt sätt att greppa kolven på eller en ny ställning. Kanske är det en helt ny gren som det handlar om eller ny skytteform. Oavsett vilket bidrar bredden med ökad förståelse för dina färdigheter och din utrustning. Var inte rädd för att misslyckas, det är nämligen dessa som har potential att utveckla dig mest om du tar tag i dem.










Var systematisk


Du har skjutit dina guldserier, släpp dem nu. 46 poäng är inte längre det som ditt skytte behöver kretsa kring, så varför stå och nöta? Risken är att du står och tillverkar metallskrot. Sluta räkna poäng, flytta ditt fokus från tavlan och lägg istället din tid på att systematiskt arbeta upp god teknik. En bra början är att tänka igenom hela din process och formulera en skottplan eller genomförandeplan om du inte redan har det.


"En skottplan är en plan för hur genomförandet av skottet ska gå till, att man ska kunna göra likadant varje gång. Skottplanen är bäst att skriva själv med egna ord, så att du själv förstår alla delar. Lite generellt kan skottplanen börja från olika delar i skottet. Skottplanen kan börja från ladda eller att man redan har laddat. I den kan det stå att man tar grepp om kolven, hur man lyfter, att man ska titta på kornet. Det kan också stå att vara aggressiv på avtryckaren, hur länge man ska stanna någonstans, ovanför eller under. Det är individuellt för alla och några behöver kanske inte behöver ha så mycket nedskrivet, andra behöver mer." Mikael Nilsson ur artiklen inför säsong 2021


Innan du ställer dig och börjar skjuta på din träning ska du ha en bild av vad du vill uppnå med dagens träning. Det ska handla om din teknik och inte poäng i tavlan. Om det känns svårt att släppa poängräkningen så bör du skjuta på ett mål utan poängringar. Flytta ditt fokus till den del du vill arbeta med stanna kvar där. Om det är medvetna avfyrningar du vill försöka träna bort, låt det vara fokus för dagens träning, och bara det. Var systematisk och konsekvent, vänta med att förändra till du har ordentligt med data att utvärdera.



Läs om träning


Det finns en del litteratur utgiven om hur du tränar upp ditt skytte. Du har väl redan läst häftet pistolskyttekortet, visste du att förbundet också har lite olika häften för skjutställningar, teknik och träning också? De kostar 50 kr styck och är ganska enkla att läsa, kolla först om föreningen har några ex eller om de kan tänka sig köpa in. De lägger grunder men går inte in på djupet och detaljerna.


Vill du läsa lite djupare får jag istället rekommendera bemästra pistolskyttet av Ragnar Skanåker för 300 kr. Med lite tur kanske din klubb redan har ett exemplar av denna bok, så var det för mig. Jag tycker boken går lite mer på djupet än de tidigare exemplen och kan skapa lite djupare förståelse.


För dig som verkligen verkligen vill ge dig in i hårdläsning så finns boken Pistol Shooting the Olympic Diciplines som är otroligt rik på illustrationer och instruktioner. Prislappen landar på 600 kronor men det du får är över 1200 bilder och rejäla analyser av skjutställningar och teknik. Den riktar sig till de olympiska disciplinerna men mycket går att överföra till det nationella skyttet. Boken är på engelska och är inget man sträckläser.


Grejen med att läsa är ju att det blir teoretisk kunskap. Du behöver den praktiska kunskapen och färdigheten också och att omvandla det ena till det andra ställer krav på dig att du tar till dig det som står och faktiskt också bearbetar det.


Kolla youtube


För dynamiska skyttar finns det mängder av både bra och dåliga tips därute. För det nationella och sportskyttet är det mycket mer glest. Det finns en del grunder som presenteras, men det är svårt att komma djupare än så än så länge även om det så sakteliga växer.



Samtidigt är det samma sak som gäller här, bara för att du kollar på något betyder det inte att du kan genomföra det. Studera noga vad som händer och vad du ska göra, försök omsätta det i praktiken. Titta och jämför så mycket du kan för att se om du har tagit till dig den relevanta informationen eller ej.


Träna ofta och träna hemma


Var på skjutbanan så ofta du rimligen kan och när du inte kan, se till att träna hemma. På skjutbanan är det viktigt att du använder tiden. En del skjuter bara sina fem skott och sitter sedan på bänken och kollar på mobilen. Jag vet inte hur du funkar, men jag har inte blivit bättre på att fokusera på kornet eller avfyrningen av att sitta på bänken och kolla instagram. Skjut sex skott, tre skott eller bara torrklicka, det som nu än passar just det du vill träna på.


Du har ditt vapen, låt dem inte ligga i skåpet hemma och samla damm. Träna lyft, fokus på korn, ställning, andning och avfyrning. Mycket av det som är relevant på skjutbanan går att träna hemma i någon form. För att citera ett inlägg som competitive shooter la upp; ingen har någonsin stått vid dagens första station och tänkt "jag önskar att jag torrtränat mindre".


Utmana och belöna


Ge dig själv utmaningar och sätt mål. Att sätta mål är viktigt och går att skriva en hel lång artikel om bara det. Det centrala är att ha såväl stora övergripande mål som mindre delmål. Till exempel, har du inte varit ute och tävlat tidigare kan det vara bra att sätta "delta i en tävling" som ett mål. Men det finns även delmål i det så som att "fokusera på det egna skyttet i tävlingen, uppleva och hantera tävlingsnerver" osv. Oavsett nivå på mål är det rimligt att du skriver ned målen och faktiskt uppmärksammar när du når målen.


Ut och tävla


Ja, jag har redan skrivit om det, men tävlingen är återigen den plats där du kan se om det du tränat på faktiskt har givit önskat resultat. Kanske ser du något där som någon erfaren skytt gör och tycker att just det där verkar vara en smart lösning för dig. Det kanske är så att någon skytt ser vad du gör och kan ge dig tips på vad du kan göra annorlunda.




Stort tack till dig som läst. Stöd mig gärna på Patreon, det gör skillnad och ger möjlighet för fler tester och att hålla siten uppe!


/ Stefan

848 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


bjorn
Jun 21

Roligt att läsa och så bra sammanfattning av tips. En guld gruva för nya och gamla skyttar som vill utvecklas.

Like

tmp
Sep 21, 2022

Jättebra artikel. Och tack för tips om litteratur.


Jag har själv många gånger funderat på om verkligen bästa sättet att bli bättre är att åka ut till skjutbanan varje onsdag och skjuta 10 serier.

Like
bottom of page