top of page

Lita på dig själv

Uppdaterat: 13 apr. 2023Skytte är mentalt, mycket mentalt. Det kanske många inte tänker på när de börjar intressera sig för skyttet men är något som kommer ganska fort när det väl börjar komma igång. Speciellt när hjärnspökena börjar komma igång på allvar och tankarna börjar låta "Vad är det jag gör för fel nu då? Drog det vänster nu helt plötsligt?" Men frågan är kanske om vi inte tillskriver hjärnspökena för mycket? Det här inlägget har ett starkare fokus mot tävling men fungerar också att läsa mot träning.


Förbered dig


Ett bra sätt att komma igång och få mer kontroll över skyttet är att skapa en bild av vad som får dig att fungera bäst och hur du bör göra om förutsättningarna ändras. Delvis handlar det om vilken utrustning som ska med, men det kan också handla om vilka andra förberedelser som ska göras innan skyttet och under genomförandet.


Platsen


Inspektera banan innan i god tid innan det ska skjutas. Är det vått eller torrt? Är det skarpt solljus eller regn? Hur ligger ljuset över tavlorna? Är skjutplatsen utformad på ett sätt som passar mig eller behöver jag anpassa den till mina behov?


Exempelvis kan jag nämna att den skjutbana jag vanligen skjuter på har en skjutbänk i en höjd jag finner bekväm. Jag kan lätt sätta ned pistolens kolv på skjutbänken och känna att hela armen får vila. Många skjutbanor runt om i landet har låga skjutbänkar för att säkerställa 45 grader för exempelvis militär snabbmatch. På dessa skjutbanor upplever jag att armen inte får om det är för långt ned till bänken. Min lösning är att använda vapenväskan för att nå upp lite högre. I Östersund använde jag en extra låda för att bygga upp ytterligare höjd för att få vila armen.


Ett annat exempel är att vissa skjuthallar är mindre ljuddämpade än andra och i vissa kan det smälla så pass att det är skönt att ha extra proppar i. Det är något som är bra att ha med sig och dessutom nära till hands om det skulle behövas.


Utrustningen


Gör gärna en checklista för utrustningen som ska med till banan. (Minnet spelade ett spratt, har uppdaterat nedanstående text för att reflektera korrekt antal serier skjutna!).


Husarträffen, maratonprecision (24 serier) i Eksjö sommaren 2022. Vid den tredje eller fjärde tävlingsserien känner jag plötsligt hur plattan längst ned på kolven glider till. Av någon för mig okänd anledning är den nu lös, mitt i under brinnande tävling och 20 serier kvar att skjuta. När serien är avslutad kan jag också konstatera att vikten fram sitter lite löst och skramlar, den gör det ibland. Jag tänker för säkert hundrade gången att den där ska jag nog sätta dit med lite loctite som såklart måste köpas först. Medan de andra skyttarna skjuter klart letar jag efter mina insexnycklar så att jag kan skruva åt dem inför nästa serie. Såklart ligger dessa inte i vapenväskan eller någon annan del av packningen heller för den delen. Lite fåraktigt frågar jag skytten i båset bredvid om den har med sig några insexnycklar som kan passa mitt vapen. Genom resten av tävlingen hänger känslan kvar. Stämmer greppet? Blev det inte lite annorlunda nu? Tänk om det lossnar igen?


Det är retligt att dyka upp på skjutbanan och konstatera att det där verktyget som alltid brukar vara med inte följde med till tävlingen sju mil bort. När det krånglar under skyttet tar det upp mängder med mental plats i huvudet vid absolut sämsta tillfället. Kort sagt är det inte läge att börja fundera på om kolvplattorna sitter ordentligt eller vilket magasin det var som kärvade vid kommandot ladda.


Gör en översyn av utrustningen i god tid innan det är dags att åka till skjutbanan. Det är inte alltid lätt att se vad som kommer att gå sönder men samtidigt kan det vara så att något problem kan fångas redan hemma. Se till att all utrustning är med och är korrekt. Ammunitionsaskarna som ligger i skåpet eller lådan, innehåller de verkligen den ammunition som var tänkt att tas med? Det har hänt mig mer än en gång att jag parat ihop ammunition och ask fel vilket lett till att på skjutbanan stått med fel eller helt olämplig ammunition för ändamålet.


En del använder sig av en skytteväst för att se till att alla prylar är på rätt plats på en fälttävling. Jag har konstaterat att proppen var ett störmoment för mig. Den lade jag alltid på olika ställen och fick leta efter den varje gång. Numera sitter proppen i ett snöre som i sin tur fästs vid hölstret vid fälttävling. På så vis vet jag precis var jag har proppen varje gång. Ett moment mindre att tänka på.


Att lita på sin utrustning handlar även om att veta hur den fungerar i olika miljöer och förhållanden. Jag har till exempel lärt mig att när det är kallt funkar inte den ammunition (SK Pistol Match) jag vanligen skjuter med speciellt bra i min AW93. Då behöver jag en patron med lite mer ompf i och väljer då att skjuta med SK Pistol Match Spezial.


Det mentalaÄven det mentala går att förbereda. Vad ska göras om nervositeten blir för stor eller ett närpå sävligt lugn lägger hinder för att ta tävlingen på allvar? Vad är bäst att göra om det enda som hjärnan vill fokusera på är frågan om vad som ska lagas till kvällsmat? Lösningen kan vara väldigt individuell.


Själv arbetar jag mycket med att träna på att tömma huvudet. Delvis genom att räkna och andas väldigt medvetet. Delvis genom att välja en punkt att fästa blicken på och fokusera på just den.


Ytterligare en viktig del av förberedelserna är att se till att ha en genomförandeplan. Det vill säga en tydlig struktur som ska användas för att göra genomföra skyttet. Mer om den nedan.


Lita på dina rutiner


Reinkemeier och Bühlman skriver att de flesta dåliga skott beror på ett dåligt genomförande snarare än rent psykiska faktorer. Samtidigt finns här en stor samvariation. Om skytten börjar psyka ut sig själv är det sannolikt att skytten också kommer att brista i genomförandet. Det pyskologiska manifesterar sig ofta i problem med koncentration och perception, intrusiva negativa mentala bilder eller en rädsla för att misslyckas. Men släpp de dåliga tankarna, ge dem inte uppmärksamhet. Fokus ska ligga på nuet och genomförandet.


En genomförandeplan hjälper dig att behålla fokus på hur du tänkt att genomföra serien, stationen eller stagen. Genom att följa en bestämd plan behöver hjärnan inte belastas med en mängd beslut utan kan istället fokusera på att genomföra planen. I en snabb gren som fältskytte kan det att straffa sig direkt om skytten byter plan halvvägs i genomförandet.


Beroende på skytteform kan planen brytas ned till ett flertal moment som går att träna på enskilt eller i en följd. Oavsett vilken typ av skytte gäller dock att lita på den lagda planen och rutinen. Träna i god tid, träna på rätt sak och träna regelbundet. En väl intränad rutin kommer att leverera när andra delar brister för att skytten vet att om den följer rutinen så kommer resultatet bli bra.

Se till att följa din plan och lita på den. Det finns nämligen en mekanism i vår hjärna som alla säljare av lotter älskar, belöningssystemet. Det är dessutom så att vårt belöningssystem faktiskt svarar bäst på när det inte blir vinst varje gång, utan lite lagom sällan. Vinst på var fjärde lott har du säkert hört. Vår hjärna svarar helt enkelt lite överdrivet positivt. Det där som var bra för ett tag sedan kommer snart att hända igen, såklart. På träningen förra veckan satt det minsann fyra stycken 49or på raken, så det ska ju inte vara några problem att skjuta fyra till på den här tävlingen! Givetvis hänger sannolikheten att detta händer på vad som brukar vara snittet. Om det i vanliga fall snurrar runt 45-46 poäng är en hel lång rad med högre poäng är något av en avvikelse. En positiv sådan såklart, men samtidigt något som kan färga bilden av hur det egentligen ligger till.


Anledningen till att jag lyfter det är att det händer att resultatet blir bra även när planen eller rutinen bryts. Plötsligt infinner sig följande tanke:"Det fungerade ju alldeles utmärkt utan att fokusera på planen, då kan det funka igen att skita i den!" Följt av ett antal genomföranden som inte alls levererar på den nivå som skytten normalt skulle prestera. Jag har själv varit där allt för många gånger.


Genomför planen så som den är tänkt, med träning kommer detta betala sig när nerverna kommer i vägen. Det finns gott om tillfällen då ett adrenalinpåslag plötsligt riskerar att sänka hela prestationen. Den första klubbtävlingen kan vara full av nerver, precis som kretstävlingen, landsdelstävlingen eller ens första SM. Det kan såklart också handla om finalen som skjuts på respektive nivå eller särskjutning om medaljplats. Det är svårt att förklara för den som inte upplevt det och det är dessutom något som är svårt att träna på utanför tävling. Reinkemeier och Bühlman skriver till och med att det inte är lönt att mäta träningsresultaten, de ger lätt en felaktig bild av den faktiska förmågan.


Låt mig avsluta med ett väldigt anekdotiskt exempel. När jag kom till finalskjutning för första gången på ett SM kunde jag inte fokusera alls första serien. Pulsen var okontrollerat hög och synen samarbetade inte alls. Under året hade en skottplan tränats in och jag valde att lita på att den skulle bära mig genom finalen. Jag följde planen så som den hade tränats samtidigt som adrenalinet for runt i kroppen så mycket att jag inte kunde utvärdera skotten. Jag var glad om jag ens träffat pappret. Väl framme vid tavlan kunde jag konstatera att jag hade lyckats få ihop 47 poäng, mycket i linje vad jag skjutit i tävlingen och på andra tävlingar under säsongen. Med detta infann sig ett visst lugn och en trygghet. Gör jag bara det jag tränat på, så kommer det att fungera.


Och du, lita på dig själv!

Hoppas att artikeln ger tips eller inspiration till säsongens skytte. Jag vill rikta ett stort tack till alla stödjare som hjälper till att hålla sidan uppe. Ert stöd via patreon är fantastiskt! Hoppas vi ses därute på en skjutbana i sommar!


MVH


Stefan680 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

Comentários


bottom of page