Skytte kan vara en utrustningssport beroende på hur man ser på det. Viss utrustning hjälper mer än annan och en del har väldigt smal tillämpning och ibland kan det vara lite svårt att veta exakt vad allt ska vara bra för. Därför får dagens pryl får bli irisbländare.
En irisbländare är ett litet stycke ingenjörskonst som gör det möjligt att ställa in storleken på ett cirkulärt hål genom vilket ljus släpps igenom. En sådan konstruktion hittar du i kameror och även i ditt eget öga. Det främsta syftet med en irisbländare inom pistolskyttet att hjälpa skytten vid dåliga ljusförhållanden. Skytteoptikern Hans Bark förklarar i denna artikel vetenskapen bakom. Den korta och förenklade versionen är att under normala förhållanden så kommer ljus in i ögat i ögat på ett sätt som påverkar siktbilden i viss mån. När pupillen öppnar sig mer, som under mörkare ljusförhållanden, blir detta fel förstärkt. Det kan då bli svårt att se kornet tydligt och det kan uppfattas suddigt eller få skuggor. För att kompensera för detta kan skytten använda en irisbländare som ser till att det inkommande ljuset träffar ögat på ett mer fördelaktigt sätt.
När en irisbländare är rätt inställd kommer kornet att framträda såväl mörkare och skarpare. Effekten blir tydligast när ljuset blir lite sämre. Exakt hur stor öppningen skall vara beror på skyttens ögon och rådande ljusförhållanden. Det är dock relativt enkelt att experimentera sig fram till önskvärt resultat på egen hand. Värt att notera är att om irisbländaren är ställd med ett för litet hål kommer en mörk fläck bli synlig mitt i synfältet. Detta beror på att ljuset böjer av och sprider ljuset mer, vilket är oönskat. På bilden nedan är irisbländaren ställt till minsta möjliga hål, undvik helst denna inställning. För min del uppstår en tydlig mörk cirkel i mitten av synfältet när det är ställt så tight.
Att täcka upp stora delar av synfältet med en stor irisbländare (eller täcklapp för den delen) ger kroppen sämre feedback på balans och skjutställning vilket i sig kan påverka skottet. Det kan därför vara i skyttens intresse att inte använda en irisbländare oftare än nödvändigt. Med andra ord kan det betraktas som ett verktyg i en verktygslåda att ta till vid behov snarare än något som bör användas jämnt. Mer om detta går att läsa i MEC pistol shooting som innehåller mycket mer matnyttigt.
Irisbländaren kommer till sin största nytta under precisionsskytte då tavlan är still och skytten inte ska leta efter fler mål att skjuta mot. Även i discipliner så som militär snabbmatch eller duell kan irisbländaren skapa mer problem än den löser. Studerar du tävlingsskyttar som tävlar på hög nivå använder dessa irisbländare med måtta och när det förutsättningarna kräver det.
En intressant bieffekt av att använda en irisbländare är att det förändrade ljusinsläppet gör att att skärpedjupet ändras. För skytten innebär det att även tavlan kan bli relativt skarp och tydlig, vilket vissa skyttar uppskattar. Värt att tänka på är då att det är lätt att fokusera på tavlan istället för kornet och då introducera ett nytt fel i tekniken.
En annan tänkbar applikation för en irisbländare skulle vara att se till att huvudet och ögat hamnar i rätt ställning. Men för det syftet skulle jag snarare rekommendera att använda någon annan form av ring som inte blockerar så mycket av synfältet. För att se till att mitt huvud alltid hålls i relativt rätt position använder jag istället en liten klisterlapp i form av en ring på mina glasögon. Det ser inte så snyggt ut men har avsedd effekt och jag känner att jag inte längre lutar ned hakan mot bröstet efter halva träningen.
Irisbländare kommer i flera olika utformningar. Antingen fästs de på ett par dedikerade skytteglasögon eller så kan de sättas fast med klämmor på vanliga glasögon. Tänk dock på att slipade glasögon introducerar ytterligare en brytning av ljuset vilket påverkar irisbländarens funktion.
För mig som har dominant vänsteröga och skjuter med höger hand uppstår utmaningen att en clip-on-modell av irisbländare "tittar" snett. För att få rätt öga att ligga rakt mot tavlan skulle jag behöva vrida nacken av mig även med vanliga glasögon. Jag kan helt enkelt inte vrida huvudet tillräckligt långt åt höger för att kompensera. Nu använder jag dessutom ett par enkla skyddsglasögon som följer huvudformen. Sätter jag en irisbländare på dessa kommer jag att se tavla 1 när jag står på skjutplats 10.
Irisbländare kan kosta en slant, för clip-on modellen går det att räkna med en kostnad av ca 800 kr. För en sådan prislapp tycker jag att den presumtiva köparen ska fundera på hur den har tänkt att använda irisbländaren och hur ofta den kommer till användning. Det kan också vara värt att fundera över kostnaden för ett par riktiga skyttebågar på vilka olika tillbehör kan fästas efter behov.
Hoppas artikeln kommer dig till nytta och att du lägger pengar på saker du tycker är värdefullt. Om du tycker att informationen på sidan är värdefull, får du gärna lägga ett bidrag antingen donation eller stöd via patreon. Läs mer under fliken stöd. Ha en fin höst!
/ Stefan
댓글