top of page

Inför IWA Outdoor Classics 2023De senaste veckorna har varit intensiva med jobb och föreningsarbete, det har inte hjälpt att jag har varit sjuk i många dagar. Det gör att dagens artikel blir något kort och inget test men se den som upptakten inför nästa artikel, vilken kommer vara ''live'' på plats på IWA mässan som går av stapeln andra till femte mars. Förra året blev bevakningen såhär. Men vad är IWA egentligen?IWA Outdoor Classics är en mässa som hålls varje år i tyska Nürnberg. Mässan samlar tillverkare, intresseorganisationer, återförsäljare och journalister från hela världen. 2022 kom det företag från 110 länder. Med antalet uställare och och en yta på 96 700 kvadratmeter (2022) är den fortfarande en av de största mässorna i världen vad gäller skytte och framförallt den enda stora mässan i Europa. Mässan är inte öppen för allmänheten utan besökarna måste tillhöra de ovan nämnda kategorierna. Med andra ord så saknas både barnhörnan och farmor som vill titta på det senaste inom home defence.Lite beroende på hur man räknar firar IWA Outdoor Classics-mässan mer eller mindre femtio år i år då den första gången genomfördes 1973 som Internationale Waffen-Ausstellung. Då fokuserade den främst på vapen och tillbehör och hölls i Frankfurt. Sedan dess har den flyttat till Nürnberg, bytt namn och har under åren utökat sitt fokus för att inkludera mer fritidsutrustning.


En stor skillnad mellan IWA och den gigantiska amerikanska motsvarigheten Shot Show är att på IWA har besökarna ej möjlighet att boka in sig för provskjutning av vapen. Med andra ord handlar det om att klämma och känna sig fram och försöka bygga sig en bild utifrån det. I många fall går det att få en tillräckligt god bild för att åtminstone konstatera om det är rent skräp. Det är också möjligt att knyta kontakter för vidare tester och att ställa frågor direkt till utställare. Det går även såklart att faktiskt även diskutera produktutveckling tillsammans med dem om det är så att relevanta tankar och tips finns.


Mässan hade en rejäl topp 2019 med över 1500 utställare och 45000 besökare. Covid slog till hårt och mässan har inte riktigt repat sig ännu. 2022 var antalet utställare drastiskt lägre strax under 1000, delvis på grund av vaccinationskrav vilket gjorde att många amerikanska utställare inte kom. Besökarna uteblev också i ganska hög grad, ungefär 19 500 kom det året. 2023 års mässa har enligt IWAs egen hemsida repat sig något och i år väntas närmare 1100 utställare, klicka här för en komplett lista över utställare. Vissa utställare kommer jag att sakna så som exempelvis Sig Sauer som verkar ha övergett den här delen av Atlanten och lagt allt sitt fokus i USA. Jag hade även önskat att få se Schmiesser på mässan men har ingen indikation på att de själva ställer ut.


Vi får väl hoppas att även besökarna blir desto fler än tidigare år så att vi får behålla en mässa i Europa. En fördel med relativt få besökare är dock att det finns mer tid för samtal med utställarna och mer tid att lägga händerna på produkterna som ställs ut. Och det finns mycket produkter...IWA Outdoor Classics-mässan täcker ett brett utbud av produkter. Vapen, ytbehandling, ammunition och ammunitionstillverkning. Uniformer till militär, polis och kläder till jakt och annat skytte. Optik, stockar, kolvar, knivar och säkerhetsutrustning med mera. Bredden är enorm och det är mer eller mindre omöjligt att hinna med att se allt i detalj på tre dagar. Många besök blir ytterst korta om det inte finns något speciellt som fångar intresset eller att det finns någon produkt man speciellt söker.


Därför passar jag på att fråga dig som läsare såhär innan mässan. Är det något särskilt du skulle vilja se mer av och få bevakat därifrån? Jag kan inte lova att allt hinns med, men jag tänker göra ett försök att få med det mesta. En del material kommer att dyka upp på bloggen eller i annan form framöver då i lite mer utvecklat format. Jag är inte expert på allt, så har var gärna specifik i frågeställningar, då blir det lättare att stämma av med uställarna.


Jag kommer att lägga upp material löpande på facebook och instagram, samt en sammanfattning här på bloggen under mässhelgen. Det går bra att skicka frågor såväl över dessa plattformar som mail.


Detta inlägg var varken test eller guide men den här perioden har det helt enkelt inte gått ihop. Jag har onsdagen innan det här inlägget läggs ut fått ett paket med innehåll som ska testas och utvärderas. Ett annat test är påbörjat, men det är också lite av ett långtidstest, så det kommer kräva ytterligare någon månad innan något kommer om den produkten. Tack alla stödjare som hjälper mig att hålla sidan och tester igång. Om du som läsare vill stödja bloggen gör du det bäst genom min patreon. Tack! Mvh


Stefan
203 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page