top of page

Fältskytteaskar - Dahllöfs sportskytte


Eran av 3D printing har helt klart fått genomslag i skyttevärlden. Det finns numera gott om hemmaprintade produkter ute på skjutbanorna. För den som inte har tid eller intresset för 3D printing går det ändå att dra fördelar då det också finns många som börjat tillverka och sälja sina egenkomponerade produkter på nätet. I detta fallet tar jag sikte på Dahllöfs Sportskytte (länk till facebooksidan), som har börjat sälja fältskytteaskar i liten skala i på tradera. Efter ett inlägg på ett forum kunde jag inte låta bli att beställa för att testa. I detta test finns tre testade askar.


  • Ask för 9mm pris 210 kr

  • Ask för .22lr pris 149 kr

  • Snurreburk för .22lr pris 150 kr


Dahllöfs Sportskytte


Bakom namnet döljer sig en familj med stort intresse för skytte, prylar och 3d printing. Kombinationen är ett perfekt recept för produktutveckling. Askarna är helt enkelt något som de själva har vilja ha och försökt hitta den bästa utformningen på. Att kunna använda samma design och sälja till andra är helt enkelt en bonus. Askarna har jag köpt via Dahllöfs tradera konto och det fanns även möjlighet att få askarna i olika färger. Jag är personligen mest förtjust i färgen på den härligt blå snurreburken.


Fantastisk service


Ett litet varningens finger får höjas vad gäller spedition i Sverige. Post Nord tyckte nog att paketet med den första beställningen skulle fungera som någon form av dörrstopp eller trappsteg. I vilket fall så var paketet vid leverans ganska tillknycklat och trots ett rejält tilltaget emballage så var 9mm asken ordentligt tilltufsad vid leverans. Jag meddelade Dahllöfs att produkten var trasig vid leverans, bifogade bilder och de skickade utan vidare frågor en ny ask. Toppenservice!


Jag kommer löpande jämföra med den klassiska snurreburken av vilken jag sedan länge äger ett exemplar och har använt under många fälttävlingar.


Askarna känns stabila men samtidigt lätta. Jämför jag den 3D printade plasten med ett formgjutet dito känns den klart tunnare och som ett tänkbart resultat också mer bräcklig. Den förstörda 9mm asken ger mig lite inblick i konstruktionen men också eventuella sårbarheter. De långa raka sidorna på 9 mm asken kan delaminera och dela på sig. Jag har inga bevis för det men tror att askarna för .22lr är mer hållbara. En sårbar punkt på den större asken är helt klart de läppar som håller locket på plats.


För att testa askarna har jag tagit med dem ut på olika typer av fältskytte framförallt i kyla och blötväder. De har också fått följa med på olika former av banskytte för att få så bred bild som möjligt.


Omdöme


Generellt kan jag säga att jag känner mig nöjd med köpen. Framförallt då det handlar om att ha realistiska förväntningar i relation till produktionsteknik och prislapp. Enkelt uttryckt, hade dessa produkter varit formgjutna hade jag med största sannolikhet tyckt att de var stabilare och mer stryktåliga, men de hade samtidigt också varit väsentligt dyrare. Det finns en anledning till att jag fram till detta test inte ägt en fältskytteask för 9mm.


Servicen från Dahllöfs har varit snabb och lösningsorienterad. Det tycker jag har ett värde i sig. Tillverkaren har också en kontinuerlig produktutveckling och det är inte säkert att de produkter jag fått levererat till mig i början av 2024 ser likadana ut idag. I mina ögon är detta något som är en av fördelarna med 3D printing, att via feedback från kunder och egna tester kunna vidareutveckla produkterna utan att behöva sitta på stora lager av tidigare modeller.Ask .22I askens lock finns små inspektionshål vilket gör att det är enkelt att se hur många rader det finns i asken. Det går dock inte att se enskilda patroner, men så länge man laddar med en rad i taget är det inte ett bekymmer. En fjädrad kula i själva lådan håller fast locket i ett antal bestämda steg. Locket går att öppna åt båda håll vilket gör det enkelt att plocka fram den ammunition som behövs utan att öppna locket hela vägen ut till kanten. Smart tänkt tycker jag.Den går snabbare att fylla på och tömma och är enklare att hantera än min gamla snurreburk då den öppnas i tydliga snäpp och presenterar plats för sex patroner i taget.


Sex rader om sex patroner per sida ger totalt 72 patroner.


Dimensionerna på asken känns bra. Godstjocklek på materialet känns rimligt i förhållande till konstruktion, material och ändamål. Priset är konkurrenskraftigt med sina 149kr. Den långsiktiga hållbarheten är troligen lägre än motsvarande formgjutet dito men ingenting som oroar mig när det handlar om den lilla asken.


Hanteringen ute i terrängen blir dock inte riktigt som jag tänkt mig. Det är lite för lätt att få upp askens lock när jag lyfter upp asken ur fickan. Fingrarna vill gärna lyfta på kortsidan så locket glider gärna av. Är asken dessutom upp och ned så åker patronerna ut. Det är inte så mycket lättheten i själva locket som är problemet, utan snarare askens och lockets utformning.Vid leverans finns det vissa hål som inte är helt fria från rester. Det var enkelt att åtgärda med en mejsel. För egen del kommer detta inte bli asken som får följa med på fälttävling framöver. På bana är den dock trevlig.


Ask 9mm
Grundkonstruktionen är densamma som för .22lr modellen. En fjädrad kula i själva lådan håller fast locket i ett antal bestämda steg.
Locket har ett tydligt spår som gör det möjligt att se patronerna och går att öppna åt båda håll vilket gör det enkelt att plocka fram den ammunition som behövs utan att öppna locket hela vägen ut till kanten. Precis som på 22 asken finns det lite små rester kvar som gör att patronerna inte går hela vägen ned. Även här är det dock enkelt åtgärdat och resterna tas ut med en mejsel.
På grund av mängden ammunition som asken sväljer blir den oundvikligen stor och en romb hade troligen varit mer utrymmeseffektiv. En annan konsekvens är att den blir mycket tung att bära runt i fickan en längre stund.


Utöver det upplever jag att godset blir lite i tunnaste laget i förhållande till vikt och askens funktion. Jag kan se på den trasiga asken att plasten kan delaminera längs fogarna. Den mest sårbara av fogar är troligen den som håller locket på plats.


Varken .22 eller 9mm asken har hål på baksidan. Bra då smuts inte kan komma in den vägen.

Priset är helt klart attraktivt, en formpressad variant kostar det dubbla. Så för den som vill hålla i plånboken är det ett gott val. Hållbarheten kommer med största sannolikhet vara lägre och det bör vägas in i kalkylen.Då jag inte har något annat alternativ är denna ask helt klart bättre än att gå runt med förpackningen ammunitionen kommer i. En sådan papplåda blir ofta blöt och blir besvärlig ungefär halvvägs runt. Att ha ammunitionen löst i fickan är jag heller inte helt förtjust i, det är alltid någon som ramlar ut när den inte ska. Eller ligger kvar i något veck i fickan när det inte borde. Samtidigt blir formatet på asken lite stort, tungt och knöligt. Dock behöver den inte laddas fullt varje gång såklart. Jag kommer ta med denna ask på mina A varv utan tvekan.


Ask Snurreburk


Här tycker jag att det är alla rätt. Asken är förvisso lite bredare i diameter än den gamla hederliga snurreburken jag haft i många år, men den är också plattare. Men det finns fler aspekter som jag upplever fördelaktiga.


Dahllöfs snurreburk har hela elva fack med sex patroner vardera ger 66 patroner i burken, att jämföra med min gamla snurreburk som tar 60 patroner. 66 patroner borde räcka för så gott som alla fältrundor inklusive en omskjutning.
En detalj som jag själv upplever som en uppgradering är att det är hål rakt igenom asken. Skulle någon patron kärva sig kvar av någon anledning är det lätt att putta från andra hållet. Dessutom finns det ingen plats för smuts och skräp att fastna som inte går att åtgärda. Å andra sidan kan smuts komma in den vägen vilket å andra sidan skulle kunna vara en nackdel. Tillsammans med de små hålen i locket blir det tydligt hur mycket ammunition som finns kvar och var.Asken indexerar fint mellan varje grupp av patroner med en tydlig fri yta. Det är en mycket tillfredsställande känsla att vrida fram till nästa grupp med patroner. Mekaniken i burken glider lätt över och ett distinkt och tydligt mekaniskt klick hörs. Jag har avstått att plocka isär för att se hur det fungerar och Dahllöfs själva menar att det är bäst att låta bli. Det kan bli ganska knöligt att få ihop asken igen. Den här konstruktionen upplever jag överlägsen den som återfinns i min gamla snurreburk, där det är lite extra friktion som håller patroner och lock på plats. Det i sin tur gör att jag tycker den är lite småtråkig och pillig att ladda, samt att det är lite pilligt att öppna precis lagom för att få ut en grupp om sex patroner.Konstruktionen känns solid och stryktålig. Mycket mer komplex än den raka asken och min gamla snurreburk men så otroligt tacksam och skön att jobba med.


Det jag möjligen saknar är någon form av textur, framförallt på utsidan, så att asken inte glider i handen. Samtidigt är indexeringen så pass smidig att det inte blir ett problem. Skulle jag önska mer textur får jag fästa någon form av grepptejp på utsidan istället.


Den här asken är den som i fortsättningen kommer få följa med på fältskyttet. Formatet är trevligt, konstruktionen känns behändig. Jag kan lätt rekommendera denna över andra typer av snurreburkar.


Sammanfattning
Dahllöfs Sportskytte har helt klart lyckats tillverka en attraktiv produkt till ett väldigt rimligt pris. Att support och hjälp dessutom var helt klockren tycker jag är fantastiskt. Jag kan helt klart rekommendera produkterna och då framförallt snurreburken. Är du intresserad så kontakta dem på facebook. Dahllöfs Sportskytte 


Tack för att du läst och ett enormt tack till alla de som stöttar bloggen och gör den möjlig för dig att läsa! Du får gärna bidra du också, med eller utan namn. Läs mer under fliken stöd för att få reda på mer!

Ha en fin helg så ses vi kanske på skjutbanan!Stefan


276 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Walther PDP

Steyr LP50RF

Comments


bottom of page