top of page

Digital Träningstävling

Uppdaterat: 13 juni 2021

Träna på att tävla även med restriktioner.

Såhär i Covid-tider har vi fått vänja oss vid att det inte finns tävlingar att åka på. Tävlingar handlar inte bara om resultat och placeringar, det är också en träning. Det går ju inte att träna på att tävla om du inte kan tävla. Detta är något som Jakob Dahl från Skövde SSK upplevde som ett problem och beslöt sig för att ta sig an genom att göra en digital träningstävling. Han körde igång och la ut en tråd på pistolsektionen av robsoft. I slutet av artikeln kommer kommer reglerna, men redan här en länk till formulär för april och resultat .


Beskriv dig själv och ditt pistolskytte, vem är du och hur länge har du hållit på med pistolskytte?


Jag är nybörjare sen ett år tillbaka. En bekant pratade gott om skytte och jag lyckades komma med i en introduktionskurs som visade sig bli den sista innan restriktionerna tog fart.


Jag uppskattar skyttet eftersom jag har ett abstrakt arbete och skyttet är en chans att koppla bort allt annat genom att fokusera på den väldigt konkreta uppgiften jag har framför mig. Man får direkt återkoppling på hur man presterar och tänker man på annat så märks det på resultatet. Sen är det ju trevligt och socialt också.


I februari i år fick jag tag på min första .22:a och sen dess har jag hängt mycket på skjutbanan. Förhoppningsvis trillar en 9:a in snart och då har jag dubbelt så många anledningar att ta mig till banan.


Hur kommer det sig att du vill starta en tävling?


Under våren har jag stått ensam i min lilla bubbla och fokuserat på teknik. När jag jämför med mig själv så går utvecklingen åt rätt håll. När jag efter någon månad fick sällskap på banan - av enstaka personer, på distans ska väl sägas - så sjönk resultaten direkt. Påverkas jag så mycket av en enstaka vänligt inställd person under träning så behöver jag verkligen komma igång med tävling, tänkte jag.


Tävling ger saker som träning inte ger. Man får återkoppling på hur man står sig mot andra och blir mer motiverad att träna och utvecklas. Det är ett sätt att lyfta blicken och se hur det ser ut utanför klubben. Jag har aldrig sett mig som en tävlingsmänniska men tävlingen är ändå det slutgiltiga testet av ens förmåga.


Min förhoppning är att andra känner likadant, både nybörjare och veteraner, och ser nyttan och nöjet med den digitala träningstävlingen.


Hur länge kommer tävlingen att pågå?


Så länge som den behövs och det finns intresse. Det lär väl bli några månader i alla fall, om folk kommer in med resultat. Hur många som är intresserade just nu har jag ingen aning om. När saker återgår till det normala ser jag fram emot att åka på tävlingar och jag antar att den här tävlingen då inte kommer att behövas längre.Vad är ditt mål med tävlingen?


I slutänden är nog tävlingen ett sätt för mig att känna att det händer någonting, att uppleva skyttet som mer levande. När tävlingar och gemensamma träningar ligger nere blir det rätt dött. Man ger sig ut på nätet och läser på forum, bloggar, kollar youtube osv för att hitta information, substans. Min förhoppning är att tävlingen ska fungera som ett tillfälligt substitut för att ses på riktigt.


För egen del kommer jag även att ta sikte på de som får liknande resultat som mig och jobba för att vinna över dem under nästföljande tävlingsmånad. Det blir även kul att se om namnen dyker upp på riktiga tävlingar så småningom och hur det går för alla då.


Är det i huvudsak ära och beröm som står på spel?


Det finns inga priser. Hur mycket ära och beröm man får beror väl på hur många som ställer upp och hur mycket vikt folk lägger vid resultaten.


Granskas några resultat eller lever vi helt enkelt på att alla skyttar är hederliga?


Tävlingen är till för skyttarnas eget nöje och utveckling. Att ha kul, hitta motivation, tävlingsanda och känna lite press. Fuskar man då så lurar man sig själv, tänker jag. Så småningom kommer de vanliga tävlingarna igång igen och då är det upp till bevis. Samtidigt räknar jag själv med att skjuta rejält mycket sämre på riktig tävling än på digital träningstävling. Man har många skjuttillfällen på en månad och har säkert bättre nerver än på en vanlig tävling.


Vilken är din drivkraft vad gäller skyttet?


Det är rent nöje. Det har alltid funnits något magiskt i att sikta mot ett mål och lyckas träffa det. Även avkopplingen är viktig. Jag kan åka stressad till banan men oftast åker jag därifrån med ett lugnare sinnelag.Digital Träningstävling

  • Digital träningstävling är ett initiativ till en månatlig inofficiell tävling i precisionsskytte med pistol. Skytte, poängsättning och inrapportering sker individuellt.

  • Du skjuter så många gånger du vill under månaden och rapporterar sedan in ditt bästa resultat - dina bästa sex sammanhängande serier. Poängsättning och inrapportering bygger såklart på en ärlighet mot sig själv och andra.

  • Den digitala träningstävlingen är tänkt att simulera en riktig tävling, vilket kan ha flera syften. Som nyare skytt kan man få ett hum om hur man ligger till jämfört med andra. Tävlingen kan även fungera som motivator för träning och utveckling samt som ett sätt att öka pressen under skyttet.

  • Störst hjälp för sin egen utveckling har man troligtvis av att i förväg bestämma sig för vilka serier under träningstillfället det är som ska gälla. Förslagsvis kör man en inskjutningsserie följt av sex tävlingsserier.


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon, alternativt en donation via paypal. Sidan finns uppe endast tack vare att det finns stödjare som är villiga att täcka delar av kostnaden för att hålla sidan uppe och material till artiklar.

Stefan306 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page