Jag skulle vilja våga påstå att det finns en tävling för alla skyttar, oavsett nivå. Att tävla är inget att vara rädd för, snarare är det ofta en ögonöppnare på många olika plan. Det finns gott om skyttar som står och fina resultat gång på gång på gång på hemmabanan, även i klubbtävlingar. Men den dagen de står på en bana någon annanstans i Sverige inser skytten att det är mycket som är annorlunda. Inte nog med att nerverna är i full gas, det är svårt att känna igen sig. Skjutbänken är ovant låg, hallen är mörk, under fötterna är marken ojämn, över tavlorna sitter ett tak som kastar skugga, siffrorna sitter över målen och inte under, framför varje skjutplats finns en lucka som kan öppnas och stängas och skjutbänken är väldigt långt bak. Inget är som det brukar. Jag har skjutit fält på kretstävlingar i många år och har kunnat räkna antalet gånger jag skjuter nedåt på en hand. I höstas var jag så på en tävling där en majoritet av stationerna sköts ned från en höjd på ett eller annat vis. Ovant, spännande, utmanande och roligt! Mörkerfält är också helt klart en upplevelse utöver det vanliga. Jag vill lyfta att även om den här artikeln kommer ha stort fokus på det nationella pistolskyttet, går det att applicera även för andra förbund.
På tävling inom det nationella skyttet upplever jag att det allt som oftast är mycket god stämning. Alla är där av samma anledning, tävla. Alla är inte där för att vinna, de flesta är faktiskt där för att stämma av hur bra deras teknik och skytte håller under press. Vissa är väldigt pratsamma, andra är helt fokuserade på uppgiften som är framför dem. Det är dessutom inte helt osannolikt att den skytt du känner från klubben eller andra sammanhang på tävling uppträder väldigt annorlunda under press. Det är i sig något som är intressant att uppleva.
Ytterligare en punkt som jag vill lyfta är att på flera tävlingar jag varit på har jag blivit inbjuden till något annat efteråt. En annan tävling samma dag, haka bara på till nästa ställe. Prova andra typer av grenar, vapen och vapentyper när tävlingen är över och har också hänt. Inte bara mig, utan även andra deltagande skyttar. För egen del så är det så jag ramlade över att testa att skjuta gevär.
Att skjuta personbästa hemma på träning är en form av mätpunkt, men en mer tydlig mätpunkt, en som går att jämföra med andra är hur resultaten står på tävling. Det finns en anledning till att rekord ska sättas på tävling och inte på träning. Jag har tidigare skrivit om tävlande men jag har uppdaterat och vill lyfta lite fler och kanske i viss mån andra punkter.
Jag är inte bra nog
Spridningen i skicklighet på de skyttar som ställer upp i en tävling är ganska stor. I regel finns det alltid någon som är ute på sin första tävling utanför klubben. I många fall tävlar skyttarna inom sina respektive klasser vilket gör att de mindre erfarna känna sig som vinnare även om de riktigt höga resultaten uteblir.
Sedan är det ändå så att skytte i första hand en individuell sport och handlar om skytten själv och den egna förmågan. Skytten tävlar egentligen inte mot de andra utan den enda motståndaren är skytten själv och det främsta målet är att aspirera att bli bättre. På en träning hemma går det alltid skjuta fler serier eller hitta på andra kreativa sätt att trimma till dagens resultat. På en tävling, under press, får skytten istället en ärlig bild av hur bra träningsmetoderna fungerar. En tydlig mätpunkt som sedan kan stämmas av nästa gång det är tävling.
Så låt bli att tävla mot andra, det går inte påverka hur bra eller dåliga de är. De kanske har sin bästa dag i sin karriär, eller sin sämsta, och det är inget någon annan kan göra åt det. Om de skjuter en bra serie eller en dålig serie kommer det inte påverka ditt vapen, din tavla eller väder och vind just där du står. Däremot riskerar det att påverka ditt psyke, om du tillåter det. Därför ska du sluta tävla mot andra, slå dina egna rekord och gör det på tävling. Det enda sättet att bli bättre på att tävla är just att tävla, träna på att tävla kan man säga. Det går inte att återskapa känslan av tävling utanför tävling. Nerverna är igång och man upplever en sorts mental press som inte går att framkalla på annat sätt. Lika bra att köra igång och tävla och få det ur systemet. Var mentalt förberedd på att resultaten på tävlingen inte sällan är lägre än på träning. Här menar jag inte att alla skyttar automatiskt ska acceptera ett lägre resultat. Snarare att det ska vara lättare att skaka av sig ett dåligt skott, det inte ska komma som en chock och skapa frustration. Istället handlar det om att snabbt komma tillbaka, följa sin skottplan och se till att inte avvika från hur genomförandet ser ut på träning.
Tävling är en förutsättning
Tävlandet är själva en viktig komponent av existensberättigandet för skyttesporten. Som verkligheten ser ut så ser det juridiska läget ut att medborgarna inte fritt ska kunna äga vapen. Vapenägande är ett undantag från denna grundregel och ska baseras på ett tydligt och försvarligt skäl och syfte. Jakt är ett sådant tydligt syfte och behov av vapen för att kunna tävla är ett annat sådant. På licensansökan och föreningsintyg går det att motivera en licens för träning, men vad tränar du då till om du aldrig tänkt att tävla kan vän av ordning då fråga. Tävlandet är en del av skyttesporten och pistolskytteförbundet skriver rakt upp och ned i skjuthandboken s 453 att "föreningarna i första hand ska befrämja tävlingsverksamhet, i andra hand träningsverksamhet".
Sett ur detta perspektiv så blir det så att ju fler som är med och tävlar i de tävlingar som anordnas runtom i landet, desto större existensberättigande har föreningarna och därmed också förbunden. Intressegruppen blir allt större och det går att utöva mer tryck för att motivera skjutbanor och föreningsbidrag och allt vad det nu kan vara.
Jag lär mig något varje gång jag är iväg på en tävling
En tävling är en fantastisk chans att träffa andra skyttar än de som man delar skjutbana med till vardags. Käka en hamburgare eller korv ihop med några man aldrig träffat tidigare bidrar med mycket utbyte. Vad händer i andra klubbar i kretsen eller ännu längre bort?
Det är också bra att samåka med andra från samma förening till en tävling. Då finns det tid att prata i bilen på väg dit och hem. Samtalen kan handla om allt från utrustning, teknik, regler, grenar som skyttarna inte testat, vad ska man tänka på, vad ska man akta sig för. Nya upplägg för tävlingar på klubben, sätt att styra upp klubbträningen, vad man kan göra med skjutbanan, hur en riktigt spännande fältstation kan se ut. Att sitta fast i bilen med andra människor under en stund gör att samtalen blir djupare än de där korta som sker mellan serierna på banan.
Det är ofta flera nya ute på varje tävling. Det har hänt att jag varit på tävlingar där några av funktionärerna är under upplärning och genomför sin första tävling och därmed är något osäkra på olika moment. Mer erfarna skyttar, inklusive tävlande, har då vänligt hjälpt till att stötta och förklara hur moment kan förbättras, utan att trampa någon på tårna. Gemenskapskänslan är god, även när det handlar om tävling. Jag har få erfarenheter av att osämja uppstått under tävling.
Kan jag vara med på alla tävlingar? (Nationellt)
Nej, men de flesta. På kretstävlingar gäller att du skjuter du skjuter i samma krets som din hemmaklubb befinner sig i. Att tävla i andra kretsar kan gå bra men ska först godkännas av förening som arrangerar tävlingen. Det kan framgå av inbjudan eller när anmälan sker över webben.
Landsdelstävlingar som Sydsvenska mästerskapen och motsvarande är öppna för alla att delta. Räkna med att högstanivån är ganska hög här men alla är välkomna att vara med.
SM är inte öppet för alla utan till denna tävling måste skytten kvalificera sig genom att erhålla standardmedaljer på andra tävlingar. Standardmedaljer är mycket förenklat en slags poäng som den bästa tredjedelen på en tävling erhåller. Erhåller en skytt tillräckligt många poäng i en gren, räknas skytten till riksmästarklass eller klass 3 och kan ställa upp i SM i den grenen. Det innebär att en skytt som är klass 3 i precision inte automatiskt är det i fält eller militär snabbmatch, utan behöver erhålla standardemaljer från tävlingar även i dessa grenar. Standardmedaljerna finns som riktiga medaljer också (tack kära läsare för korr) men det är sällan de löses ut.
Utöver dessa finns det mängder med tävlingar som kallas nationella och de är öppna för alla. Först till kvarn och antalet starter är ibland begränsade så det kan finnas god anledning till att vara ute i god tid.
Det kostar pengar att starta i en tävling, kan jag vinna något?
Självklart är det så att de som placerar sig bäst i en klass i en tävling kan vinna lite tillbaka, men det handlar sällan om stora summor. I regel handlar det om att man täcker startavgiften, förbrukad ammunition, kostnad för fikat man köpte och kanske resekostnaderna. Ibland handlar det om presentkort, i vissa fall är det prylar. Gissa vad du kan vinna på tävlingen Skinkan eller varför inte Kalkonskjutningen? Andra tävlingar har det varit chokladaskar. Jag tror poängen gått fram. Det är inte tiotusentals kronor vinnaren går hem med inom det nationella skyttet.
Att tävla kostar pengar, det går inte att komma ifrån, man ska resa, skjuta och betala anmälningsavgift. Det finns självklart de som väljer om de ska vara med på tävling utifrån hur prisbordet ser ut, men jag skulle nog ändå påstå att detta inte är den vanligaste drivkraften för att åka på tävling. De flesta åker dit för att vara med, se hur de placerar sig och hur tävlingsformen är just nu.
Jag tycker det är viktigt att föreningar på olika sätt stöttar tävlandet. Ett sätt kan vara att sponsra de nya skyttarna när de åker ut på tävling utanför klubben eller kretsen. Bjud på startavgiften för att uppmuntra skyttarna att komma iväg. Vissa klubbar kräver att nybörjarna ska ut på minst en tävling för att föreningen ska skriva under föreningsintyget. Oavsett metod tycker jag att tävlandet är en central punkt inom skyttet och våra föreningar behöver bli bättre på att få ut de som är nya så att de kommer ut på tävling och får prova på hur det känns.
Ok vad kan man tävla i då?
Det finns garanterat något som faller i smaken. På en del är tavlorna still, andra inte. På en del finns det massor av tid att skjuta, andra inte. En del tävlingar är rena uthållighetstävlingar medan andra del korta och intensiva. En del smäller högt, andra inte. En del utmanar fysiskt andra psykiskt och vissa båda. Vissa kräver handladdad ammunition, andra går bra med bulk ammo. I mina ögon finns det utan svårigheter något för alla.
Fältskytte
Magnumfält
Mörkerfält
Revolverfält
Nationell Helmatch
Militär snabbmatch
Precision
Maratonprecision
Magnumprecision
PPC
Snabbpistol
Sportpistol - Grovpistol
Standardpistol
Fripistol
Luftpistol
IPSC - IPSC
Cowboy action
Klubbtävlingar med annorlunda eller egna regler
Det finns mängder av tävlingsformer och grenar och jag har med största sannolikhet glömt något ovan. Poängen är den att skyttet inte endast är precision och fält, utan mängder av annat. Har du aldrig provat en gren? Åk till en tävling och prova! Tänk dock på att exempelvis PPC och IPSC har egna reglementen och licenser för att få vara med och tävla!
Tävlingskalendern
Nu är det dags att kolla tävlingskalendern. Din klubb och krets-hemsida har sannolikt också en tävlingskalender men de kanske inte är heltäckande. Det finns ytterligare ställen att kolla på, och jag har säkert missat någon nu men SPSF har en översiktlig bild, sedan rekommenderas pistolskytte.net och för de som bor i söder finns också webshooter. SvSF har också en tävlingskalender om din klubb är ansluten även till sportskytteförbundet och IPSC skyttarna har den stora plattformen shootnscoreit. Titta i kalendern tidigt på säsongen och börja planera vilka tävlingar som känns mest intressanta att börja med. Börja lokalt men var inte rädd för att ganska snabbt åka längre.
Året är igång med en rivstart och i skrivande stund är det över 1 000 anmälda utställare till IWA 2024. Planen är att att åka ned även i år. De som är nyfikna på mer live rapportering från IWA kan hoppa in på panglivets discord-kanal. Där kommer det finnas en speciell sektion för just IWA och planen är att det också ska finnas en live-stream därifrån under en av dagarna. Skriv gärna om det är något särskilt du vill att jag ska hålla utkik efter på mässan. Bloggen finansieras via stöd från dig som läsare, det är ni som håller sajten uppe och gör det möjligt för mig att göra olika former av tester med mera. Gillar du det du läser? Stöd gärna genom via några av de alternativ som finns listade under fliken stöd. Ha en grym skyttesäsong 2024! MVH Stefan
Commentaires