top of page

Bollé Rush + klara skytteglas

2022-05-12


Jag har länge använt skyddsglasögon i olika typer och färger men fastnat lite för klarglas på senaste tiden, även om det kan finnas fördelar med färgade glas i olika sammanhang. I min jakt efter ett par nya glas stötte jag på Bollé för en hygglig prislapp och bestämde mig för att testa. Modellen heter Rush+ och hittas i företagets first responder kategori. Så, vad går det att säga om dem?


Skalmar


Skalmarna på glasögonen är tvådelade, en del i plast och sedan ett gummimaterial mot själva huvudet. De har ett trevligt flex som gör att de anpassar sig i viss mån till din huvudform.

Passformen på glasögonen tillsammans med flexen i skalmarna gör att hörselkåporna sluter tätt även över glasögonen. De är också generösa i profil så du får mycket kontaktyta mellan huvudet och glasögonen vilket skapar grepp.


Glas


Glaset är ett mycket klart polykarbonatglas och Bollé menar att de ska vara fria från förvrängning. Jag kan inte annat än instämma då jag i princip inte upplever någon förvrängning av siktbilden. Speciellt som jag jag är högerhänt men har dominant vänster öga, men det är också relevant om skjutställningar varierar. Skulle du vilja ha ett mörkare glas finns en kopparfärgad modell men glasen är knappast mörka eller sådär skytte-illgula.


Glaset i sig är märkt FTKN vilket innebär att den ska klara en 6mm kula i 45 m/s, partiklar som färdas i hög temperatur och hastighet samt motståndskraftigt mot små partiklar och imma. Det är inga stridsglasögon, så ska du skjuta på mycket stålmål och förväntar dig mycket rikoschetter kan det finnas idé att skaffa sig något vassare. Platinaytskiktet som ska hjälpa mot imma verkar fungera bra och jag har inte upplevt imma som något problem.


Näsan

Bryggan för näsan sitter fint och lätt. Den har även lufthål för att skapa en viss ventilation så att svetten dunstar bort, detta för att glasögonen inte ska glida ned på nästippen. Jag upplever att de stannar där de ska och sitter fint och stabilt på huvudet.


Vikt


Glasögonen väger in på nätta 26 gram känns knappt när de sitter på huvudet, vilket gör dem bekväma att ha på sig ett helt träningspass. Det är inte heller någon direkt obalans i dem som gör att de ramlar av eller halkar runt på huvudet.


Passformen

Passformen är god och det finns dessutom i två storlekar, en standard och en small så du kan välja en storlek som passar ditt huvud. Jag betraktar min skalle som normalstor och använder standardstorleken i den mån det är någon hjälp. Glasögonen lämnar en väldigt liten glipa i ovankant, materialet är påbyggt mot huvudet vilket inte riktigt syns i bilden intill. På mig kommer några .22 hylsor inte kunna leta sig ned den vägen.


Tillbehör

Du får med en liten fiberdukspåse som skyddar mot repor möjligen men det kanske inte är fel att förvara dem i något hårdare fodral om möjlighet finns.Pris och kvalitet

Att skydda synen är ju såklart värt varenda krona men när alternativen är många är priset en konkurrensfråga. Köpt för 179 kr men går att hitta billigare. Tycker det är väldigt prisvärt! Jag tycker kvalitén känns väldigt god, de kommer att tåla en del stryk innan de går sönder. Det är bra spänst i dem och jag känner att jag kan lita på att de tål hyfsat ovarsam hantering inom rimliga gränser. Återigen, ska du ut och panga plåt i mängder är det kanske aktuellt att titta på ytterligare tåligare alternativ.

För vem?


För den som är ny eller vill ha ett par enklare men fullt funktionella glasögon. För klubbar som behöver glasögon att låna ut är det också helt rimligt. Nöjd med glasögonen och de kommer få hänga med en lång tid framöver.Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Jag använder patreon, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Stefan

235 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Walther PDP

Comments


bottom of page